Σάββατο 8 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μιλώντας για τον Τσε

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον μεγάλο επαναστάτη έγινε στη συμπρωτεύουσα από τον Ελληνοκουβανικό Σύνδεσμο Φιλίας

Μιλώντας για τον Τσε δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το παρελθόν, αλλά το παρόν κι ακόμα καλύτερα το μέλλον. Γιατί δε μας εγκατέλειψε εδώ και 30 χρόνια, όταν δολοφονήθηκε στη Βολιβία.

Οταν δολοφονήθηκε, με εντολή των Αμερικανών, από τη χούντα της Βολιβίας, η αντίδραση πίστευε ότι με το να σκοτώσουν και να εξαφανίσουν το σώμα του, θα τον εξαφάνιζαν από την ιστορία.

Για μια ακόμη φορά έκαναν ένα τραγικό λάθος. Οι ιδέες δεν μπορούν να δολοφονηθούν.

Ετσι ο Τσε ζει πολύ περισσότερο απ' ό,τι ζούσε πριν τριάντα χρόνια.

Κι όπως ο μεγάλος μας αρχηγός, ο σύντροφος Φιντέλ Κάστρο, είπε στην τελετή υποδοχής των οστών του Τσε... "Ενας αγωνιστής μπορεί να πεθάνει, αλλά όχι οι ιδέες του".

Τα παραπάνω τόνισε ο επιτετραμμένος της Πρεσβείας της Κούβας Λουίς Πράδο,μιλώντας στο κατάμεστο από φίλους της Κούβας Αμφιθέατρο της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον Ελληνοκουβανικό Σύνδεσμο Φιλίας, με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από τη δολοφονία του Τσε.

Ο Πρόεδρος του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Θεσσαλονίκης Φ. Γεωργιάδης,στο χαιρετισμό του επισήμανε την προσπάθεια που γίνεται και από ορισμένα ΜΜΕ της χώρας μας, να μπουν στο χορό της παραπληροφόρησης σχετικά με τη ζωή και το έργο του Τσε, μια προσπάθεια όμως μάταιη, όπως συμπλήρωσε, αφού ο παγκόσμιος επαναστάτης έγινε οριστικάσύμβολο που όχι μόνο φλογίζει τις καρδιές των νέων, αλλά και μελετούν βαθιά το έργο του.

"Και σήμερα που η κρίση απλώνεται σ' όλο τον κόσμο, σήμερα που απλώνεται και πάλι ο ρατσισμός, η ξενοφοβία, οι διακρίσεις, η εκμετάλλευση της εργασίας των παιδιών, η μαζική μετανάστευση, η αύξηση της ανασφάλειας, το παράδειγμα του Τσε, η επαναστατική του ακεραιότητα, τα αισθήματα τιμής και αξιοπρέπειας, η πίστη του στον άνθρωπο, η αισιοδοξία του, θαυμάζονται όλο και πιο πολύ από όλο τον κόσμο", είπε ο κύριος ομιλητής της εκδήλωσης Λουίς Πράδο.

"Η Κούβα, - συνέχισε - και είμαι σίγουρος για τα αισθήματά σας και το σεβασμό που δείχνετε στη χώρα μου, είναι ένα μικρό νησί κι η μόνη της επιδίωξη είναι να παραμείνει ελεύθερη κι ανεξάρτητη. Δυστυχώς οι γείτονές μας από το βορρά δεν το δέχονται.

Από τον προηγούμενο αιώνα δίναμε μάχες ενάντια στους Ισπανούς και τις βορειοαμερικάνικες εισβολές. Ενα άρθρο του ατελούς συντάγματός μας ήταν η αφορμή, με την οποία οι ΗΠΑ είχαν την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν το έδαφός μας σ' ένα σημείο, που υπάρχει ακόμα και σήμερα.

Εχουμε υποφέρει πολλά από τις ΗΠΑ στη διάρκεια αυτού του αιώνα. Η επανάσταση της 1ης Ιανουαρίου του 1959 έδωσε στον κουβανικό λαό για πρώτη φορά το δικαίωμα να επιλέξει, για τον εαυτό του το μέλλον του και εμείς διαλέξαμε το σοσιαλισμό.

Στη διάρκεια των 38 αυτών χρόνων - σχεδόν 39 - η χώρα μας εμποδίστηκε σκληρά και δοκιμάστηκε με αποκλεισμούς και στερήσεις όσο καμία άλλη χώρα, αλλά εμείς συνεχίσαμε και συνεχίζουμε, παρά τις πιέσεις των εχθρών και τις αμφιβολίες μερικών φιλικών χωρών, συνεχίσαμε να προσφέρουμε στο σοσιαλισμό, να χτίζουμε την ελευθερία μας, ακόμα κι όταν πίστευαν πως θα καταρρεύσουμε", κατέληξε ο Λ. Πράδο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ