Κυριακή 20 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εστίες κινδύνου οι ανεξέλεγκτες χωματερές

Πυρκαγιά σε ανεξέλεγκτη χωματερή στην περιοχή Αυλώνα, δίπλα στην εθνική οδό
Πυρκαγιά σε ανεξέλεγκτη χωματερή στην περιοχή Αυλώνα, δίπλα στην εθνική οδό
Περίπου 1.000 τόνοι ημερησίως - σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΥΠΕΧΩΔΕ - πετιούνται στις 20 ανεξέλεγκτες χωματερές που λειτουργούν στην Ανατολική Αττική. Ο κίνδυνος πυρκαγιάς από την αυτοανάφλεξη των σκουπιδιών είναι καθημερινός. Οι συνέπειες στη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, αν και όχι ιδιαίτερα ορατές, είναι άκρως σημαντικές. Η ανεξέλεγκτη απόρριψη των απορριμμάτων προκαλεί ρύπανση των επιφανειακών και υπογείων νερών, δυσοσμία, ρύπους, τοξικές και χημικές ενώσεις, ανατροπή της οικολογικής ισορροπίας.

Αυτή την κατάσταση χαρακτήρισε πρόσφατα «άθλια τριτοκοσμική πραγματικότητα», ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτης, φροντίζοντας βέβαια να την καταλογίσει στους φορείς της Αυτοδιοίκησης. Και να αποκρύψει έτσι, τις κυβερνητικές και τις δικές του ευθύνες ως αρμόδιος υπουργός, στη συντήρηση αυτών των χωματερών, με την άρνηση επιβολής ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού διαχείρισης των απορριμμάτων, που θα τις καθιστούσε πραγματικά «άχρηστες».

Αποκαλυπτικές των συνεπειών της λειτουργίας των ανεξέλεγκτων χωματερών και των ευθυνών της κυβέρνησης που τις συντηρεί, είναι οι εκθέσεις αυτοψίας, το 1999, σε αυτές του Νομού Αττικής, από την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ. Σύμφωνα με αυτές, στους χώρους αυτούς διαπιστώθηκαν:

- Εντονες οσμές από τις εκπομπές βιοαερίου. Καπνοί από αυτοαναφλέξεις. Οικιακά απορρίμματα δίπλα σε μπαταρίες, ελαστικά, ογκώδη αντικείμενα, ακόμη και πτώματα ζώων.

- Ελλειψη δεξαμενής νερού για την αντιμετώπιση πυρκαγιών. Σε πολλές περιπτώσεις δεν υπήρχε περίφραξη ή αυτή ήταν κατεστραμμένη, καθιστώντας το χώρο εύκολα προσβάσιμο.

- Σε ορισμένες χωματερές δε γίνεται επικάλυψη των σκουπιδιών με χώμα ή γίνεται σε πολύ αραιά διαστήματα, όπως ανά δύο μήνες.

- Περιμετρικά των χώρων αυτών διαπιστώθηκαν διάσπαρτα αντικείμενα και πυλώνες υψηλής τάσης της ΔΕΗ.

- Ακόμη πολλές ανεξέλεγκτες χωματερές λειτουργούν μέσα ή δίπλα σε δασική έκταση και πολύ κοντά σε καλλιέργειες, θάμνους, οικισμούς ή και σε θάλασσα.

- Τέλος, σε ορισμένες περιπτώσεις διαπιστώθηκαν μεγάλες κλίσεις στα πρανή, εξαιτίας μεγάλου όγκου απορριμμάτων, κάτι που αλλοιώνει τη μορφολογία του εδάφους, αλλά ταυτόχρονα καθίσταται επικίνδυνο για τους εργαζόμενους και το περιβάλλον.

Το συμπέρασμα των εκθέσεων αυτοψίας - που κοινοποιήθηκε και στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ - ήταν, στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων το εξής: «Η κατάσταση της χωματερής είναι επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Πρέπει να κλείσει άμεσα και να γίνει αποκατάσταση του χώρου».

Οι αυτοψίες της αρμόδιας υπηρεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ έγιναν στις ανεξέλεγκτες χωματερές που βρίσκονται στις ακόλουθες περιοχές: Στη δασική έκταση «Βρύση Πασά», που εξυπηρετεί τις κοινότητες Νέων Παλατιών, Σκάλας Ωρωπού, Ωρωπού, Συκαμίνου και Μαρκόπουλου Ωρωπού. Στο Δήμο Καλυβίων. Στην κοινότητα Οινόης, στη θέση «Γκουρίστα». Στην κοινότητα Καπανδριτίου. Στο δήμο Λαυρίου. Στο δήμο Αυλώνας. Στην κοινότητα Γραμματικού (η χωματερή έχει κλείσει από το 1996, όμως δεν έχει γίνει αποκατάστασή της). Στο δήμο Ερυθρών, στη θέση «4 γεφύρια» ή «Παντάνασσα. Στο δήμο Μαραθώνα (η χωματερή έχει κλείσει από το 1995, δεν έχει γίνει όμως αποκατάστασή της). Στην κοινότητα Πολυδενδρίου, στη θέση - ρέμα «Παλιό Βάθη». Στην κοινότητα Βαρνάβα. Στο δήμο Μεγάρων, στη θέση «Καμπία» - δημόσια δασική έκταση, που έχει κριθεί αναδασωτέα. Στο δήμο Κερατέας. Στην κοινότητα Κουβαρά. Στην κοινότητα Καλάμου, στη θέση «Λιμνιώνα». Στο δήμο Παιανίας. Στο δήμο Μαρκόπουλου και στο δήμο Κορωπίου:


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ