Πέμπτη 30 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αποδέχεται η κυβέρνηση τη διάλυση της ναυτιλίας

Μοιρολατρικά αποδέχεται η κυβέρνηση τις επιταγές του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών όσον αφορά τον αφανισμό των Ελλήνων ναυτεργατών μέσω των διαφόρων ρυθμίσεων που προωθεί. Οπως κατήγγειλε χτες στη Βουλή, κατά τη διάρκεια Επίκαιρης Ερώτησής του προς τον υπουργό Ναυτιλίας, ο βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλος,λόγω της υποχωρητικότητας των ελληνικών κυβερνήσεων, τα επιτελεία των Βρυξελλών έχουν αποθρασυνθεί.

Συγκεκριμένα, έκθεση της Κομισιόν προς το Συμβούλιο των Υπουργών προβλέπει ότι για την επάνδρωση των πλοίων θα ισχύει η νομοθεσία του κράτους νηολόγησης και όχι του κράτους υποδοχής, ενώ με άλλη διάταξη εκχωρείται δικαίωμα δρομολόγησης στις εσωτερικές θαλάσσιες μεταφορές πλοίων που ανήκουν σε θυγατρικά - δεύτερα νηολόγια, ουσιαστικά νηολόγια ευκαιρίας. "Είναι σαφές, τόνισε ο Μ. Κωστόπουλος, ότι βρισκόμαστε μπροστά σε εξελίξεις σε βάρος του στρατηγικής σημασίας χώρου της ακτοπλοϊας και των Ελλήνων ναυτεργατών που κινδυνεύουν με επαγγελματικό αφανισμό".

Επιχειρώντας να απαντήσει στις καταγγελίες του βουλευτή του ΚΚΕ ο παριστάμενος υπουργός Ναυτιλίας Στ. Σουμάκης είπε ότι οι εξελίξεις έχουν δρομολογηθεί, καθώς από το 1999 απελευθερώνονται τα δρομολόγια για τις κρουαζιέρες και από το 2004 τα δρομολόγια στην ακτοπλοϊα, καθεστώς που, όπως είπε, δεν μπορεί να το ανατρέψει μόνη της η χώρα μας. Οσον αφορά τη σχετική έκθεση της Κομισιόν, τόνισε ότι το υπουργείο σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ναυτεργατική Ομοσπονδία δε διαπραγματεύεται το εργασιακό καθεστώς των Ελλήνων ναυτεργατών, ενώ είπε ότι η χώρα μας αναζητάει συμμαχίες και με τις άλλες χώρες - μέλη του νότου που αντιμετωπίζουν ίδια προβλήματα.

Ο Μ. Κωστόπουλος επισήμανε ότι ενώ πριν λίγα χρόνια οι Ελληνες ναυτεργάτες ήταν 100.000 περίπου, σήμερα μόλις και μετά βίας φτάνουν στις 30.000, εξέλιξη που δεν είναι άσχετη με τους διάφορους κανονισμούς που προωθούν τα Διευθυντήρια των Βρυξελλών. Ζήτησε την επιμήκυνση του χρόνου που θα αρχίσει η ελεύθερη εγκατάσταση ξένων στις ελληνικές θάλασσες, καθώς η χώρα μας έχει ιδιαιτερότητες που δεν έχουν οι άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Γι' αυτό το λόγο, υπογράμμισε, το ΚΚΕ πρότεινε τη σύσταση Εθνικού Οργανισμού Ναυτιλίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ