Σάββατο 8 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΡΩΣΙΑ
Μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις από το Βλαδιβοστόκ έως το Λένινγκραντ

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες της Ρωσίας μ' επικεφαλής τους κομμουνιστές πραγματοποίησαν χτες, προς τιμήν της 80ής επετείου της Μεγάλης Οχτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης, μεγαλειώδεις διαδηλώσεις, συγκεντρώσεις και πορείες με κόκκινες σημαίες, πορτρέτα ηγετών του Οχτώβρη και πλακάτ διαμαρτυρίας από το Βλαδιβοστόκ (Απω Ανατολή) έως το Λένινγκραντ (Βαλτική Θάλασσα). Βασικά συνθήματα των εκδηλώσεων:

- "Λένιν - Οχτώβρης - Σοσιαλισμός!"

- "Θα είμαστε άξιοι της μνήμης των ηρώων του Μεγάλου Οχτώβρη!"

- "Πατριώτες της Ρωσίας! Ενωθείτε στον αγώνα ενάντια στο αντιλαϊκό καθεστώς!"

- "Ανθρωποι του μόχθου! Αξιοποιήστε πιο ενεργά το απεργιακό κίνημα στον αγώνα για τα δικαιώματά σας!"

- "Απεργιακές Επιτροπές, αγωνιστείτε πιο τολμηρά για τα δικαιώματα των εργαζομένων!"

- "Η εξουσία στο λαό!"

- "Να παραιτηθούν οι καπιταλιστές υπουργοί!".

Αλλα συνθήματα καλούσαν στον αγώνα κατά της αύξησης των τιμών, κατά της μη καταβολής των μισθών, ενάντια στην κατάργηση της δωρεάν παιδείας, στην καταστροφή της επιστήμης και του πολιτισμού, της εθνικής βιομηχανίας και άμυνας και να μην επιτραπεί η αγοραπωλησία της γης.

Στη Μόσχα 300.000 άτομα συμμετείχαν στην πορεία και τη συγκέντρωση στην Πλατεία Λουμλιάνκα, που διοργάνωσαν το ΚΚΡΟ, το ΚΕΚΡ, το Κίνημα Στήριξης του Στρατού, της Αμυντικής Βιομηχανίας και της Στρατιωτικής Επιστήμης και άλλες κοινωνικές και πατριωτικές οργανώσεις. Ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ Γκενάντι Ζιουγκάνοφ,μιλώντας στη συγκέντρωση, σε απάντηση στην έκκληση του Γιέλτσιν "για συμφιλίωση και συναίνεση", τόνισε: "Μας καλούν σε συναίνεση. Ρώτησαν, όμως, τα 4.000.000 εγκαταλειμμένα παιδιά αν συμφωνούν να ζήσουν χωρίς παιδική ηλικία, σπίτι και μόρφωση: Ρώτησαν τα 20.000.000 ανέργους, αν συμφωνούν να ζουν στη φτώχεια και την εξαθλίωση; Ρώτησαν τα 6.000.000 πρόσφυγες, αν συμφωνούν να ζήσουν χωρίς πατρίδα; Κανείς δε συμφωνεί! Μόνο αν ενώσουμε τις προσπάθειες όλων των πατριωτών, των συνδικάτων, θα μπορέσουμε να διώξουμε ειρηνικά την πουλημένη κλίκα. Μόνο με την ενότητα, την αδελφοσύνη και την αλληλεγγύη μπορεί να προασπίσει τα δικαιώματά του ο εργαζόμενος λαός. Η Ρωσία θα είναι μεγάλη και σοσιαλιστική".

Ο γραμματέας της Επιτροπής Μόσχας του ΚΕΚΡ, Βλαντίμιρ Γκούσεφ,σημείωσε στην ομιλία του ότι "δεν μπορούν να ζούνε σε ομόνοια οι ληστές με τους καταληστευόμενους. Πρέπει να μπει τέρμα στην εξαπάτηση του λαού. Δεν μπορεί να υπάρξει συναίνεση". Και έκλεισε το λόγο του: "Σοσιαλισμός ή θάνατος!".

Οι μετέχοντες στις εκδηλώσεις μίλησαν για την αναγκαιότητα της ενότητας του κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος και χαιρέτισαν τους αντιπροσώπους των αδελφών κομμάτων από τις Δημοκρατίες της πρώην ΕΣΣΔ και από το εξωτερικό, του ΚΚ Ελλάδας, της Παλαιστίνης, της Ιταλίας κ.ά. Σημειώνουμε ότι πάνω από 100 Ιταλοί κομμουνιστές και εξωκομματικοί, νέοι και ηλικιωμένοι, ήρθαν ειδικά στη Μόσχα για να συμμετάσχουν στις γιορταστικές εκδηλώσεις. Οι συγκεντρωμένοι υιοθέτησαν ψήφισμα με το οποίο ζητούν την παραίτηση του Γιέλτσιν και της κυβέρνησης.

Η πορεία και η συγκέντρωση στο Λένινγκραντ

Δεκάδες χιλιάδες πολίτες του Λένινγκραντ συμμετείχαν χτες το πρωίσε μεγάλη συγκέντρωση στην πόλη του Κόκκινου Οχτώβρη, το λίκνο της επανάστασης. Η πορεία ξεκίνησε από τον κινηματογράφο "Οκτιάμπρ", μέσα σε δύο περίπου ώρες διέσχισε τους κεντρικούς δρόμους της πόλης, πλημμύρισε την κεντρική λεωφόρο "Νέφσκι" και κατέληξε στην πλατεία των Χειμερινών Ανακτόρων. Τα κύρια συνθήματα της διαδήλωσης ήταν ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης Γιέλτσιν και υπέρ της σοβιετικής εξουσίας και της ανασύστασης της Σοβιετικής Ενωσης. Στην πλατεία των Χειμερινών Ανακτόρων πρώτη μπήκε η φάλαγγα που κρατούσε το πανό με το σύνθημα: "Ζήτω η Μεγάλη Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση",ακολούθησε το πανό "Προλετάριοι όλων των χωρών, ενωθείτε",πίσω από το οποίο πορεύονταν οι εκπρόσωποι των κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων που συμμετείχαν στη διεθνή διάσκεψη του Λένινγκραντ. Ακολούθησε και το μπλοκ του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος της Ρωσίας, που ήταν και το μαζικότερο, και των άλλων κομμουνιστικών κομμάτων της Ρωσίας, καθώς και κοινωνικών και πολιτικών κινημάτων, όπως αυτό της Ενωσης των Σοβιετικών Αξιωματικών.

Μαζικές διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις έγιναν και σε άλλες Δημοκρατίες της πρώην ΕΣΣΔ. Πάνω από 30.000 άτομα στο Κίεβο διαδήλωσαν με κύριο σύνθημα την ανασύσταση της ΕΣΣΔ και την αποκατάσταση του σοσιαλισμού. Πιο πανηγυρικό χαρακτήρα είχαν οι γιορτασμοί των 80χρονων του Μεγάλου Οχτώβρη στη Λευκορωσία, όπου επικεφαλής των εκδηλώσεων ήταν ο Πρόεδρος Αλεξάντρ Λουκασένκο. Οι δρόμοι, τα δημόσια ιδρύματα του Μινσκ και άλλων πόλεων ήταν στολισμένα στα κόκκινα, όπως στα χρόνια της σοβιετικής εξουσίας. Ο Λουκασένκο εξέφρασε τη λύπη του που κανένας πρόεδρος των χωρών της ΚΑΚ δεν τον συνεχάρη για την επέτειο του Μεγάλου Οχτώβρη.

Τέλος, ο Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν, που ανακήρυξε πέρσι την 7η Νοέμβρη ως μέρα "συμφιλίωσης και συναίνεσης", στην τηλεοπτική του ομιλία με την ευκαιρία των 80χρονων της Οχτωβριανής Επανάστασης κινήθηκε στο πνεύμα αυτό: "Είμαστε ικανοί όχι μόνο να εναντιωνόμαστε ο ένας στον άλλο, αλλά και να συμφωνούμε", τόνισε και πρόσθεσε: "Μπορούμε επιτέλους να αφήσουμε στην άκρη τη διαίρεση των Ρώσων σε δικούς μας και δικούς τους... Να αναζητούμε συμβιβασμούς και να οικοδομήσουμε τη νέα Ρωσία". Πήρε την απάντηση από τις χιλιάδες διαδηλωτών που ζήτησαν την παραίτησή του και την απομάκρυνση του αντιλαϊκού, καταστροφικού για τη χώρα καθεστώτος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο Λένινγκραντ η 19η Διεθνής Συνάντηση Κομμουνιστικών Κομμάτων (2017-04-26 00:00:00.0)
Τιμήθηκε η Μεγάλη Σοσιαλιστική Οχτωβριανή Επανάσταση (2010-11-09 00:00:00.0)
Ο Πούτιν υπέγραψε την κατάργηση της Μέρας της Οκτωβριανής Επανάστασης (2004-12-31 00:00:00.0)
Πάλη για την απομάκρυνση του κυβερνήτη του Λένινγκραντ (1997-07-23 00:00:00.0)
Μεγάλες εργατικές εκδηλώσεις (1997-05-02 00:00:00.0)
Μένει μόνο η ημερομηνία (1995-03-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ