Παρασκευή 10 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
1975: Η Αγκόλα κατακτά την ανεξαρτησία της

Στο κυβερνείο της Λουάντα. Η πορτογαλική σημαία υποστέλλεται, ανεβαίνει η σημαία της ελεύθερης Αγκόλας. Η ανεξαρτησία είναι πλέον πραγματικότητα.
Στο κυβερνείο της Λουάντα. Η πορτογαλική σημαία υποστέλλεται, ανεβαίνει η σημαία της ελεύθερης Αγκόλας. Η ανεξαρτησία είναι πλέον πραγματικότητα.
Στις 10 Νοέμβρη 1975 η Αγκόλα κατακτά την ανεξαρτησία της, τερματίζοντας τεσσάρων αιώνων πορτογαλικής αποικιοκρατίας. Η ανεξαρτητοποίηση της Αγκόλας ήταν το αποτέλεσμα της εθνικοαπελευθερωτικής πάλης του λαού της και της νίκης της δημοκρατικής επανάστασης στην Πορτογαλία, τον Απρίλη του 1974.

Από τον 16ο αιώνα ως τον 19ο αιώνα, η βασική απασχόληση των Πορτογάλων στην Αγκόλα ήταν το δουλεμπόριο. Σύμφωνα με υπολογισμούς, μέσα σε τρεις αιώνες είχαν μεταφερθεί (κυρίως στη Βραζιλία), περίπου 5 εκατομμύρια άνθρωποι. Στο διάστημα 1885 - 1894 ανάμεσα στην Πορτογαλία, το Βέλγιο, τη Γερμανία και την Αγγλία, συνάφτηκαν συμφωνίες, που καθόριζαν τα σύνορα της Αγκόλας. Η Αγκόλα είχε νομικό καθεστώς αποικίας ως το 1951, όταν οι Πορτογάλοι αποικιοκράτες, στην προσπάθειά τους να συγκαλύψουν και να εδραιώσουν την κυριαρχία τους στην Αγκόλα, την ανακήρυξαν «Υπερπόντια επαρχία».

Το 1950 δημιουργήθηκαν παράνομα οι πρώτες πατριωτικές οργανώσεις. Το 1956, ύστερα από τη συγχώνευση μιας σειράς προοδευτικών οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένων και μερικών μαρξιστικής κατεύθυνσης, ιδρύθηκε το Λαϊκό Κίνημα Απελευθέρωσης της Αγκόλας (ΛΚΑΑ), πανεθνική επαναστατική οργάνωση που ανέλαβε το καθήκον της πλήρους εξάλειψης της πορτογαλικής αποικιακής κυριαρχίας, την οικοδόμηση της ανεξάρτητης, ενιαίας και δημοκρατικής Αγκόλας, τη βαθμιαία ανάπτυξη της εθνικοαπελευθερωτικής επανάστασης και στη συνέχεια το πέρασμα στην οικοδόμηση κοινωνίας απαλλαγμένης από την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Η ένοπλη εκδήλωση των πατριωτών στις 4 Φλεβάρη 1961 με την καθοδήγηση του ΛΚΑΑ ήταν η αρχή του απελευθερωτικού πολέμου κατά των αποικιοκρατών. Στην πορεία του ένοπλου αγώνα, ένα μεγάλο μέρος της Αγκόλας απελευθερώθηκε και στις απελευθερωμένες περιοχές το ΛΚΑΑ εγκαθίδρυσε θεσμούς λαϊκής εξουσίας.

Στις 15 Γενάρη 1975 υπογράφτηκαν με την πορτογαλική κυβέρνηση οι συμφωνίες της Αλβόρα, που καθόριζαν την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Αγκόλας. Στις 31 Γενάρη 1975 συγκροτήθηκε προσωρινή κυβέρνηση από αντιπροσώπους του ΛΚΑΑ και άλλων οργανώσεων. Ομως οι αντιδραστικές οργανώσεις κάλεσαν σε βοήθεια τα νοτιοαφρικανικά στρατεύματα, τα οποία εισέβαλαν στη χώρα. Στις 11 Νοέμβρη το ΛΚΑΑ κήρυξε την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Αγκόλας. Το Μάρτη του 1976 διώχτηκαν τα νοτιοαφρικανικά στρατεύματα και τον Απρίλη συνετρίβησαν οι κύριες δυνάμεις των αντεπαναστατικών οργανώσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ