Παρασκευή 20 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Πενθήμερη απεργία των γιατρών

Με μεγάλη πλειοψηφία η απόφαση στη Γενική Συνέλευση της ΕΙΝΑΠ

Πενθήμερη απεργία (από την 26.6.97 - 2.7.1997) αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αθήνας και του Πειραιά, κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις τους και ζητώντας την απόσυρση από την κυβέρνηση του αντι - ΕΣΥ νομοσχεδίου, που πρόσφατα προωθήθηκε στη Βουλή. Η απόφαση πάρθηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία της γενικής συνέλευσης της ΕΙΝΑΠ - πλην κάποιων μελών της παράταξης της ΠΑΣΚ - που έγινε στο νοσοκομείο"Σωτηρία", κατά τη διάρκεια της εξάωρης στάσης εργασίας, πουείχαν οι νοσοκομειακοί γιατροί. Παράλληλα, την τελευταία μέρα της απεργίας θα υπάρξει νέα γενική συνέλευση, για να καθοριστούν οι επόμενες κινήσεις. Αμέσως μετά την ψήφιση της πρότασης συγκροτήθηκε απεργιακή επιτροπή, ενώ αποφασίστηκε να υπάρξουν ομάδες περιφρούρησης και να γίνονται τακτικές συνελεύσεις στα νοσοκομεία για την ενημέρωση των εργαζομένων.

Το αμφιθέατρο του νοσοκομείου "Σωτηρία" ήταν γεμάτο χτες το πρωί από γιατρούς, που καταδίκασαν την πρόθεση της κυβέρνηση να ψηφίσει στα Θερινά Τμήματα της Βουλής το νομοσχέδιο. Οι περισσότεροι γιατροί στις σύντομες τοποθετήσεις τους υπογράμμισαν ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο περιέχει διατάξεις που κυριολεκτικά δυναμιτίζουν το δημόσιο χαρακτήρα της υγείας. Ζήτησαν την άμεση απόσυρσή του και ξεκίνημα συζήτησης με όλους τους υγειονομικούς και τους νοσοκομειακούς γιατρούς από μηδενική βάση για τον καθορισμό ενός νέου καταστατικού χάρτη σχετικά με την ενίσχυση και διεύρυνση της δωρεάν δημόσιας περίθαλψης.

Σ' αυτό το σημείο πρέπει να επισημάνουμε ότι οι γιατροί καταψήφισαν την πρόταση που έκανε η ΠΑΣΚ για διήμερη απεργία στις 26 και 27 Ιούνη, μια κινητοποίηση όμως που δε θα έχει στόχο την απόσυρση του νομοσχεδίου. Συγκεκριμένα, η συνδικαλιστική παράταξη που πρόσκειται στην κυβέρνηση, διά στόματος της πρώην προέδρου της ΕΙΝΑΠ Χρ. Παπανικολάου, δε συμφώνησε με την πρόταση για απόσυρση του νομοσχεδίου, αντίθετα έκανε λόγο για διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση σε ό,τι αφορά "το ενιαίο μισθολόγιο, την εξέλιξη των γιατρών και το πρόβλημα της ανεργίας που αντιμετωπίζουν οι γιατροί".

Πλήττει το δημόσιο χαρακτήρα της υγείας

Ο πρόεδρος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ Χ. Ζαχαρόγιαννης στην εισήγηση υπογράμμισε ότι "το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ανατρέπει τον τρόπο χρηματοδότησης των νοσοκομείων, ρίχνοντας το βάρος στους ασφαλισμένους. Καταργεί δημοκρατικές κατακτήσεις των εργαζομένων και απαντάει με λατρεία στους διορισμένους μάνατζερ κάθε είδους. Πλήττει τις εργασιακές σχέσεις και καταργεί ουσιαστικά τη μονιμότητα των λειτουργών της δημόσιας υγείας. Δεν κάνει καμία αναφορά στο μισθολόγιο των νοσοκομειακών γιατρών, για να τους κρατάει σε ομηρία. Εγκαταλείπει ουσιαστικά την πρωτοβάθμια περίθαλψη και κλείνει τα μάτια στις τεράστιες ελλείψεις των νοσοκομείων σε προσωπικό και σύγχρονα μηχανήματα. Δε συνδυάζει την αλλαγή βαθμίδας των γιατρών με την ανάληψη νέων καθηκόντων και δε δίνει καμία λύση στην ανεργία που μαστίζει τους νέους γιατρούς".

Παράλληλα, μέσα από την εισήγηση, τονίστηκε ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί ταυτόχρονα με την απόσυρση του νοσοκομείου ζητούν: "Το κράτος να έχει την αποκλειστική ευθύνη χρηματοδότησης του συστήματος υγείας, έτσι ώστε να μην μετατραπούν τα νοσοκομεία σε επιχειρήσεις. Να προχωρήσει η ψήφιση νέου ιατρικού μισθολογίου που να βασίζεται σε υψηλούς βασικούς μισθούς. Επίσης, να υπάρξει μονιμότητα για όλους τους γιατρούς και ταυτόχρονα να γίνουν 1.000 προσλήψεις το χρόνο για τα επόμενα πέντε χρόνια. Να προχωρήσει η καθιέρωση πολυδιευθυντικού συστήματος και η εξέλιξη να σημαίνει αλλαγή βαθμίδας με ανάληψη νέων καθηκόντων. Αναβάθμιση της εκπαίδευσης με ενιαία εκπαιδευτικά προγράμματα και άμεση πρόσληψη νοσηλευτικού προσωπικού και αγορά εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας. Τέλος να υπάρξει πλήρης διαχωρισμός του ΕΣΥ με το Πανεπιστήμιο και να προχωρήσει η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση στους πανεπιστημιακούς και στρατιωτικούς γιατρούς".

Ο πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Χ. Ζαχαρόγιαννης, αμέσως το τέλος της ψηφοφορίας, δήλωσε στο "Ρ": "Η συντριπτική πλειοψηφία της γενικής συνέλευσης ψήφισε την πρόταση για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με πενθήμερη απεργία, απόφαση που αποδεικνύει τη δυναμική που έχει αυτή τη στιγμή η θέση της ΕΙΝΑΠ στην ελληνική κοινωνία και στους νοσοκομειακούς γιατρούς. Στο διάστημα αυτό οι νοσοκομειακοί γιατροί δε θα μείνουνε μόνο στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων, δε θα κάνουνε μόνο απεργία. Θα διαδηλώσουν στην Αθήνα, θα ενημερώσουν τον κόσμο, τους εργαζομένους και τα κορυφαία συνδικαλιστικά όργανα των εργαζομένων, προκειμένου να συστρατευτούν και αυτοί. Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουν ότι αυτή τη στιγμή δίνεται μια μάχη πραγματικά για την υγεία του ελληνικού λαού".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Γείτονας εν μέσω... φαντασμάτων (1998-09-08 00:00:00.0)
Αυταρχισμός με ...Βούλα (1998-05-15 00:00:00.0)
Συνέχεια με πενθήμερη απεργία (1997-07-03 00:00:00.0)
Για κλιμάκωση του αγώνα αποφασίζουν σήμερα (1997-07-02 00:00:00.0)
ΟΧΙ στο αντι - ΕΣΥ νομοσχέδιο (1997-06-29 00:00:00.0)
"Στο πόδι" οι γιατροί όλης της χώρας (1996-06-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ