Πέμπτη 30 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ
Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις του λαού της υπαίθρου ενάντια στο σχέδιο "Ι. Καποδίστριας", όπως και η διεξαγωγή τοπικών δημοψηφισμάτων στις κοινότητες που δεν έχουν ακόμη εκφράσει την άποψή τους. Την ίδια στιγμή η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή κατά των αναγκαστικών καταργήσεων των κοινοτήτων εξετάζει και δικαστικές μεθόδους ώστε να μην εφαρμοστούν οι αναγκαστικές συνενώσεις, με προσφυγή στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια. Στο μεταξύ, με ένα εντυπωσιακό σε όγκο και παλμό συλλαλητήριο οι κάτοικοι των χωριών Κανάλια,Κερασιά,Βένετο και Κεραμίδι του Δυτικού Πηλίου διαμαρτυρήθηκαν χτες κατά της εφαρμογής του σχεδίου "Ι. Καποδίστριας". Οι κάτοικοι των δυο χωριών - άνδρες, γυναίκες και παιδιά - με τρακτέρ και ΙΧ αυτοκίνητα κατέβηκαν στην πόλη του Βόλου, κρατώντας τις μαύρες σημαίες της οργής και του αγώνα, αποφασισμένοι να αγωνιστούν για να μη συνενωθούν αναγκαστικά οι κοινότητές τους στο νέο δήμο που δημιουργείται με έδρα το Στεφανοβίκειο. Για αρκετή ώρα "παρήλασαν" στην πόλη, αποκλείοντας κεντρικούς δρόμους, κορνάροντας και φωνάζοντας συνεχώς συνθήματα. Στη συνέχεια έφτασαν στη Νομαρχία Μαγνησίας, όπου κατέθεσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας, ενώ δήλωσαν πως ο αγώνας τους θα συνεχιστεί μέχρι τη δικαίωσή τους. Οι κάτοικοι έκλεισαν τη χτεσινή τους κινητοποίηση, με τον αποκλεισμό της παλιάς Εθνικής οδού Βόλου - Λάρισας.

Με συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος, στις 11 το πρωί, απαντούν οι κάτοικοι των Κοινοτήτων Αγίου Γεωργίου, Γαλατά, Ευνηοχωρίου, Κουδουνίου και Περιθωρίου Αιτωλοακαρνανίας στην αναγκαστική συνένωσή τους σε άλλους δήμους. Οι κάτοικοι ζητούν να αποτελέσουν αυτόνομο δήμο, με έδρα το Ευηνοχώρι. Επιτροπή προέδρων των πέντε παρευήνειων κοινοτήτων και της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Αιτωλοακαρνανίας θα απαιτήσει σήμερα συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών, προκειμένου να του εκφράσει το αίτημα των κατοίκων της περιοχής.

Αγωνιστική συνέχεια είναι και η απάντηση της Κοινότητας Λάρυμνας στα κυβερνητικά σχέδια κατάργησης των κοινοτήτων. Σε λαϊκή συνέλευση αποφασίστηκε το κοινοτικό συμβούλιο να παραχωρήσει σήμερα συνέντευξη Τύπου στη Λαμία (στο ξενοδοχείο "Σαμαρά", στη 1 το μεσημέρι), παρουσία και των κατοίκων της Λάρυμνας. Σήμερα επίσης θα επιδιωχτεί συνάντηση με την ΤΕΔΚ Φθιώτιδας, το νομάρχη και τον περιφερειάρχη.

Την πλήρη αντίθεσή της στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τις αναγκαστικές συνενώσεις τονίζει σε ανακοίνωσή της η γραμματεία της "Αγωνιστικής Δημοτικής Κίνησης Αμπελώνα Λάρισας".Στην ανακοίνωση η γραμματεία της Κίνησης επισημαίνει ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατό ώστε να μην εφαρμοστεί ο "Ι. Καποδίστριας" και να μη νομιμοποιηθεί στη συνείδηση των πολιτών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ