Παρασκευή 20 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στρατηγική η σημασία της καπνοκαλλιέργειας

Το Διευθυντήριο της ΕΕ προωθεί την παραπέρα μείωση της παραγωγής, η οποία καλύπτει το 40% της απασχόλησης στον αγροτικό τομέα και συνεισφέρει περισσότερα από 400 δισ. δραχμές στα δημόσια έσοδα

Η στρατηγική σημασία της καλλιέργειας καπνού στην Ελλάδα αναδείχτηκε, χτες, κατά την παρουσίαση έρευνας που αφορούσε την κοινωνικοοικονομική σημασία της καπνοκαλλιέργειας και της βιομηχανίας μεταποίησης καπνού, καθώς αποκαλύπτεται ότι ο τομέας καπνού καλύπτει μεγάλο μέρος της απασχόλησης στην αγροτική οικονομία, αλλά και στο σύνολο της εθνικής οικονομίας, ενώ συνεισφέρει τεράστια έσοδα στο δημόσιο. Το γεγονός αυτό, που καταγράφεται στην έρευνα που έκανε ομάδα ερευνητών υπό τον καθηγητή Ντόναλντ Μακ Κάι επικεφαλής της "Pieda plc" και κατ' εντολή της Κομισιόν, αναδεικνύει και το μέγεθος του εγκλήματος που γίνεται με τον περιορισμό της καπνοκαλλιέργειας, ειδικότερα στην Ελλάδα. Περιορισμό που προωθεί με επιμονή το Διευθυντήριο των Βρυξελλών στο όνομα του υποκριτικού ενδιαφέροντος της "αντικαπνιστικής εκστρατείας" την ίδια ώρα, μάλιστα, που οι εισαγωγές αμερικανικών καπνών και τσιγάρων στην Κοινότητα αυξάνονται...

Ειδικότερα, στη χώρα μας ο τομέας καπνού (καλλιέργεια - μεταποίηση και προϊόντα καπνού) καλύπτει το 40% του χρόνου στο σύνολο της αγροτικής απασχόλησης και 11% της απασχόλησης σε επίπεδο εθνικής οικονομίας. Πάνω από 400.000 άτομα απασχολούνται συνολικά στον τομέα καπνού. Η αξία της καλλιέργειας αναδείχνεται ακόμα περισσότερο αν συνυπολογιστεί ότι η καλλιέργεια αφορά τις πιο φτωχές περιοχές της χώρας όπου οι 80.000 οικογένειες των καπνοπαραγωγών που καλλιεργούν δεν έχουν δυνατότητα εναλλακτικών καλλιεργειών και μ' αυτόν τον τρόπο συμβάλλει στη συγκράτηση του πληθυσμού στις περιοχές αυτές που, διαφορετικά, θα οδηγούνταν στην εγκατάλειψη ολόκληρων περιφερειών.

Τεράστια είναι επίσης, τα φορολογικά έσοδα που εισπράττει το δημόσιο από την καπνοβιομηχανία, από φόρους κατανάλωσης και ΦΠΑ στα προϊόντα καπνού. Πέρα από τα εισοδήματα των καπνοπαραγωγών και των εργαζομένων στην καπνοβιομηχανία, στη χώρα μας εισρέουν σε συνάλλαγμα από τις εξαγωγές καπνών περί τα 30 δισεκατομμύρια δραχμές, ενώ τα φορολογικά έσοδα το 1994 έφθασαν τα 420 δισεκατομμύρια δραχμές, έναντι 183 δισεκατομμυρίων το 1990, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών.

Στη χτεσινή παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας, Ελληνες εκπρόσωποι του Οργανισμού Καπνού, της ΠΑΣΕΓΕΣ, βιομηχανιών και άλλων οργανώσεων υπογράμμισαν τις καταστροφικές επιπτώσεις που θα έχει περαιτέρω μείωση της καπνοκαλλιέργειας, όπως την προωθεί το Διευθυντήριο της ΕΕ. Από αρκετούς ομιλητές, σημειώθηκαν και οι ευθύνες της κυβέρνησης η οποία, ενώ προβάλλει - περισσότερο φραστικά, καθώς τελικά εφαρμόζει ό,τι αποφασιστεί... - το αίτημα για μη περαιτέρω συρρίκνωση και αύξηση των ποσοστώσεων, ταυτόχρονα προωθεί την κατάργηση του Εθνικού Οργανισμού Καπνού, αντί για την αναβάθμισή του, με στόχο τη βελτίωση της παραγωγής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ