Παρασκευή 10 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΟΡΑΚΑΣ
Είμαστε ριζικά αντίθετοι στη λογική της επέμβασης

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Παρεμβαίνοντας ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στη συζήτηση για την ανάπτυξη της Κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής στον τομέα της Ασφάλειας και της Αμυνας της Ευρωπαϊκής Ενωσης και αναφερόμενος στην εισήγηση της σοσιαλίστριας ευρωβουλευτή κας Λαλουμιέρ, τόνισε τα παρακάτω:

«Οπως καταλαβαίνετε, κ. πρόεδρε, δεν είναι δυνατό να συμφωνήσουμε με την εισήγηση της κας Λαλουμιέρ γιατί είμαστε ριζικά αντίθετοι με τη λογική και τον προσανατολισμό της. Η λογική της κας Λαλουμιέρ είναι αυτή της επέμβασης, ακόμα και στρατιωτικά, όπου Γης.

Είναι αυτή η λογική που επικρατεί στις ιμπεριαλιστικές χώρες, μετά τις τραγικές αλλαγές που είχαμε στα τέλη της δεκαετίας του '80, με την ανατροπή του σοσιαλισμού και τη διάλυση της ΕΣΣΔ, για το μοίρασμα των νέων αγορών. Η εισήγηση δε λέει λέξη για το ότι ακριβώς οι ιμπεριαλιστές - και οι Ευρωπαίοι - είναι υπεύθυνοι για τις κρίσεις αυτές. Αυτοί υποδαυλίζουν κρίσεις, εντάσεις ανάμεσα σε εθνότητες, ανάμεσα σε λαούς. Διαιρούνται, διασπώνται κρατικές οντότητες, όπως αυτή της Γιουγκοσλαβίας για να προωθηθεί αυτή η πολιτική, αυτός ο στόχος της αναδιανομής των αγορών. το ερώτημα που τίθεται είναι: Ζητάτε να γίνουν όλα αυτά, δηλαδή να δημιουργηθούν συστήματα και στρατιωτικά, για ποιο λόγο; Ποιος μας απειλεί; Ποιος είναι ο εχθρός μας; Οταν καθορίζουμε μια στρατηγική, νομίζω ότι πρέπει να καθορίζουμε και ποιος είναι ο στόχος μας, από πού προέρχεται η απειλή, στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Πριν από δέκα χρόνια λέγατε το Σύμφωνο της Βαρσοβίας, λέγατε η Σοβιετική Ενωση, για να κοροϊδέψετε τον κόσμο, εν πάση περιπτώσει, και να προωθήσετε τη στρατιωτικοποίηση. Σήμερα ποιος μας απειλεί;».

Επίσης, γίνεται πολλή συζήτηση σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με το ΝΑΤΟ. Με τις τροπολογίες τους κάποιοι βουλευτές δείχνουν ότι φοβούνται μη τυχόν και παραμεριστεί το ΝΑΤΟ. Πρέπει να πως όμως ότι με τις τροπολογίες της η κα Λαλουμιέρ, παρά τις όσες εξηγήσεις μάς έδωσε, κάνει προσπάθεια να μη μείνει το ΝΑΤΟ απ' έξω. Και εμένα αυτό που με ανησυχεί είναι η επανειλημμένη αναφορά στη Συνάντηση Κορυφής της Ουάσιγκτον, τον Απρίλη του 1999. Εκεί, για να μην ξεχνιόμαστε, αποφασίστηκε ότι έχει το δικαίωμα το ΝΑΤΟ να επεμβαίνει όπου Γης. Και ήθελα να ρωτήσω για ποιο λόγο και στη βάση ποιου διεθνούς δικαίου το ΝΑΤΟ και η ΕΕ κατ' επέκταση αυτοανακηρύσσονται σε "διαχειριστές κρίσεων", ή, εγώ θα το έλεγα πιο απλά-λαϊκά, σε διεθνείς χωροφύλακες. Φυσικά, οι βόμβες είτε με ΝΑΤΟική είτε με ευρωενωσίτικη σημαία είναι εξίσου καταστροφικές για τους λαούς. Διαφέρει μόνο ο φονιάς που επωφελείται.

Και αν στεκόταν μόνο στην προσπάθεια πολιτικής επίλυσης και αντιμετώπισης των κρίσεων, θα μπορούσε κανείς ακόμα να συζητήσει κάτω από ποιες συνθήκες θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε πολιτικά στην επίλυση μιας κρίσης ή ακόμα και στην πρόληψή της. Εδώ όμως στην εισήγηση μπαίνει καθαρά το θέμα της δημιουργίας ειδικών στρατιωτικών δυνάμεων, που επονομάζεται ευρωστρατός και της στρατιωτικής επέμβασης, ανοιχτής στρατιωτικής επέμβασης, σε άλλες χώρες όπου Γης. Για ποιους λόγους; Μας λένε για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Φαντάζομαι ότι σε λίγο ο στρατός αυτός θα αποφασίσει να επέμβει και στην Τουρκία, όπου η παραβίαση των δικαιωμάτων του ανθρώπου είναι προφανής. Θα πάει να ελευθερώσει και την Κύπρο. Οπως έφτασε να "ελευθερώσει" το δήθεν καταπιεζόμενο Κοσσυφοπέδιο. Και σήμερα στο όνομα της υπεράσπισης των δικαιωμάτων του ανθρώπου δε γίνεται καθόλου λόγος ούτε για τους καταπιεζόμενους Σέρβους στο Κοσσυφοπέδιο, ούτε για κανέναν άλλον.

Να γιατί πιστεύω ότι πρέπει εμείς όχι μόνο να μη στηρίζουμε και να μην προτείνουμε, πολύ περισσότερο, στρατιωτικές λύσεις ή στρατιωτικές δράσεις, αλλά πρέπει να αντιταχθούμε ριζικά παίρνοντας ως πρόσφατο παράδειγμα και πολύ διδακτικό αυτό που έγινε στο Κοσσυφοπέδιο. Κάτι τέτοιο όμως είναι μάταιο να το περιμένει κανείς από έναν οργανισμό όπως η ΕΕ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ