Πέμπτη 30 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επιχείρηση φίμωσης του ΚΚΕ

Δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Στρ. Κόρακα

Αποχώρησε χτες από τη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας, διαμαρτυρόμενος για τη στάση του προέδρου της, Η. Παπαηλία. Σε δήλωσή του, αναφέρει:

"Υποχρεωθήκαμε να αποχωρήσουμε από τη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, όπου συζητείται το περιβόητο σχέδιο "Καποδίστριας", διαμαρτυρόμενοι για την απαράδεκτη, αντιδημοκρατική και παράνομη στάση του προέδρου της επιτροπής, Η. Παπαηλία.

Ο κύριος Παπαηλίας, σε αντίθεση με τον Κανονισμό της Βουλής (άρθρα 91 και 97), στέρησε το λόγο από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ σε τρεις συνεχόμενες συνεδριάσεις.

Ενώ ο υπουργός και ο υφυπουργός Εσωτερικών μίλησαν επί 1,5 ώρα από την περασμένη Πέμπτη και ενώ αμέσως δόθηκε ο λόγος την ίδια μέρα στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ (προφανώς σε συνεννόηση μαζί του), ο κύριος Παπαηλίας προκλητικά αρνήθηκε και στις δύο σημερινές συνεδριάσεις της επιτροπής να εφαρμόσει τον Κανονισμό, όσον αφορά στο ΚΚΕ.

Σημειώνουμε ότι ο κύριος Παπαηλίας αρνήθηκε να συμμορφωθεί και σε σχετικές υποδείξεις του προέδρου της Βουλής.

Υπενθυμίζουμε, επίσης, τον αυθαίρετο αποκλεισμό της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής κατά του "Καποδίστρια" από την ακρόαση στην Επιτροπή. Τέτοιες πρακτικές πλήττουν την ισότιμη μεταχείριση των κομμάτων. Αποτελούν νέα ολισθήματα στον αυταρχικό κατήφορο του κυβερνώντος κόμματος".

Ερχεται ο "Καποδίστριας Νο 2"

Αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου "Καποδίστριας", θα ακολουθήσει ο "Καποδίστριας 2", δήλωσε χτες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ο υφυπουργός Εσωτερικών Λ. Παπαδήμας. Σύμφωνα με όσα είπε ο υφυπουργός, ο "Καποδίστριας 2" θα αφορά τα "μητροπολιτικά κέντρα" Αθήνας και Θεσσαλονίκης και η μελέτη του θα εκπονηθεί από πανεπιστημιακή σχολή.

Χτες στην αρμόδια επιτροπή ολοκληρώθηκε η επί της αρχής συζήτηση του "Καποδίστρια", με τον υφυπουργό να επιχειρεί να ωραιοποιήσει τις διατάξεις του, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να πει ότι η κυβέρνηση δεν έκανε "κανένα λάθος στην κατάρτιση του νομοσχεδίου".

Αποφεύγοντας να τοποθετηθεί επί της ουσίας της κριτικής του ΚΚΕ στο νομοσχέδιο, κατέφυγε απλώς σε χαρακτηρισμούς, όπως ότι "το ΚΚΕ βλέπει φαντάσματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των πολυεθνικών", έχει "κρατικίστικη αντίληψη για την Τοπική Αυτοδιοίκηση" και διάφορα άλλα τέτοιου επιπέδου επιχειρήματα. Μάλιστα, όταν ο Στρ. Κόρακας θέλησε να τοποθετηθεί ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και να απαντήσει στα όσα είπε ο υφυπουργός, ο πρόεδρος της επιτροπής Η. Παπηλίας δεν του έδωσε τον λόγο, ισχυριζόμενος ότι στη διαδικασία της συζήτησης στις επιτροπές δε δίνεται ο λόγος στους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους. Ο Στρ. Κόρακας κατήγγειλε παραβίαση του Κανονισμού και, μάλιστα, διαμαρτυρήθηκε αυτοπροσώπως στον πρόεδρο της Βουλής Α. Κακλαμάνη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ