Παρασκευή 20 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΝΩΣΕΙΣ ΟΤΑ
Καταιγίδα πλέον οι αντιδράσεις

Αυξάνονται καθημερινά οι αντιδράσεις κατά των κυβερνητικών σχεδιασμών για τις αναγκαστικές συνενώσεις, αλλά και κατά του "διαλόγου" που υποτίθεται ότι γίνεται σε επίπεδο νομού. Ενός "διαλόγου" στον οποίο δε μετέχουν βέβαια οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, αλλά οι ανά νομούς Τοπικές Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΕΔΚ), που πολλές φορές λειτουργούν εξυπηρετώντας τα κυβερνητικά σχέδια. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της ΤΕΔΚ Ευβοίας, που - όπως καταγγέλλουν πολλές κοινότητες - κατέληξε σε αυθαίρετες και αδικαιολόγητες προτάσεις, χωρίς να λάβει υπόψη τη βούληση των κατοίκων.

Σε λαϊκή συνέλευση που έγινε την Κυριακή στην Κοινότητα Αγ. Αννας,με πρωτοβουλία του Κοινοτικού Συμβουλίου και τη συμμετοχή των κοινοταρχών Αχλαδίου, Κερασιάς, Κεράμειας, Αμελάντων, Νοτσικιάς και Παπάδων,καταγγέλθηκε η πρόταση της ΤΕΔΚ Ευβοίας για τη δημιουργία δύο δήμων στην περιοχή (έναν στη Λίμνη κι έναν στο Μαντούδι), καθώς βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με τη βούληση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης της περιοχής και των κατοίκων.

Σε ψήφισμα της λαϊκής συνέλευσης σημειώνεται πωςη φιλοκυβερνητική ΔΕ της ΤΕΔΚ Ευβοίας μεθόδευσε διαδικασίες και πήρε αποφάσεις, που αποπροσανατολίζουν από τον κύριο στόχο αιρετών και κατοίκων, την αντίσταση, δηλαδή, στην επιβολή των αναγκαστικών συνενώσεων. Να σημειωθεί πως τα Κοινοτικά Συμβούλια των παραπάνω κοινοτήτων, με αποφάσεις τους, έχουν συμφωνήσει στην εθελοντική συνένωση με έδρα δήμου την Αγια Αννα και την ονομασία "Δήμος Νηλέα".

Αντίθετες στις αναγκαστικές συνενώσεις είναι και οι Κοινότητες Ν. Λαμψάκου, Αγ. Νικολάου, Μύτικα, Αφράτη, Φύλλων και ο Δήμος Βασιλικού,που την ερχόμενη Τρίτη θα αποφασίσουν για τους ενδεχόμενους τρόπους αντίδρασης.Στο Λασήθι

Τη ριζική αντίθεσή τους στις υποχρεωτικές συνενώσεις εξέφρασαν και οι κάτοικοι του Δήμου Μεραμπέλλου, στο Νομό Λασηθίου,σε ανοιχτή συγκέντρωση που πραγματοποίησαν χτες στο Εμπορικό Επιμελητήριο Αγίου Νικολάου, ενώ ζήτησαν την άμεση απόσυρση του σχετικού νομοσχεδίου. Στην κατεύθυνση αυτή εξέλεξαν Συντονιστική Επιτροπή, η οποία, στο επόμενο διάστημα, θα καταλήξει σε προτάσεις και τρόπους δυναμικής αντίδρασης.

"Θεωρούμε απαράδεκτο να επιχειρούνται αλλαγές τέτοιας έκτασης και εμβέλειας χωρίς να ενημερώνονται επαρκώς και χωρίς να ερωτώνται οι τοπικές κοινωνίες", σημειώνεται χαρακτηριστικά σε ψήφισμα της συγκέντρωσης. Ταυτόχρονα τονίζουν ότι τα σχέδια της κυβέρνησης θα επιδεινώσουν την ερήμωση της υπαίθρου και τον υδροκεφαλισμό των κέντρων. "Θα αποκόψουν εντελώς την Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση από τη λαϊκή της βάση και θα τη μετατρέψουν σ' έναν ακόμη κρατικό μηχανισμό σε βάρος μας. Θα αναγκάσουν τους αιρετούς μας να κυνηγούν απελπισμένοι τη "βιωσιμότητα" του δήμου τους, βάζοντας ατελείωτους φόρους και ανταποδοτικά τέλη και "ιδιωτικοποιώντας" κάθε δημοτική περιουσία στο όνομα της "αξιοποίησης" και του "ανταγωνισμού" της".

  • Αποφασισμένοι να αντιδράσουν δυναμικά, πριν το νομοσχέδιο για τις αναγκαστικές συνενώσεις κατατεθεί στη Βουλή, είναι και οι κάτοικοι της Αγ. Παρασκευής, στο Νομό Ιωαννίνων.Σε ανοιχτή συγκέντρωση, με πρωτοβουλία της κοινότητας, εκφράστηκε η βούληση των κατοίκων να "μη δεχτούν τετελεσμένα γεγονότα στην υπόθεση των συνενώσεων" και να παραμείνει η Αγ. Παρασκευή ως κοινότητα.
  • Κανένας από τους 1.238 κατοίκους της Κοινότητας Μοναστηρακίου,με δικαίωμα ψήφου, δε θέλει την αναγκαστική συνένωση. Αυτό είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που διενήργησε η ομώνυμη κοινότητα, ενώ είχε προηγηθεί ομόφωνο ψήφισμα λαϊκής συνέλευσης των κατοίκων του χωριού που επιβεβαίωναν τη μη αποδοχή των αναγκαστικών συνενώσεων.
  • "Οχι" στις αναγκαστικές συνενώσεις δηλώνει και ο Σύλλογος Αγιοευθυμιωτών Αθηνών, Πειραιώς και περιχώρων,συντασσόμενος με τη βούληση της Κοινότητας Αγ. Ευθυμίας, της επαρχίας Παρνασσίδας του Νομού Φωκίδας. Ο Σύλλογος εκπροσωπεί περισσότερες από 700 οικογένειες που κατάγονται από τη συγκεκριμένη κοινότητα και μένουν στην πρωτεύουσα, και όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει σε ανακοίνωσή του, το πρόγραμμα "Ιωάννης Καποδίστριας" θα αναγκάσει πολλούς ετεροδημότες να μεταφέρουν τα εκλογικά τους δικαιώματα από τα χωριά τους στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζεται η αντίσταση στον "Καποδίστρια" (1998-01-14 00:00:00.0)
Αγώνας μέχρι την κατάργησή του (1997-11-08 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις (1997-10-30 00:00:00.0)
Ανεπιθύμητος ο "Καποδίστριας" (1997-09-02 00:00:00.0)
Αυξάνει η λίστα των αντιδράσεων (1997-05-24 00:00:00.0)
"Δεν είναι να ενώσεις δυο γραφεία..." (1997-02-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ