Παρασκευή 20 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΚΟΥΡΟΥΠΗΤΟΥ ΧΑΝΙΩΝ
Οι δημότες θα πληρώσουν τα σπασμένα

Το ρόλο του "Πόντιου Πιλάτου" υιοθετεί και πάλι ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης,αυτή τη φορά με αφορμή τη συνεχιζόμενη λειτουργία της παράνομης χωματερής του Κουρουπητού στα Χανιά.

Οπως ακριβώς έπραξε και στην περίπτωση της Αττικής, ο υπουργός ούτε λίγο ούτε πολύ προσπαθεί να μεταθέσει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση τις ευθύνες της κυβέρνησης για την αδυναμία της να δώσει λύση στο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων σε ολόκληρη τη χώρα. Ετσι, με επιστολή του προς την νομάρχη Χανίων Αλ. Μαρκογιαννάκη ο υπουργός ζητά από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση να προχωρήσει άμεσα στη διακοπή της λειτουργίας της ανεξέλεγκτης χωματερής και να ξεκινήσει τα έργα αποκατάστασης της περιοχής! Ενέργειες που θα έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και πολλά χρόνια με πρωτοβουλία του ΥΠΕΧΩΔΕ - σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς - αφού ως γνωστόν η χωματερή του Κουρουπητού λειτουργεί εδώ και μια δεκαετία.

Αφορμή για την επιστολή Λαλιώτη είναι η επικείμενη τελεσίδικη καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία η χώρα μας θα πρέπει να πληρώνει πρόστιμο ύψους 10 εκατομμυρίων για κάθε μέρα λειτουργίας της ανεξέλεγκτης χωματερής του Κουρουπητού.Και βέβαια το γεγονός αυτό χρησιμοποιείται από τον υπουργό με εκβιαστικό τρόπο, αφού όπως επισημαίνει, "το ποσό του προστίμου θα στερήσει την περιοχή από σημαντικά και αναγκαία έργα υποδομής". Συγκεκριμένα, για το Νομό Χανίων ένας μήνας λειτουργίας της χωματερής ισοδυναμεί με απώλεια πόρων 300 εκατομμυρίων και ένας χρόνος με απώλεια πόρων 3 δισεκατομμυρίων 650 εκατομμυρίων.Και ως συνήθως, τα "σπασμένα" θα πληρώσουν και πάλι οι δημότες, αφού για τους αρμόδιους αποτελούν την πιο εύκολη και πρόσφορη πηγή εσόδων...

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Απρίλη οι κάτοικοι του Κουρουπητού είχαν προχωρήσει στον αποκλεισμό της χωματερής, διαμαρτυρόμενοι για την αδιαφορία της κυβέρνησης και των φορέων του νομού για την ανεύρεση νέου χώρου και τη δημιουργία εγκατάστασης των απορριμμάτων. Να σημειωθεί πως η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων ενέκρινε πρόσφατα την περιοχή "Στρογγυλό Κεφάλι" Ακρωτηρίου, για την κατασκευή εργοστασίου ανακύκλωσης και χώρου υγειονομικής ταφής των απορριμμάτων. Ωστόσο, κάτοικοι και φορείς της περιοχής αντιτίθενται στην επιλογή αυτής της θέσης, τονίζοντας ότι η Αρχαιολογική Υπηρεσία έχει χαρακτηρίσει την περιοχή αρχαιολογική.

Εκτός όμως από τα Χανιά και άλλες περιοχές της χώρας, στις οποίες λειτουργούν ανεξέλεγκτες χωματερές, απειλούνται με παρόμοια πρόστιμα, όπως η Δυτική Αττική, η Θεσσαλονίκη, ο Βόλος, η Κοζάνη και η Πρέβεζα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Φταίει ο... Χατζηπετρής! (2005-12-20 00:00:00.0)
Νέο πρόστιμο για τον Κουρουπητό (2005-12-14 00:00:00.0)
Πότε θα γίνει γνωστό..; (2000-11-11 00:00:00.0)
Εστίες κινδύνου οι ανεξέλεγκτες χωματερές (2000-08-20 00:00:00.0)
Ερχονται πρόστιμα για το περιβάλλον (1997-06-28 00:00:00.0)
Το επικίνδυνο πείραμα στην Αίγινα! (1997-05-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ