Σάββατο 8 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επείγον καθήκον η ανασυγκρότηση του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος

Χαιρετισμός της ΚΕ του ΚΚΕ στις εκδηλώσεις που οργάνωσε το ΚΚΡΟ

Στις εκδηλώσεις που διοργάνωσε το ΚΚΡΟ στη Μόσχα για να τιμήσει τα 80 χρόνια από την Οχτωβριανή Επανάσταση παρευρέθηκε ο Σπύρος Χαλβατζής,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και μετέφερε τον παρακάτω χαιρετισμό της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ελλάδας:

"Αγαπητοί σύντροφοι,

Η ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας (ΚΚΕ), σας απευθύνει θερμό επαναστατικό χαιρετισμό με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 80 χρόνων από τη Μεγάλη Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση που άλλαξε τη μοίρα της ανθρωπότητας.

Με τον Κόκκινο Οχτώβρη του 1917 άνοιξε η εποχή της παγκόσμιας προλεταριακής επανάστασης.

Οι αντεπαναστατικές αλλαγές στην ΕΣΣΔ και την Ανατολική Ευρώπη το 1989-91 δεν αλλάζουν αυτήν την πραγματικότητα: Η εποχή μας εξακολουθεί να παραμένει εποχή περάσματος από τον καπιταλισμό προς το σοσιαλισμό.

Αγαπητοί σύντροφοι,

Στις παραμονές του 21ου αιώνα οι διεθνείς εξελίξεις σημαδεύονται από τη βάρβαρη και απάνθρωπη επιχείρηση του ιμπεριαλισμού να επιβάλει παντού στον κόσμο τη Νέα Τάξη πραγμάτων. Οι συνεχείς ανοιχτές επεμβάσεις και οι ανταγωνισμοί των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, για το μοίρασμα των αγορών, οδηγούν σε νέα δεσμά εξάρτησης και καθυπόταξης χωρών, στην εμφάνιση νέων εστιών έντασης και τοπικών πολέμων, στη δολοφονική δράση των δήθεν ειρηνευτικών ΝΑΤΟικών ή άλλων πολυεθνικών δυνάμεων. Το ΝΑΤΟ επεκτείνεται προς Ανατολάς και αναγορεύεται σε παγκόσμιο χωροφύλακα και τοποτηρητή της Νέας Τάξης.

Η δράση των μονοπωλίων συνοδεύεται από μια πρωτόγνωρη επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων, στις εργασιακές σχέσεις και τις κοινωνικές τους κατακτήσεις, καθώς και από την καταλήστευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών του πλανήτη. Ταυτόχρονα αναβαθμίζεται ο ρόλος κι οι αρμοδιότητες μιας σειράς διεθνών ιμπεριαλιστικών οργανισμών κι ενώσεων, όπως είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση(ΕΕ) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), που αποτελούν σοβαρούς μοχλούς της υλοποίησης των σχεδίων των πολυεθνικών.

Αγαπητοί σύντροφοι,

Παρά την ευνοϊκή, για το διεθνή ιμπεριαλισμό, συγκυρία, οξύνονται και αναπαράγονται οι βαθιές κι άλυτες αντιθέσεις του. Η γενική κρίση του καπιταλισμού συνεχίζεται. Τα κοινωνικά προβλήματα οξύνονται ακόμη και στις ίδιες τις μητροπόλεις του καπιταλισμού. Μέσα από την όξυνση της ταξικής πάλης, εμφανίζεται η αντίσταση της διεθνούς εργατικής τάξης και νέα φαινόμενα αφύπνισης κι αγωνιστικής παρουσίας των λαών.

Πιστεύουμε ότι ο 21ος αιώνας θα είναι ο αιώνας της ανασύνταξης των επαναστατικών δυνάμεων, της απόκρουσης της επίθεσης του διεθνούς κεφαλαίου. Θα είναι αιώνας μιας καινούριας ανόδου του παγκόσμιου επαναστατικού κινήματος και μιας νέας σειράς κοινωνικών επαναστάσεων.

Αγαπητοί σύντροφοι,

Οι ιδέες του Λένιν κι η νίκη του Οχτώβρη επέδρασαν αποφασιστικά και επιτάχυναν τη διαδικασία συγκρότησης και εμφάνισης κομμουνιστικών κομμάτων σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα. Το Νοέμβρη του 1918 εκπρόσωποι των σοσιαλιστικών οργανώσεων της Ελλάδας δημιουργούν το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Ελλάδας (ΣΕΚΕ), που αργότερα θα μετονομαστεί σε Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (ΚΚΕ).

Σήμερα το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα δεν είναι οργανωτικά κι ιδεολογικά συγκροτημένο. Η ανασυγκρότηση του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος και η έξοδος από τη σημερινή κατάσταση της κρίσης και της υποχώρησης είναι επείγον καθήκον για τους κομμουνιστές. Αλλωστε το απαιτούν οι σημερινές συνθήκες και η ανάγκη ανάπτυξης της πάλης, ενάντια στη διεθνή ενότητα του κεφαλαίου και των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Στην κατεύθυνση αυτή νομίζουμε ότι μπορεί και πρέπει να προχωρήσει αποφασιστικά ο διάλογος και η συζήτηση, για την ιδεολογική ταυτότητα, τη στρατηγική του σύγχρονου αντιιμπεριαλιστικού και επαναστατικού αγώνα, αλλά και ο συντονισμός και η κοινή δράση.

Πιστεύουμε πως η αποκατάσταση της ενότητας του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος δεν μπορεί παρά να βασίζεται: Στη βάση του μαρξισμού - λενινισμού, του προλεταριακού διεθνισμού, στην αναγνώριση του ρόλου και της προσφοράς του σοσιαλιστικού συστήματος, (πέρα από την επιμέρους κριτική που μπορεί να έχει το κάθε κόμμα), όπως αυτό το σύστημα διαμορφώθηκε στον 20ό αιώνα με αφετηρία την Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση του 1917. Πάνω σ' αυτό το έδαφος, δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο 21ος αιώνας θα είναι αιώνας όπου θα ξεσπάσει ένας νέος κύκλος επαναστατικών κινημάτων και νικηφόρων σοσιαλιστικών επαναστάσεων.

Αγαπητοί σύντροφοι,

Οι Ελληνες κομμουνιστές με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολουθούν τις εξελίξεις στη χώρα σας και τον αγώνα των Ρώσων κομμουνιστών για την υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων, για την επαναφορά της χώρας σας στο σοσιαλιστικό δρόμο ανάπτυξης. Με την ευκαιρία των εκδηλώσεων για τα 80 χρόνια από τη Μεγάλη Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση, επιτρέψτε μας να σας ευχηθούμε κάθε επιτυχία σ' αυτές σας τις προσπάθειες".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ