Παρασκευή 10 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
Αντιμετωπίζεται ακόμη και ως «πηγή προσπορισμού κερδών»!

«Πρόκειται για κατάλυση του απορρήτου της προσωπικής ζωής. Το νομοσχέδιο για την αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων είναι ψευδεπίγραφο. Νομιμοποιεί τις καταγραφές αντί να τις απαγορεύει... Εκπληρώνει μια υποχρέωση απέναντι στην ΕΕ... Η προστασία της ελευθερίας του ατόμου δεν ενισχύεται. Εισάγεται ένας περιορισμός με μια διαδικασία που στην ουσία είναι διαδικασία διολίσθησης». Αυτή ήταν η εκτίμηση των βουλευτών του ΚΚΕ Στρ. Κόρακα και του εκλιπόντος Λεων. Αυδή κατά τη διάρκεια της συζήτησης που είχε γίνει στη Βουλή για το νόμο 2472 και αφορούσε την ίδρυση της Αρχής.

Μετά από τρία χρόνια, στην έκθεσή της που υπέβαλλε στη Βουλή διαπιστώνει ότι «η επεξεργασία προσωπικών δεδομένων εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται από πολλούς είτε ως πηγή προσπορισμού κερδών είτε ως απεριόριστο και αναπόσπαστο προνόμιο της κρατικής εξουσίας». Κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων της, επισημαίνει ότι το ελληνικό γραφείο της συνθήκης Σένγκεν, που ανήκει στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, καθυστέρησε ιδιαίτερα να διαβιβάσει στην Αρχή τις αιτούμενες πληροφορίες. Σε πολλές περιπτώσεις οι διαβιβαζόμενες πληροφορίες δεν ήταν πλήρεις, ενώ παρατηρήθηκε καθυστέρηση στη διόρθωση των δεδομένων, όταν το ζήτησε η Αρχή. Επίσης το ελληνικό γραφείο της «Σένγκεν» επιδείχνει ιδιαίτερη αυστηρότητα όσον αφορά την καταχώριση αλλοδαπών στο πληροφοριακό σύστημά της. Στην περίπτωση αυτή καταχωρούνται περιπτώσεις αλλοδαπών που απορρίφθηκε η αίτησή τους για χορήγηση πολιτικού ασύλου ή απλά για παράνομη είσοδο, η οποία δε συνδέεται με εγκληματική συμπεριφορά.

Παράλληλα σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε η Αρχή στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ, τονίστηκε ότι οι υπηρεσίες ασφάλειας που υπάγονται στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και η ΕΥΠ, έχουν υποβάλλει γνωστοποιήσεις αρχείων και αιτήματα για άδειες. Αναμένεται μέχρι το τέλος του χρόνου να αποφανθεί η Αρχή.

Στη συνέντευξη Τύπου ο Ν. Αλιβιζάτος, μέλος της Αρχής, σε σχέση με το θέμα της αναγραφής ενδείξεων διπλά από την υπογραφή στις νέες ταυτότητες, υπογράμμισε ότι η γνωμάτευσή της στο θέμα αυτό δε δόθηκε από αυτήν στη δημοσιότητα. «Διευκρινίσαμε τι σημαίνει υπογραφή. Κατά το αστικό δίκαιο υπογραφή είναι η ιδιόχειρη αναγραφή του ονόματος. Εμείς κάναμε μια γνωμάτευση σε ερώτηση του υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Τονίσαμε ότι είναι αρμοδιότητα του υπουργείου να εφαρμόσει την απόφασή του».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προβλήματα σε χορήγηση - ανανέωση άδειας διαμονής μεταναστών (2013-06-08 00:00:00.0)
Ποια είναι η Συμφωνία Σένγκεν και τι προβλέπει (2002-03-23 00:00:00.0)
Συστράτευση ενάντια στο νέο αυταρχισμό (2000-06-23 00:00:00.0)
Τέλος άνευ... ονοματεπωνύμου (1999-06-10 00:00:00.0)
Επίσημα από 1η Ιούλη το ηλεκτρονικό φακέλωμα (1997-06-20 00:00:00.0)
Κατατέθηκε χτες για κύρωση στη Βουλή (1997-05-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ