Σάββατο 8 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ
Αγώνας μέχρι την κατάργησή του

Σε συνέχιση του αγώνα κατά του "Καποδίστρια", μέχρι και την απόσυρσή του, καλεί κατοίκους και αιρετούς η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή κατά των Αναγκαστικών Συνενώσεων. Το κάλεσμα αυτό, μαζί και οι αντιδράσεις κατά των κυβερνητικών σχεδιών που συνεχίζονται στους νομούς της χώρας, επιβεβαιώνει πως οι διάφορες μέθοδοι της κυβέρνησης να υποβαθμίσει και να κατευνάσει την κατακραυγή της υπαίθρου δεν "πιάνουν τόπο". Απαντά στην τακτική της για"επανεξέταση λαθών", που έγιναν στους χωροταξικούς σχεδιασμούς - όπως εκφράστηκε διά στόματος του υφυπουργού Εσωτερικών Λ. Παπαδήμα στη Βουλή - θυμίζοντας πως η εκφρασμένη αντίθεση στρέφεται κατά του ίδιου του νομοσχεδίου και των συνεπειών του τόσο στη λειτουργία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), όσο και στη "ζωή" της υπαίθρου.

Με ανακοίνωσή της, η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή, τονίζει ότι θα υπερασπιστεί την τοπική δημοκρατία και τα δικαιώματα όλων των καταργούμενων κοινοτήτων, με κάθε μέσο, σε λαϊκό και δικαστικό επίπεδο. Καλεί τον υπουργό Εσωτερικών "να αποσύρει το συζητούμενο νομοσχέδιο, καταστροφέα της υπαίθρου" και τα κόμματα της αντιπολίτευσης "να καταδικάσουν το επιχειρούμενο έγκλημα". Καλεί, τέλος, τους αιρετούς και τους κατοίκους "να μη νομιμοποιήσουν, σε καμία περίπτωση, την αυθαίρετη και αναγκαστική κατάργηση των κοινοτήτων".

Στο μεταξύ οι κινητοποιήσεις και τα ψηφίσματα κοινοτήτων κατά του "Καποδίστρια" πληθαίνουν.

"Εκφράζουμε τη ριζική αντίθεσή μας στο σχέδιο νόμου "Καποδίστριας" και ζητούμε να αποσυρθεί". Αυτή ήταν η ομόφωνη απάντηση των κατοίκων, δημοτικών και κοινοτικών συμβουλίων του Νομού Λακωνίας,στα κυβερνητικά σχέδια, σε συγκέντρωση που πραγματοποίησαν στην πόλη της Σπάρτης, ύστερα από πρόσκληση της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΕΔΚ) του Νομού. Σε ψήφισμα της συγκέντρωσης σημειώνεται πως "το όλο εγχείρημα αποβλέπει στο να μετατραπούν οι δήμοι και οι κοινότητες σε φορομπηχτικούς μηχανισμούς, να δοθούν οι υπηρεσίες τους σε ιδιώτες, να αναγκαστούν οι αγρότες να εγκαταλείψουν τα χωριά και τα χωράφια τους".

Κατά των αναγκαστικών συνενώσεων τάχθηκε, στη χτεσινή συνεδρίασή του, το Διοικητικό Συμβούλιο του Αναπτυξιακού Συνδέσμου ΟΤΑ Ικαρίας και Φούρνων.Με ψήφισμά τους τα μέλη του Συνδέσμου δηλώνουν πως οι αναγκαστικές καταργήσεις κοινοτήτων θα είναι επιζήμιες για την επαρχία της Ικαρίας. Δηλώνουν, επίσης, τη συμπαράστασή τους στους αγώνες που γίνονται στη Σάμο και σ' όλη την Ελλάδα, ενάντια στον "Καποδίστρια".

Στη Θεσσαλονίκη

Νέες αγωνιστικές κινητοποιήσεις για την επόμενη εβδομάδα, εξήγγειλε χτες η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των ΟΤΑ Θεσσαλονίκης κατά του σχεδίου "Ι. Καποδίστριας". Παράλληλα, ενόψει της σημερινής έναρξης του Συνεδρίου της ΤΕΔΚ του νομού, η Επιτροπή καταγγέλλει την πλειοψηφία της Διοίκησης της ΤΕΔΚ, γιατί αρνείται να φέρει το θέμα στη Γενική Συνέλευση, εμποδίζοντας να εκφραστεί η αντίθεση της πλειοψηφίας των μελών.

Συγκεκριμένα την επόμενη Τρίτη 11 Νοέμβρη, στις 10 το πρωί, προγραμματίζεται συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στα γραφεία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ από την Κυριακή 16 του μήνα και κάθε Κυριακή μέχρι το τέλος του Νοέμβρη θα πραγματοποιηθούν κλιμακωτά, τοπικά δημοψηφίσματα, στην πλειοψηφία των κοινοτήτων του νομού Θεσσαλονίκης.

Την Κυριακή, θα γίνουν δημοψηφίσματα σε δέκα κοινότητες του νομού: Στα Πετροκέρασα, το Περιβολάκι, το Μελισσοχώρι, τη Νικόπολη, τη Χρυσαυγή, την Ανάληψη, τον Εξάλοφο, τα Λαγυνά, τον Αγιο Βασίλειο και το Καβαλάρι.Με κοινή ανακοίνωσή τους οι πρόεδροι των παραπάνω κοινοτήτων καλούν τους πολίτες να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία ψηφίζοντας ΟΧΙ στην αναγκαστική κατάργηση των κοινοτήτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ