Πέμπτη 9 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Μένει μόνο η ημερομηνία

Γιορτάστηκε χτες η Διεθνής Μέρα της Γυναίκας, αλλά τα προβλήματα, που ο σοσιαλισμός είχε οριστικά λύσει, επανεμφανίζονται και πλήττουν κυρίως τις γυναίκες

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση ΟΔ. ΡΟΥΣΣΟΥ). -

Μια ακόμα επίσημη γιορτή της σοβιετικής σοσιαλιστικής εποχής - η 8η Μάρτη, Διεθνής Μέρα της Γυναίκας, όπως και τις επετείους της Μεγάλης Οχτωβριανής Επανάστασης, του Κόκκινου Στρατού, της Πρωτομαγιάς και της αντιφασιστικής Νίκης, που το καθεστώς Γιέλτσιν δεν τόλμησε να καταργήσει, γιορτάστηκε χτες στη Ρωσία. Μόνο που, σε αντίθεση με τη σοσιαλιστική περίοδο, όταν συνηθιζόταν να παρουσιάζονται και να υπογραμμίζονται οι επιτυχίες του σοσιαλισμού στην υπόθεση της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής ισότητας των γυναικών, σήμερα οι νέοι κυβερνώντες της Ρωσίας, τα κρατικά ΜΜΕ δεν έχουν να παρουσιάσουν ούτε το παραμικρό δείγμα βελτίωσης της ζωής των γυναικών, όπως, άλλωστε, και όλου του λαού, τα τελευταία χρόνια της "θεραπείας - σοκ" και των "μεταρρυθμίσεων" προς τη λεγόμενη οικονομία της αγοράς. Αντίθετα, νέα προβλήματα, που ο σοσιαλισμός τα είχε οριστικά λύσει, επανεμφανίζονται και πλήττουν κυρίως τις γυναίκες. Ετσι, υπολογίζεται πως περίπου τα 2/3 των 10.000.000 ανέργων σήμερα στη χώρα είναι γυναίκες. Κατά 1.000.000 το χρόνο, μειώνονται οι γεννήσεις στη Ρωσία σαν αποτέλεσμα της καταστροφής του κοινωνικού συστήματος πρόνοιας, της έλλειψης πολιτικής προστασίας της μητρότητας, που εφάρμοζε το σοσιαλιστικό σύστημα, και της αβεβαιότητας για το μέλλον, που έχει προκαλέσει η καπιταλιστικοποίηση. Χιλιάδες είναι οι παιδικοί σταθμοί που κλείνουν, ελλείψει χρημάτων ή παραχωρούνται σε ιδιώτες και, στη συνέχεια, χρησιμοποιούνται για άλλους σκοπούς, απ' αυτούς που προορίζονταν στη σοβιετική περίοδο.

Αυτά και πολλά άλλα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι Ρωσίδες σήμερα, οδήγησαν το Κογκρέσο των Σοβιετικών Γυναικών και το κίνημα "Εργαζόμενη Ρωσία" να προϋπαντήσουν τη 8η Μάρτη, διοργανώνοντας στη Μόσχα γυναικεία αντικυβερνητική συγκέντρωση στην πλατεία Οκτιάμπρσκαγια. Στο κάλεσμά τους, ανταποκρίθηκαν μερικές χιλιάδες, κυρίως Μοσχοβίτισσες, οι οποίες, κρατώντας κόκκινες σημαίες, γέμισαν την πλατεία. Στη συγκέντρωση, μίλησαν εκ μέρους του Κογκρέσου των Σοβιετικών Γυναικών η Νατάλια Μπελοκοπίτοβα και ο πρόεδρος της "Εργαζόμενης Ρωσίας" Βίκτορ Ανπίλοφ. Οι ομιλητές καταφέρθηκαν ενάντια στην κοινωνικοοικονομική πολιτική της κυβέρνησης Γιέλτσιν, συγκρίνοντας τις σοσιαλιστικές κατακτήσεις στην πολύπλευρη ανάπτυξη των γυναικών σε όλους τους τομείς με τη σημερινά σοβαρά προβλήματα, με τα οποία έρχονται αντιμέτωπες. Σημείωσαν πως, ενώ το γιελτσινικό καθεστώς δε βρίσκει χρήματα για τη συνέχιση κάποιων προγραμμάτων που υπήρχαν επί σοσιαλισμού, την ίδια ώρα, προκαλεί πολυδάπανους πολέμους στο έδαφος της χώρας. Μίλησαν επίσης εκπρόσωποι γυναικείων οργανώσεων από πολλές πόλεις της χώρας. Στα ψηφίσματα που ομόφωνα ενέκρινε η συγκέντρωση απαιτείται η κατάπαυση των εχθροπραξιών και η ειρήνευση στην Τσετσενία, η αλλαγή της σημερινής αντιλαϊκής οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ