Πέμπτη 30 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ
Το ενδιαφέρον στο περιθώριο

Η συνάντηση Σημίτη - Γιλμάζ ήδη επισκιάζει τη Διαβαλκανική Διάσκεψη της Κρήτης

Το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης ήδη επικεντρώνεται στο περιθώριο της Διαβαλκανικής Διάσκεψης και η συνάντηση Σημίτη - Γιλμάζ, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί την προσεχή Δευτέρα, εκτιμάται πως θα κλέψει την παράσταση στην Κρήτη.

Η συνάντηση αυτή, πρέπει να σημειωθεί, θα πραγματοποιηθεί μέσα στο γενικότερο κλίμα έντασης που καλλιεργεί τον τελευταίο καιρό η Αγκυρα, ή τουλάχιστον το ισχυρό διπλωματικό - στρατιωτικό κατεστημένο που κυβερνά, τελικά, αυτή τη χώρα. Αλλωστε δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο το γεγονός πως η συνάντηση Σημίτη - Γιλμάζ θα πραγματοποιηθεί την ίδια στιγμή που τουρκικά στρατεύματα θα πραγματοποιούν μεγάλης κλίμακας ασκήσεις στην κατεχόμενη Κύπρο. Προγραμματισμένη άσκηση, πρέπει να σημειωθεί, πραγματοποιεί και η Ελλάδα ακριβώς τις ίδιες ημερομηνίες...

Απαρατήρητη, ασφαλώς δεν περνά και η επιστολή του ισχυρού άνδρα της Τουρκίας, του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ισμαήλ Χ. Καρανταγί, προς το ΝΑΤΟ. Επιστολή, στην οποία αναπτύσσεται η θέση της Αγκυρας περί δημιουργίας ελληνορωσικού άξονα. Η θέση αυτή που διατυπώνει ο Τούρκος στρατηγός, όπως σημειώνουν Ελληνες διπλωμάτες, ακουμπά ευαίσθητες χορδές στην Ουάσιγκτον, η οποία σε καμιά περίπτωση δεν είναι διατεθειμένη να επιτρέψει τη ρωσική κάθοδο στη Μεσόγειο. Ταυτόχρονα, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές η επιστολή Καρανταγί αποτελεί και ένα σαφές μήνυμα στο εσωτερικό της Τουρκίας, για το μέχρι πού και τι, μπορεί να "διαπραγματευτεί" η πολιτική ηγεσία.

Απ' όλα αυτά γίνεται φανερό πως τα περιθώρια αισιοδοξίας για μια παραγωγική ελληνοτουρκική συνάντηση κορυφής στην Κρήτη περιορίζονται ασφυκτικά, έστω κι αν κάποιοι στην ελληνική κυβέρνηση, καλλιεργούν κλίμα αισιοδοξίας, διαδίδοντας πως δεν πρέπει να αποκλειστεί μια κίνηση - έκπληξη από τον Μ. Γιλμάζ, όπως για παράδειγμα η ανακοίνωση αναβολής της Ασκησης Ταύρος για λίγες μέρες.

Πάντως, επισήμως, ο υπουργός Τύπου, Δ. Ρέππας, σχολιάζοντας την επιστολή του Τούρκου στρατηγού προς το ΝΑΤΟ σημείωσε κατ' αρχάς μια "ιδιομορφία" όπως τη χαρακτήρισε: "Αναφέρεται, είπε, σε σημαντικά θέματα και γίνεται από τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας. Μπορούμε, λοιπόν, να επισημάνουμε κατ' αρχήν τον ιδιαίτερο ρόλο τον οποίο οι στρατιωτικοί παίζουν στην Τουρκία. Αυτό είναι θα έλεγα πρωτότυπο και δεν έχει προηγούμενο, στο πλαίσιο της θεσμικής συγκρότησης των άλλων χωρών στην Ευρώπη. Είναι κάτι που αξίζει να το επισημάνουμε".

Ο υπουργός Τύπου υποστήριξε επίσης πως "ο κ. Καρανταγί εφευρίσκει θέματα, κατασκευάζει προβλήματα, ίσως επειδή η Τουρκία και ο ίδιος έχουν απογοητευτεί από την πορεία των εξελίξεων σε μεγάλα θέματα που αφορούν την Τουρκία. Είτε αυτά είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση, είτε είναι η μετεξέλιξη της δομής του ΝΑΤΟ, είτε είναι η άσκηση της Εξωτερικής και Αμυντικής πολιτικής από την Ελλάδα κατά τέτοιον τρόπο που δεν αφήνει περιθώρια σε οποιονδήποτε άλλον και στην Τουρκία να αμφισβητήσει τα δικαιώματά μας". Ο Δ. Ρέππας κατέληξε λέγοντας πως "η Ρωσία είναι μια χώρα η οποία έχει ειδική σχέση και με την Ευρωπαϊκή Ενωση και με το ΝΑΤΟ, μια χώρα που έχει και με την Ελλάδα, όπως και με πολλές άλλες χώρες, στρατιωτική συνεργασία. Δεν είναι μια χώρα εχθρός η Ρωσία".

Ανάλογη ήταν και η τοποθέτηση του Αρχηγού του Ελληνικού Γενικού Επιτελείου Αθ. Τζογάννη, ο οποίος ρωτήθηκε για την επιστολή Καρανταγί και υπογράμμισε πως κανείς δεν μπορεί να υποδείξει στην Ελλάδα με ποια χώρα θα προχωρήσει σε στρατιωτική συνεργασία.

Ωστόσο, όταν ο υπουργός Τύπου ρωτήθηκε σχετικά με τη στάση των ΗΠΑ απέναντι στην ανάπτυξη της ελληνορωσικής συνεργασίας υποστήριξε πως "δεν έχει εκφραστεί καμία ενόχληση και δεν έχει υποβληθεί κανένα διάβημα, απλά στο πλαίσιο των συζητήσεων που γίνονται, ανταλλάσσονται απόψεις για διάφορα θέματα που αφορούν την περιοχή".

Η Διάσκεψη

Σε ό,τι αφορά τη Διάσκεψη της Κρήτης η προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης επικεντρώνεται στη "διάσωσή" της από τη σκιά που δημιουργούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Το θέμα αυτό απασχόλησε χτες τη σύσκεψη που συγκάλεσε ο πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου με την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν η Αθήνα προετοιμάζει ένα σχέδιο απόφασης, το οποίο θα γίνει προσπάθεια να υιοθετηθεί από τη Διάσκεψη ως Διακήρυξη γενικών και κοινά αποδεκτών αρχών για την πολιτική συνεργασία ανάμεσα στις βαλκανικές χώρες. Σε αυτές τις γενικές αρχές θα περιλαμβάνονται αυτονόητες - και δίχως κόστος - διατυπώσεις, όπως για παράδειγμα η αντιμετώπιση και η ρύθμιση των προβλημάτων μεταξύ των χωρών με βάση τις αρχές και τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Στη διακήρυξη που προωθεί η Αθήνα θα γίνεται επίσης λόγος για την ανάγκη σύσφυξης των οικονομικών σχέσεων και της προώθησης της συνεργασίας για τη δημιουργία υποδομών...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ