Πέμπτη 9 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Δολοφονία Αμερικανών διπλωματών

ΚΑΡΑΤΣΙ.-

Δύο Αμερικανοί διπλωμάτες δολοφονήθηκαν και άλλος 1 τραυματίστηκε σοβαρά, όταν άγνωστοι άνοιξαν πυρ εναντίον του αυτοκινήτου που τους μετέφερε στην εργασία τους, νωρίς χθες το πρωί.

Η επίθεση έγινε στην εμπορική πρωτεύουσα του Πακιστάν Καράτσι και οι 2 νεκροί είναι η γραμματέας του προξενείου των ΗΠΑ Τζάκι βαν Λάντινγχαμ και ο τεχνικός επικοινωνίας Γκάρι Ντούρελ, ενώ βαριά τραυματισμένος είναι ο Μαρκ Μακ Κλόι, εργαζόμενος στο ταχυδρομείο του προξενείου. Κανείς δεν έχει αναλάβει ακόμα την ευθύνη της διπλής αυτής επίθεσης και οι πακιστανικές αρχές ασφαλείας δεν μπορούν να προσδιορίσουν τα πιθανά κίνητρα, αλλά και τους στόχους μιας τέτοιας πράξης.

Με ανακοίνωσή της, η πρωθυπουργός του Πακιστάν Μπεναζίρ Μπούτο καταδίκασε τη δολοφονική επίθεση, την οποία χαρακτήρισε τρομοκρατική ενέργεια και απέδωσε την ευθύνη σε όλους αυτούς που αντιτίθενται στη φιλική σύσφιγξη των σχέσεων του Πακιστάν με τις ΗΠΑ.

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Ισλαμαμπάντ Τζον Μόντζο εξέφρασε τον αποτροπιασμό και την έκπληξή του από το συγκεκριμένο γεγονός. Ο Μόντζο, όμως, δε δίστασε να προβεί σε κάποιες πρώτες εκτιμήσεις, σύμφωνα με τις οποίες είναι πολύ πιθανόν οι ισχυρότατοι και παντοδύναμοι οικονομικά έμποροι ναρκωτικών, στους οποίους στηρίζεται και το Καράτσι, να έχουν δυσαρεστηθεί ιδιαιτέρως από το γεγονός ότι οι πακιστανικές αρχές ασφαλείας έχουν, ήδη, παραδώσει στις ΗΠΑ αρκετούς εμπόρους ναρκωτικών και σκοπεύουν να συνεχίσουν την "εξαγωγή" αυτή. Ο Μόντζο αναφέρθηκε και στην παράδοση στις αρχές των ΗΠΑ του Ιρακινού Ράμζι Γιουσέφ, ο οποίος συνελήφθη στο Πακιστάν και θεωρείται ο βασικός ύποπτος για τη βομβιστική επίθεση στο Παγκόσμιο Εμπορικό Κέντρο στη Νέα Υόρκη το 1993.

Εκτός, όμως, από τον πρέσβη των ΗΠΑ στο Ισλαμαμπάντ, στον Τύπο μίλησε και ο εκπρόσωπος του Προέδρου Μπιλ Κλίντον Μάικλ Μακάρεϊ, ο οποίος εξέφρασε τη λύπη και τον αποτροπιασμό του Προέδρου. Ο Μακάρεϊ, παράλληλα, υπογράμμισε ότι η πρεσβεία των ΗΠΑ είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τις αρμόδιες πακιστανικές αρχές για τη σύλληψη των ενόχων, αλλά και ότι η Χίλαρι Ρόνταμ Κλίντον, σύζυγος του Προέδρου, δε θα αναβάλει την προγραμματισμένη περιοδεία της στη Νότια Ασία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ