Παρασκευή 20 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΘΗΚΗ ΣΕΝΓΚΕΝ
Επίσημα από 1η Ιούλη το ηλεκτρονικό φακέλωμα

Αναζητείται ο εισαγγελικός λειτουργός που θα αναλάβει προς το παρόν να αναπληρώσει το ρόλο της διαβόητης "ανεξάρτητης αρχής ελέγχου"

Η επίσημη πρώτη του συστήματος Σένγκεν, της μεγάλης δηλαδή ηλεκτρονικής φυλακής των λαών, θα γίνει για τη χώρα μας την 1η Ιούλη, όταν εισαγγελέας θα πατήσει για πρώτη φορά το "κουμπί" για να γίνει η ροή των πληροφοριών και θα αρχίσει να "ελέγχει" τα στοιχεία με τα οποία θα ενημερώνεται το σύστημα της ελληνικής πλευράς, μέχρι να συγκροτηθεί η λεγόμενη "ανεξάρτητη διοικητική αρχή", η οποία θα παρακολουθεί την εφαρμογή του συστήματος.

Για το θέμα αυτό συναντήθηκαν χτες ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Π. Δημόπουλος με τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας Αν. Κανελλόπουλο και κατά πάσα πιθανότατα θα οριστεί τη Δευτέρα ο εισαγγελικός λειτουργός που θα αναλάβει σε πρώτο στάδιο αυτό το έργο και που θα είναι από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας.

Να υπενθυμίσουμε ότι σύμφωνα με το νόμο για το ηλεκτρονικό φακέλωμα 2472/97, προβλέπεται η συγκρότηση της λεγόμενης "ανεξάρτητης αρχής ελέγχου" και προς το παρόν αυτό θα καλύπτεται με το διορισμό εισαγγελικού λειτουργού. Για τον ορισμό του εισαγγελέα - "φύλακα άγγελου", συνεργάζονται το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και οι εισαγγελικές αρχές. Στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης βρίσκεται το "εθνικό κέντρο πληροφοριών", που θα ανταλλάσσει πληροφορίες με το κεντρικό διακρατικό σύστημα που βρίσκεται στο Στρασβούργο.

Σύμφωνα με τις διατάξεις της Συνθήκης του Σένγκεν ο εισαγγελικός λειτουργός θα έχει τις εξής αρμοδιότητες:

  • Θα αποφασίζει για τα στοιχεία που θα μεταφέρουν οι ελληνικές αρχές στο σύστημα Σένγκεν στο Στρασβούργο. Επίσης, θα κρίνει ποια στοιχεία θα μεταβιβάζει η χώρα μας κατόπιν αιτήματος των υπολοίπων κρατών της Συνθήκης.
  • Θα είναι αρμόδιος για την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης στα πλαίσια της εφαρμογής της Συνθήκης.
  • Θα εξετάζει αιτήματα πολιτών για πρόσβαση στο σύστημα και σε προσωπικά δεδομένα που αφορούν το πρόσωπό τους.

Τις πλήρεις αρμοδιότητες ο εισαγγελικός λειτουργός θα αναλάβει όταν συγκροτηθεί η "ανεξάρτητη διοικητική αρχή", ενώ σε περίπτωση που επιλεγεί γι' αυτό το ρόλο δικαστής εν ενεργεία αναμένεται να είναι αντιπρόεδρος ανωτάτου δικαστηρίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ