Σάββατο 8 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λένε ψέματα!

Το ότι λέει ενσυνείδητα ψέματα ο υπουργός Τύπου, Δ. Ρέππας, όταν διαψεύδει με φαιδρό τρόπο την ύπαρξη πυρηνικών όπλων στην Ελλάδα, δεν το κρύβει ούτε ο ίδιος, γι' αυτό εξάλλου και με τις χτεσινές απαντήσεις του προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις. Μάλιστα, κυβερνητικοί παράγοντες πρόβαλαν και το γελοίο επιχείρημα "αφού δεν μπορείτε να βρείτε και να τα φωτογραφήσετε, δεν υπάρχουν". Χρήσιμο είναι λοιπόν να υπενθυμίσουμε κάποια γεγονότα για όσους τυχόν λάβουν στα σοβαρά τέτοιες δηλώσεις

Στις 17 Απρίλη 1995 ο τότε υπουργός Αμυνας Γερ. Αρσένης επιβεβαίωσε στην ουσία τις καταγγελίες για ύπαρξη πυρηνικών όπλων στην Ελλάδα, με την άρνησή του να διαψεύσει πληροφορίες για ύπαρξη δέκα πυρηνικών βομβών στην αεροπορική βάση του Αραξου,που περιέχονταν σε σχετική καταγγελία της διεθνούς οικολογικής οργάνωσης "Γκρίνπις".

Το πιο ανησυχητικό όμως από την εν λόγω απάντηση του υπουργού ήταν η λογική που εξέφρασε δηλώνοντας "δεν κάνει δηλώσεις για θέματα που αφορούν την εθνική ασφάλεια".Υπονοώντας ότι η ύπαρξη πυρηνικών όπλων στην Ελλάδα αποτελεί θέμα εθνικής ασφάλειας!

Στις 27 Απρίλη 1995 ο "Ρ" με πρωτοσέλιδο αποκλειστικό δημοσίευμά του με τίτλο "Νέα πυρηνικά στη βάση του Αραξου" αποκαλύπτει ότι τα πυρηνικά όπλα στην Ελλάδα όχι μόνο παραμένουν αλλά και εκσυγχρονίζονται. Συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ το 1992 με πειρατικό τρόπο, πραγματοποιώντας παραπλανητική άσκηση, εγκατέστησαν στην αεροπορική βάση του Αραξου 24 ατομικές βόμβες, παραπλανώντας μάλιστα τις ελληνικές αρχές!

Ενισχυτικό του ότι οι ΗΠΑ εντάσσουν στα πυρηνικά τους σχέδια και τις ατομικές βόμβες που έχουν αποθηκεύσει στον Αραξο, καθώς και του ενδιαφέροντός τους για εκσυγχρονισμό των σχετικών εγκαταστάσεων και μέσων, είναι ότι το Νοέμβρη του 1993 κατέθεσαν στην ελληνική κυβέρνηση αίτημα για μετεγκατάσταση από τη Ν. Αγχίαλο στον Αραξο ελληνικών αεροσκαφών τύπου F - 16, που θα ήταν διαθέσιμα για τη μεταφορά και ρίψη ατομικών βομβών, αίτημα που παραμένει σε εκκρεμότητα.

Μετά την αποκάλυψη του "Ρ" οι βουλευτές του ΚΚΕ κατέθεσαν Ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Αμυνας. Στις 9 Μάη 1995 έρχεται η επιβεβαίωση από τον τότε υφυπουργό Αμυνας Ν. Κουρή,ο οποίος απάντησε στην Ερώτηση του ΚΚΕ. Οχι μόνο δε διέψευσε τίποτα από όσα είχαν δημοσιευτεί και καταγγελθεί για την ύπαρξη των πυρηνικών στην Ελλάδα, αλλά απέδειξε πως πρώτο μέλημα του υπουργείου Εθνικής Αμυνας ήταν και είναι βέβαια να διαφυλαχτούν πάση θυσία τα απόρρητα μυστικά του ΝΑΤΟ, ανεξαρτήτως αν θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια της χώρας μας. "Πολιτική του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, είχε πει, στο εξαιρετικώς ευαίσθητο αυτό θέμα, είναι να μην το σχολιάζει δημόσια. Εναπόκειται στην ευχέρεια των κομμάτων να επιλέξουν την οδό της απορρήτου ενημερώσεως".

Η ύπαρξη πυρηνικών στην Ελλάδα επανήλθε στην επιφάνεια με δημοσίευμα της "Ελευθεροτυπίας" στις 28 Αυγούστου 1997,όπου αναδημοσιεύεται έκθεση που περιλαμβάνεται στο "Δελτίο Ατομικών Επιστημόνων", το οποίο εκδίδεται στις ΗΠΑ και κυκλοφορεί σε όλον τον κόσμο. Σύμφωνα με αυτό, σε επτά ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, εξακολουθούν να αποθηκεύονται 150 αμερικανικές πυρηνικές βόμβες τύπου Β - 61.

Ακολούθησε στις 21 Σεπτέμβρη 1997 στην ίδια εφημερίδα νέο δημοσίευμα, όπου φιλοξενούνται δηλώσεις των Γ. Αρκιν και Ρ. Νόρις, συντακτών της έκθεσης, όπου δηλώνουν έκπληκτοι για τους ισχυρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης ότι δήθεν δεν υπάρχουν πυρηνικά όπλα στην Ελλάδα. "Η απόσυρση, δηλώνει ο ένας, των πυρηνικών όπλων από την Ελλάδα θα είχε τόσο μεγάλες συνέπειες για το ΝΑΤΟ"... Για να διευκρινίσει: "Είναι μια ένδειξη αλληλεγγύης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, μια πολιτική δήλωση ότι "ανήκουμε στην ίδια οικογένεια"". Οι ίδιοι επιστήμονες επιβεβαιώνουν την αποθήκευση πυρηνικών βομβών στον Αραξο και κάνουν λόγο για "διαβολική συμμαχία", υπό την έννοια ότι μια από τις βασικές αρχές του πυρηνικού σχεδιασμού του ΝΑΤΟ για την περιοχή ορίζει ότι τα πυρηνικά "είτε τα κατέχουν όλες είτε καμία". Και σχολιάζοντας τις διαψεύσεις του ελληνικού υπουργείου Αμυνας, έλεγαν πως "κανείς δεν μπορεί να τους χαρακτηρίσει ψεύτες, το Πεντάγωνο δεν πρόκειται να εκδώσει ανακοίνωση στην οποία να λέει ότι υπάρχουν πυρηνικά όπλα στην Ελλάδα".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ