• Ανακοίνωση - καταγγελία της ΝΕ της Νότιας Δωδεκανήσου του ΚΚΕ
  • - Το στήσιμο εγκαταστάσεων και ραντάρ, για την ειδική βάση που προετοιμάζουν οι Αμερικανοί στη Ρόδο, φέρνει ξανά στο προσκήνιο η τοπική εφημερίδα Γνώμη με δημοσίευμά της στις 27.10.97 με τίτλο Πώς... - 1997-10-30 00:00:00.0"/>
  • Ανακοίνωση - καταγγελία της ΝΕ της Νότιας Δωδεκανήσου του ΚΚΕ
  • - Το στήσιμο εγκαταστάσεων και ραντάρ, για την ειδική βάση που προετοιμάζουν οι Αμερικανοί στη Ρόδο, φέρνει ξανά στο προσκήνιο η τοπική εφημερίδα Γνώμη με δημοσίευμά της στις 27.10.97 με τίτλο Πώς... - 1997-10-30 00:00:00.0" /> Η κυβέρνηση καλείται να δώσει απαντήσεις | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Πέμπτη 30 Οχτώβρη 1997
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Σελίδα 6
    ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΣΤΗ ΡΟΔΟ
    Η κυβέρνηση καλείται να δώσει απαντήσεις
    • Νέες πληροφορίες για τη "μυστική" ως τώρα εγκατάσταση στρατιωτικών δυνάμεων στο νησί
    • Ανακοίνωση - καταγγελία της ΝΕ της Νότιας Δωδεκανήσου του ΚΚΕ

    Το στήσιμο εγκαταστάσεων και ραντάρ, για την ειδική βάση που προετοιμάζουν οι Αμερικανοί στη Ρόδο, φέρνει ξανά στο προσκήνιο η τοπική εφημερίδα "Γνώμη" με δημοσίευμά της στις 27.10.97 με τίτλο "Πώς και γιατί στήνεται από τους Αμερικάνους η βάση τους στη Ρόδο". Σύμφωνα με αυτό δεν πρόκειται για μια βάση όπως εκείνες που γνωρίσαμε τις περασμένες δεκαετίες σε περιορισμένο χώρο, αλλά για ένα σύνολο εξυπηρετήσεων τουλάχιστον 600 ανδρών.

    Τι ακριβώς στήνουν οι Αμερικανοί;

    Επίσης στο εν λόγω δημοσίευμα, υπάρχει αναφορά σε έγγραφο του δεύτερου γραφείου της ΑΣΔΕΝ στη Ρόδο προς το υπουργείο Εθνικής Αμυνας με το οποίο βεβαιώνεται ότι οι Αμερικανοί, έχουν αρχίσει διαδικασίες:

    • Για την εγκατάσταση ραντάρ και κέντρων ηλεκτρονικών εκπομπών.
    • Για την εγκατάσταση τριών πρατηρίων καυσίμων για τα στρατιωτικά και πολιτικά τους οχήματα.
    • Για την ενοικίαση 120 επιβατικών αυτοκινήτων.
    • Για την ενοικίαση ξενοδοχείων ή καταλυμάτων ασφάλειας για 600 Αμερικανούς.
    • Με πρόσχημα τις εγκαταστάσεις της "Φωνής της Αμερικής" επανεργοποίησαν τη συμφωνία και ανανέωσαν την ενοικίαση των χώρων για 25 επιπλέον χρόνια!
    • Για την κατασκευή στρατιωτικών εγκαταστάσεων υψηλών προδιαγραφών ασφαλείας για τα πληρώματα του 6ου Στόλου.

    Επίσης στρατιωτικά κλιμάκια στο νησί επισημαίνουν εγγράφως ότι: "το τελευταίο διάστημα παρατηρείται έντονη ναυτική δραστηριότητα των ΗΠΑ στη θαλάσσια περιοχή της Ρόδου και αυξημένος αριθμός επισκέψεων - ελλιμενισμού πολλών πολεμικών πλοίων του 6ου Στόλου".

    Βάση επιβεβαίωσης του επικυριαρχικού ρόλου των ΗΠΑ στο Αιγαίο

    Μετά από αυτά τα δημοσιεύματα έντονη ήταν η αντίδραση του Γραφείου της ΝΕ της Νότιας Δωδεκανήσου του ΚΚΕ που σε συνεδρίασή του εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τους κινδύνους που συνεπάγεται η εγκατάσταση των Αμερικανών στο νησί, για το Αιγαίο και την ευρύτερη περιοχή και καλεί το λαό και τους μαζικούς του φορείς να αντιδράσουν.

    Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο της ΝΕ τονίζονται τα εξής:

    "Η εξέλιξη αυτή δεν μπορεί να προκύπτει εν αγνοία της ελληνικής κυβέρνησης, όσο και αν μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου προέβη σε μια χλιαρή διάψευση του πρώτου δημοσιεύματος του "Ελεύθερου Τύπου" με την απάντηση "γενικώς δεν υπάρχει τέτοιο θέμα".

    Το Γραφείο της ΝΕ, εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την εγκατάσταση στο νησί μας αμερικανικής στρατιωτικής δύναμης, γιατί με όποιο πρόσχημα και αν γίνεται, η παρουσία της εδώ, δεν προοιωνίζεται τίποτε το καλό για τον τόπο. Αντίθετα θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη στο Αιγαίο και την ευρύτερη περιοχή της Νοτιανατολικής Μεσογείου.

    Επιβεβαιώνει τον επικυριαρχικό ρόλο των ΗΠΑ στη χώρα μας, τον αποχρωματισμό από αυτές του Αιγαίου και τη μετατροπή του σε γκρίζα ζώνη, αναλαμβάνουν με δικές τους δυνάμεις τον έλεγχο και την επιτήρησή του και θα μοιράζουν τα χαρτιά ανάλογα με τα στρατηγικά τους κάθε φορά συμφέροντα.

    Ανησυχία επίσης προκαλεί το γεγονός ότι, από τα πρώτα δημοσιεύματα του Τύπου, τόσο στην εφημερίδα "Πρόοδος" 7.9.97, όσο και στην εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος" 14.10.97 και όσα άλλα επακολούθησαν για το θέμα αυτό, δεν υπήρξε καμιά αντίδραση από τους αιρετούς εκπροσώπους της Δωδεκανήσου και του ροδίτικου λαού, Νομάρχη, Νομαρχιακό Συμβούλιο, Δημάρχους και Κοινοτικά Συμβούλια του νησιού.

    Μπροστά σε ένα τέτοιο γεγονός, έστω και ενδεχόμενο, δεν μπορούν να σιωπούν, οφείλουν να πάρουν θέση και να τη δικαιολογήσουν.

    Το Γραφείο της ΝΕ Νότιας Δωδ/σου, καλεί την κυβέρνηση ή να διαψεύσει κατηγορηματικά όλες αυτές τις πληροφορίες των δημοσιευμάτων ή να πει την αλήθεια στον λαό, για το τι συμφωνίες έχει κάνει με τις ΗΠΑ".

    Δυναμική λαϊκή αντίδραση

    Καλεί τους φορείς του μαζικού κινήματος, το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, να αντιδράσουν δυναμικά και να αποτρέψουν μια τέτοια δυσμενή εξέλιξη, έστω και πιθανή.

    Ο κίνδυνος για την ειρήνη στην περιοχή μας, για την εδαφική ακεραιότητα της χώρας και την εθνική ανεξαρτησία είναι υπαρκτός και γίνεται και ορατός αν αληθεύουν πράγματι όλες αυτές οι πληροφορίες που διαρρέουν, αλλά και από την ένταση των προκλήσεων από την πλευρά της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα, ακόμα δε πολύ περισσότερο από τις επανειλημμένες αναφορές ανώτατων κυβερνητικών στελεχών για το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο.

    Ανεξάρτητα, από τον ρόλο που θέλουν να αναλάβουν οι στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ που θα εγκατασταθούν στο νησί, "παρατηρητές", "επιδρομείς", η στρατιωτικοποίηση του νησιού μακροπρόθεσμα θα έχει σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία και στην ανάπτυξη και δεν πρόκειται να αντισταθμιστούν αυτές με κάποια δολάρια που θα ξοδεύουν οι επικυρίαρχοι.

    Το φιλειρηνικό κίνημα της περιοχής μας καλείται να βγει και πάλι στο προσκήνιο, η "Νέα Τάξη" και ο νέος ρόλος του ΝΑΤΟ, απειλούν πραγματικά την ειρήνη στην περιοχή μας.


    Κορυφή σελίδας
    Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
    Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ