ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Νοέμβρη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΣΧΕΣΗ ΕΕ- ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Στα «σύννεφα» η ελληνική κυβέρνηση

Η Αθήνα θεωρεί απόλυτα ικανοποιητικές τις διατυπώσεις του κειμένου που καθορίζει την εταιρική σχέση της Τουρκίας με την ΕΕ, απορρίπτοντας τις απόψεις, οι οποίες σημειώνουν ότι οι αναφορές στο κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά δεν είναι δεσμευτικές για την Αγκυρα.

Χτες ο υπουργός Τύπου, Δ.Ρέππας, υποστήριξε ότι « ανέκαθεν η θέση της ελληνικής κυβέρνησης ήταν ότι το Κυπριακό είναι ένα θέμα που εντάσσεται και στο πλαίσιο των ευρω-τουρκικών σχέσεων. Αρα, θα πρέπει να περιληφθεί και στο κείμενο της εταιρικής σχέσης. Οι συζητήσεις είναι σε εξέλιξη. Γίνονται πολιτικές και διπλωματικές ενέργειες. Και γι' αυτό ακριβώς, επειδή όλες οι ενέργειες είναι σε εξέλιξη, η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να συζητήσει περισσότερο τα θέματα αυτά. Στόχος μας, συνέχισε ο Δ.Ρέππας είναι η μεγαλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα αυτών των ενεργειών. Επισημαίνω μόνο ότι το κείμενο αυτό αφορά τις σχέσεις Ευρώπης - Τουρκίας και όχι τις ελληνο-τουρκικές σχέσεις. Αρα, υπ` αυτό το πρίσμα, θα πρέπει κι εσείς να το προσεγγίσετε και να κάνετε τα σχόλιά σας. Δεν τίθεται, δηλαδή, θέμα επικράτησης κάποιας πλευράς. Το θέμα είναι να γίνουν σεβαστοί οι κανόνες που θεσπίστηκαν με την απόφαση Κορυφής στο Ελσίνκι, τον προηγούμενο χρόνο. Ηταν μια πολύ σημαντική απόφαση της ΕΕ, που αποτέλεσε και μια σημαντική, διπλωματική και πολιτική επιτυχία της Ελλάδας».

Από την Ιταλία όπου βρίσκεται για επίσημη επίσκεψη ο πρωθυπουργός Κ.Σημίτης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση υποστήριξε ότι «το πρόβλημα της Κύπρου είναι ένα διεθνές πρόβλημα. Υπάρχουν αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, οι οποίες ορίζουν ότι πρέπει να υπάρξει λύση και ορίζουν επίσης και τις αρχές πάνω στις οποίες πρέπει να στηριχτεί αυτή η λύση. Η ΕΕ, στη σχέση της με την Κύπρο, έχει προτρέψει την Κύπρο να βοηθήσει στη λύση του προβλήματος. Είναι αναγκαίο και στις σχέσεις της με την Τουρκία να είναι ξεκάθαρο ότι και η Τουρκία έχει ευθύνη να προχωρήσει στη λύση του προβλήματος, σύμφωνα με τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και σύμφωνα με ό,τι προβλέπουν το Διεθνές Δίκαιο και οι Διεθνείς Συνθήκες».

Κοινοτικές εκθέσεις

Εν τω μεταξύ την ικανοποίησή του εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, για το περιεχόμενο της έκθεσης προόδου, που παρουσίασε προχτές η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αφορούσε την ενταξιακή πορεία της Κύπρου.

Ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Κύπρου με την ΕΕ Γιώργος Βασιλείου, δήλωσε πως η έκθεση είναι πολύ θετική και ευνοϊκή, ενώ ανέφερε ότι υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει για προώθηση της ενταξιακής πορείας της Κύπρου. Παράλληλα, ο ίδιος δήλωσε ότι η έκθεση παρουσιάζει αντικειμενικά τις συνθήκες που επικρατούν στα κατεχόμενα, τόσο από πολιτικής όσο και από οικονομικής πλευράς.

«Η έκθεση δίνει μια πολύ αντικειμενική περιγραφή των συνθηκών στην Κύπρο, στις περιοχές που ελέγχει η κυβέρνηση και στα κατεχόμενα», είπε ο Γ. Βασιλείου και υποστήριξε ότι η ΕΕ δίνει ιδιαίτερη σημασία στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων...

«Για μεγάλο παιγνίδι» της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατά της Τουρκίας, έκανε λόγο ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, σχολιάζοντας το κείμενο της εταιρικής σχέσης Τουρκίας - ΕΕ.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τουρκοκυπριακό Τύπο, ο Ρ. Ντενκτάς, είπε ότι κατά κάποιο τρόπο το Κυπριακό τέθηκε ως προϋπόθεση για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Παράλληλα, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, φέρεται να διερωτάται ο Ρ. Ντενκτάς, ποιος θα προβεί στις εκτιμήσεις για το κατά πόσο η Τουρκία καταβάλλει προσπάθειες για επιτυχία των συνομιλιών και υποστήριξε ότι η Τουρκία προέβη σε «θυσίες», για να επιτευχθεί συμφωνία.

ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΟΡΑΚΑΣ
Είμαστε ριζικά αντίθετοι στη λογική της επέμβασης

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Παρεμβαίνοντας ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στη συζήτηση για την ανάπτυξη της Κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής στον τομέα της Ασφάλειας και της Αμυνας της Ευρωπαϊκής Ενωσης και αναφερόμενος στην εισήγηση της σοσιαλίστριας ευρωβουλευτή κας Λαλουμιέρ, τόνισε τα παρακάτω:

«Οπως καταλαβαίνετε, κ. πρόεδρε, δεν είναι δυνατό να συμφωνήσουμε με την εισήγηση της κας Λαλουμιέρ γιατί είμαστε ριζικά αντίθετοι με τη λογική και τον προσανατολισμό της. Η λογική της κας Λαλουμιέρ είναι αυτή της επέμβασης, ακόμα και στρατιωτικά, όπου Γης.

Είναι αυτή η λογική που επικρατεί στις ιμπεριαλιστικές χώρες, μετά τις τραγικές αλλαγές που είχαμε στα τέλη της δεκαετίας του '80, με την ανατροπή του σοσιαλισμού και τη διάλυση της ΕΣΣΔ, για το μοίρασμα των νέων αγορών. Η εισήγηση δε λέει λέξη για το ότι ακριβώς οι ιμπεριαλιστές - και οι Ευρωπαίοι - είναι υπεύθυνοι για τις κρίσεις αυτές. Αυτοί υποδαυλίζουν κρίσεις, εντάσεις ανάμεσα σε εθνότητες, ανάμεσα σε λαούς. Διαιρούνται, διασπώνται κρατικές οντότητες, όπως αυτή της Γιουγκοσλαβίας για να προωθηθεί αυτή η πολιτική, αυτός ο στόχος της αναδιανομής των αγορών. το ερώτημα που τίθεται είναι: Ζητάτε να γίνουν όλα αυτά, δηλαδή να δημιουργηθούν συστήματα και στρατιωτικά, για ποιο λόγο; Ποιος μας απειλεί; Ποιος είναι ο εχθρός μας; Οταν καθορίζουμε μια στρατηγική, νομίζω ότι πρέπει να καθορίζουμε και ποιος είναι ο στόχος μας, από πού προέρχεται η απειλή, στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Πριν από δέκα χρόνια λέγατε το Σύμφωνο της Βαρσοβίας, λέγατε η Σοβιετική Ενωση, για να κοροϊδέψετε τον κόσμο, εν πάση περιπτώσει, και να προωθήσετε τη στρατιωτικοποίηση. Σήμερα ποιος μας απειλεί;».

Επίσης, γίνεται πολλή συζήτηση σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με το ΝΑΤΟ. Με τις τροπολογίες τους κάποιοι βουλευτές δείχνουν ότι φοβούνται μη τυχόν και παραμεριστεί το ΝΑΤΟ. Πρέπει να πως όμως ότι με τις τροπολογίες της η κα Λαλουμιέρ, παρά τις όσες εξηγήσεις μάς έδωσε, κάνει προσπάθεια να μη μείνει το ΝΑΤΟ απ' έξω. Και εμένα αυτό που με ανησυχεί είναι η επανειλημμένη αναφορά στη Συνάντηση Κορυφής της Ουάσιγκτον, τον Απρίλη του 1999. Εκεί, για να μην ξεχνιόμαστε, αποφασίστηκε ότι έχει το δικαίωμα το ΝΑΤΟ να επεμβαίνει όπου Γης. Και ήθελα να ρωτήσω για ποιο λόγο και στη βάση ποιου διεθνούς δικαίου το ΝΑΤΟ και η ΕΕ κατ' επέκταση αυτοανακηρύσσονται σε "διαχειριστές κρίσεων", ή, εγώ θα το έλεγα πιο απλά-λαϊκά, σε διεθνείς χωροφύλακες. Φυσικά, οι βόμβες είτε με ΝΑΤΟική είτε με ευρωενωσίτικη σημαία είναι εξίσου καταστροφικές για τους λαούς. Διαφέρει μόνο ο φονιάς που επωφελείται.

Και αν στεκόταν μόνο στην προσπάθεια πολιτικής επίλυσης και αντιμετώπισης των κρίσεων, θα μπορούσε κανείς ακόμα να συζητήσει κάτω από ποιες συνθήκες θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε πολιτικά στην επίλυση μιας κρίσης ή ακόμα και στην πρόληψή της. Εδώ όμως στην εισήγηση μπαίνει καθαρά το θέμα της δημιουργίας ειδικών στρατιωτικών δυνάμεων, που επονομάζεται ευρωστρατός και της στρατιωτικής επέμβασης, ανοιχτής στρατιωτικής επέμβασης, σε άλλες χώρες όπου Γης. Για ποιους λόγους; Μας λένε για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Φαντάζομαι ότι σε λίγο ο στρατός αυτός θα αποφασίσει να επέμβει και στην Τουρκία, όπου η παραβίαση των δικαιωμάτων του ανθρώπου είναι προφανής. Θα πάει να ελευθερώσει και την Κύπρο. Οπως έφτασε να "ελευθερώσει" το δήθεν καταπιεζόμενο Κοσσυφοπέδιο. Και σήμερα στο όνομα της υπεράσπισης των δικαιωμάτων του ανθρώπου δε γίνεται καθόλου λόγος ούτε για τους καταπιεζόμενους Σέρβους στο Κοσσυφοπέδιο, ούτε για κανέναν άλλον.

Να γιατί πιστεύω ότι πρέπει εμείς όχι μόνο να μη στηρίζουμε και να μην προτείνουμε, πολύ περισσότερο, στρατιωτικές λύσεις ή στρατιωτικές δράσεις, αλλά πρέπει να αντιταχθούμε ριζικά παίρνοντας ως πρόσφατο παράδειγμα και πολύ διδακτικό αυτό που έγινε στο Κοσσυφοπέδιο. Κάτι τέτοιο όμως είναι μάταιο να το περιμένει κανείς από έναν οργανισμό όπως η ΕΕ».

ΒΟΥΛΗ
Αιτήσεις άρσης ασυλίας

Με αιτήσεις άρσης ασυλίας βουλευτών για διάφορους λόγους που απέστειλαν στο Κοινοβούλιο οι δικαστικές αρχές ασχολήθηκε στη χτεσινή της συνεδρίαση η Βουλή και οι δύο εισηγητές του θέματος πρότειναν να μην αρθεί η ασυλία κανενός από τους 10 βουλευτές που αφορούσε το θέμα.

Συγκεκριμένα ζητήθηκε η άρση ασυλία για τους Ι. Θωμόπουλο (υπεξαίρεση), Γ. Καρατζαφέρη (συκοφαντική δυσφήμηση), Κ. Τσίμα (αυθαίρετη μεταβολή παραλίας), Ι. Τσεκούρα (συκοφαντική δυσφήμηση και ψευδή βεβαίωση), Γ. Λιάνη (συκοφαντική δυσφήμηση), Ε. Γιαννόπουλο (παράβαση άρθρων 361 και 363-362 του Ποινικού Κώδικα), Γ. Παναγιωτόπουλου (παράβαση του ΚΟΚ), Α. Μαντέλη (εξύβριση), Αντ. Σκυλλάκου (παραβάσεις ΚΟΚ), Λ. Λυμπερακίδη (παραβάσεις οικοδομικού κώδικα).

Μιλώντας στη συνεδρίαση ο Αντ. Σκυλλάκος αναφέρθηκε στη δική του περίπτωση και είπε ότι παρά το γεγονός πως το αυτοκινητικό ατύχημα στο οποίο ενεπλάκη δεν είναι σοβαρό, εντούτοις ζητάει να αρθεί η ασυλία του, επειδή γίνεται εκμετάλλευση, όπως έγινε πρόσφατα, από κάποια ΜΜΕ.

Οσον αφορά την περίπτωση του Κ. Τσίμα, που εμπλέκεται σε ζητήματα αιγιαλού, ζήτησε την άρση της ασυλίας του χωρίς να μπαίνει στην ουσία της υπόθεσης, επειδή είναι ένα θέμα «που, αν όχι σε γενικότερο, τουλάχιστον σε τοπικό επίπεδο μπορεί να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη».

ΛΑΡΙΣΑ
Εκδήλωση για την αναθεώρηση του Συντάγματος

Εκδήλωση-συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος διοργανώνει το Σάββατο 18 του Νοέμβρη η Κίνηση Επιστημόνων- Διανοουμένων-Καλλιτεχνών για την Ειρήνη, το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό (ΚΕΔΙΚΑ) στη Λάρισα. Στην εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο και θα ξεκινήσει στις 6.30 μ.μ., θα συμμετάσχουν οι εξής εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων: Εκτορας Νασιώκας, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Νικόλαος Κατσαρός, βουλευτής της ΝΔ και αντιπρόεδρος της Βουλής, Αντώνης Σκυλλάκος, βουλευτής του ΚΚΕ, και Φώτης Κουβέλης, βουλευτής του ΣΥΝ.

Σήμερα στην τηλεόραση του «902»

Παρακολουθήστε σήμερα Παρασκευή στην τηλεόραση του «902»:

  • Στις 17.00 Θέατρο Σκιών. Θα μεταδοθεί η παράσταση «Η αρπαγή από το χαρέμι» του Γιάνναρου. Η παράσταση παρουσιάστηκε στα πλαίσια του 1ου Φεστιβάλ Καραγκιόζη του Σπαθάρειου Μουσείου.
  • Στις 18.10 «Ενα βιβλίο, μια ιστορία». Ο θανάσης Παπαρήγας φιλοξενεί τον συγγραφέα Βασίλη Λάζαρη, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο «Παναγιώτης Συνοδινός, ένας ρομαντικός Πατρινός του 19ου αιώνα».


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ