ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Νοέμβρη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επαφές Σημίτη με Αμάτο - Ρουτέλι

Συνομιλίες διάρκειας περίπου μιάμισης ώρας είχαν χτες στη Ρώμη οι πρωθυπουργοί της Ελλάδος και της Ιταλίας, στο πλαίσιο επίσκεψης εργασίας που πραγματοποιεί ο Κ.Σημίτης στην ιταλική πρωτεύουσα.

Στις δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο Αμάτο ανέφερε ότι οι συνομιλίες αφορούσαν τη Διακυβερνητική Διάσκεψη, τις διμερείς σχέσεις μας που χαρακτήρισε «απόλυτα φιλικές» καθώς και τα θέματα των Βαλκανίων. Για τη Διακυβερνητική είπε ότι υπάρχουν θέσεις που «χρειάζεται να συγκλίνουν περαιτέρω», ώστε να επιτευχθεί συμφωνία στη Νίκαια.

Ο Αμάτο μίλησε για «κοινό πρόβλημα», που αφορά στην καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης, του οργανωμένου εγκλήματος και του λαθρεμπορίου, ενώ για τα θέματα των Βαλκανίων δήλωσε ότι οι απόψεις του «συμπίπτουν απολύτως» με του Κ.Σημίτη.

Από πλευράς του ο Ελληνας πρωθυπουργός έκανε λόγο για «εγκάρδια συνομιλία», και ανέφερε ότι στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στη Νίκαια θα πρέπει να γίνει το «πρώτο βήμα» για τις αλλαγές στην ΕΕ. Ισχυρίστηκε ότι «οι ρυθμίσεις που συζητούμε για το μέλλον δεν αποκλείουν καθόλου και οι μικρές χώρες να συμμετέχουν στη διαμόρφωση των αποφάσεων. Αυτό άλλωστε είναι αναγκαίο σε μία συνομοσπονδία», κατέληξε...

Επίσης ο Κ.Σημίτης είχε συνάντηση και με τον υποψήφιο πρωθυπουργό του συνασπισμού της «Ελιάς» στις προσεχείς ιταλικές βουλευτικές εκλογές και δήμαρχο της Ρώμης Φραντζέσκο Ρουτέλι. Στις δηλώσεις που ακολούθησαν ο Ρουτέλι εξέφρασε «το θαυμασμό» του για τον Ελληνα πρωθυπουργό «που ηγήθηκε της Ελλάδας με πλήρη επιτυχία» όσον αφορά την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ... Επίσης, εξέφρασε «τις ευχές της πόλης της Ρώμης για πλήρη επιτυχία της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα».

Από την πλευρά του ο Κ.Σημίτης ανέφερε ότι ευχήθηκε στον Ρουτέλι καλή επιτυχία στις εκλογές αφού ανήκουν «σε συγγενικούς» πολιτικούς χώρους, αλλά υποστήριξε ότι η συζήτηση δεν αφορούσε τις εκλογές στην Ιταλία, αλλά τις διμερείς σχέσεις, αφού, όπως είπε «η κυβέρνηση είναι μια κυβέρνηση που χειρίζεται τα συμφέροντα της χώρας και συνεργάζεται με όλους, οι οποίοι εδώ στην Ιταλία καθορίζουν τα πολιτικά πράγματα».

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ
Χριστιανικές «κολακείες» προς μαθητές... .

Με συνθήματα και πολύ «χαβαλέ» υποδέχτηκαν χτες οι μαθητές της Βαρβακείου Σχολής τον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο. Παρά τις προτροπές των μαθητών που επαναλάμβαναν το σύνθημα «Χριστόδουλε σε πάμε, ποτέ δε σε ξεχνάμε», ο αρχιεπίσκοπος αρνήθηκε να πει ανέκδοτο για να μη δώσει τροφή στα τηλεοπτικά κανάλια. Ωστόσο, το ανέκδοτο το αντικατέστησε με τις κολακείες που απηύθυνε στους μαθητές. Σήμερα, είπε, μου πήρατε την καρδιά και θα φύγω χωρίς καρδιά. Είσαστε, πρόσθεσε, η ελπίδα μας και η απαντοχή μας. Με τέτοια παιδιά αυτός ο τόπος δεν πρόκειται να χαθεί ποτέ.

Στο μεταξύ το άλλο «ανέκδοτο» αυτό των ταυτοτήτων, είχε χτες νέα εξέλιξη. Η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων απέκλεισε το ενδεχόμενο να μπορεί κάποιος να γράψει το Χ.Ο. (Χριστιανός Ορθόδοξος) δίπλα στην υπογραφή του που θα υπάρχει στο νέο δελτίο ταυτότητας. Η Αρχή γνωμάτευσε επί του θέματος αυτού μετά από σχετικό αίτημα του υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Αφορμή αποτέλεσαν τα διάφορα περιστατικά που σημειώθηκαν κατά την έκδοση των νέων δελτίων. Υπενθυμίζεται ότι υπάρχει σχετική προτροπή από την Ιεραρχία ως μια μορφή καταστρατήγησης της αφαίρεσης της αναγραφής του θρησκεύματος από τις νέες ταυτότητες.

Ειδικότερα αποφασίστηκε ότι δεν μπορεί κάποιος να σημειώνει με οποιονδήποτε τρόπο στην ταυτότητά του αν είναι χριστιανός ή μουσουλμάνος, άνδρας ή γυναίκα ή κάποιο άλλο στοιχείο της προσωπικότητάς του. Η Αρχή παραπέμπει στην άποψη του καθηγητή Γλωσσολογίας Γ. Μπαμπινιώτη για τον ορισμό της υπογραφής, αλλά και στην άποψη του υπουργού Δικαιοσύνης Μ. Σταθόπουλου ως καθηγητή του Αστικού Δικαίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ