Παρασκευή 20 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Φα(σ)κελοκουκούλωσ'τα

"Mεγάλη μπουκιά να φας, μεγάλο λόγο μη λες". Κοιτάξτε, όμως, πώς έρχονται τα πράγματα κι εκατομμύρια Ευρωπαίοι έχουν ανασκουμπωθεί να γυρίσουν ανάποδα την παροιμία. "Αφού - σκέφθηκαν - δε βρίσκουμε μπουκιά μεγάλη να φάμε, ας πούμε τουλάχιστον ένα λόγο μεγάλο να ξεχάσουμε την πείνα μας". Κι έπιασαν στο στόμα τους τη Συνθήκη Σένγκεν...

Οργισμένος ο υπουργός, με τα παχιά μάγουλα και το χοντρό κεφάλι, που το όνομά του έχει μοιραία συνδεθεί με μια δικτατορία, αποκάλεσε "φασίστες" όσους αντέδρασαν στην επικύρωση της Συνθήκης αυτής. Μάσησε και κάτι περί "προστασίας των πολιτών", επειδή, εξυπακούεται, θα προστατεύονται ντε φάκτο τα δικά του δικαιώματα και οι δικές του ελευθερίες. Ιδού ο τρόπος. Κάθε πρωί δε θα τον παίρνει πια τηλέφωνο ο αστρολόγος του. Θα του τηλεφωνεί η Σένγκεν: "Υπουργέ μου, ξύπνα! Γυμνάσου, φάε ελαφρά, ντύσου και άμε στο... υπουργείο με το υπηρεσιακό. Η κατάσταση ελέγχεται πλήρως". Κάπως έτσι, φυσικά, θα παρέχεται η σενγκενοπροστασία στους κυβερνητικούς παράγοντες, τους οικονομικούς κολοσσούς και τους λακέδες τους σε όλη τη γηραιά ήπειρο. Αντιθέτως, οι απλοί πολίτες, που δεν τη χρειαζόμαστε, θα ξυπνάμε επεισοδιακά. Θα σηκώνουμε το τηλέφωνο και μια βαριά ανάσα θα πυρώνει το αυτί μας. Ούτε φωνή ούτε ακρόαση. "Ντριν" και μουγκαμάρα. Μέρες, βδομάδες, το ίδιο βιολί. Ξαφνικά θα σταματούν τα κωφάλαλα και θ' αρχίζουν τα απειλητικά και πρόστυχα τηλεφωνήματα. Εντέλει θα πάψουν κι αυτά. Και μια ωραία πρωία θα διαπιστώσουμε πως αποκτήσαμε τον ατομικό μας χαφιέ. Μας ακολουθεί κατά πόδας από το σπίτι στη δουλιά, στο σινεμά, στον περίπατο. Αν κανείς πάει και στο... κι εκεί. Ο χαφιές γίνεται ένα πλέον με τη σκιά μας. Γνώριμος από παλιά, δε μας ενοχλεί και τόσο. Εχει μελετήσει ήδη εις βάθος την προσωπική μας καρτέλα και είναι πεπεισμένος για την καθαρότητά της. Ωστόσο, κρατάει τα μπόσικα: "Πού θα μου πας, κάποιο ολίσθημα θα κάνεις και θα σε σβερκώσω!".

Ιδίως εσείς, που πολεμήσατε τους χιτλερικούς με ειδικότητα σαμποτέρ και η πατρίς ευγνωμονούσα σας εξόρισε ή σας φυλάκισε, πρέπει να ξέρετε ότι ανήκετε στην ομάδα υψηλού κινδύνου! Το καλό που σας θέλω, πάρτε τους φακέλους σας παραμάσχαλα και ξανακουβαλήστε τους στην ΚΥΠ. Να τους βρει έτοιμους η Σένγκεν, για να μην πελαγώσει. Ορισμένοι θυμηθήκατε το Αουσβιτς και λογαριάζατε φέτος να το επισκεφθείτε ως τουρίστες; Και το Μακρονήσι καλό φαίνεται. Μπορεί στη Γερμανία να σας συλλάβουν και να σας απελάσουν ως ανεπιθύμητους.

Oσο για μένα την άκαπνη, που ανήκω στην κατηγορία του ευρύτερου ελεγχόμενου τομέα, πήρα την απόφαση να φα(σ)κελωθώ μόνη μου. Αν τους αφήσω την πρωτοβουλία, φοβάμαι μήπως προσθέσουν κατά λάθος στο ενεργητικό μου κανένα γκαζάκι σε αυτοκίνητο, καμιά ρουκέτα σε τηλεοπτικό σταθμό, καμιά δολοφονία εφοπλιστή, πολιτικού, εισαγγελέα ή μπάτσου. Εχω πολλά κρίματα στη ζωή μου. Μη φορτωθώ και αλλωνών στα καλά καθούμενα!

Κυριακή ΧΕΡΟΥΒΕΙΜ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ