Τρίτη 8 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Γείτονας εν μέσω... φαντασμάτων

Τα επιχειρήματα του υπουργού για τις περικοπές των εφημεριών και η πραγματικότητα

Με το φάντασμα των πλασματικών εφημεριών επιχείρησε και χτες ο υπουργός Υγείας Κ. Γείτονας να υπερκεράσει το "προγράμματα σύγκλισης" στα δημόσια νοσοκομεία, του οποίου η τελευταία έκφραση είναι οι δραματικές περικοπές στα προγράμματα εφημεριών. Ειδικότερα στην Α Ζώνη οι συνολικές περικοπές ξεπερνούν το ένα τρίτο σε σχέση με τα κονδύλια που ζήτησαν οι - διορισμένες απ' την κυβέρνηση - διοικήσεις των νοσοκομείων, με αποτέλεσμα αφ' ενός τα νοσοκομεία να "τίθενται εκτός λειτουργίας" στη δύσκολη ώρα, καθώς μένουν χωρίς ειδικευμένους γιατρούς και αφ' ετέρου μια σειρά γιατρών να παίρνουν λιγότερες αποδοχές.

Εντούτοις, όμως, και χτες ο Κ. Γείτονας, μιλώντας στο ραδιοσταθμό "Φλας", υποστήριξε μεταξύ των άλλων τα εξής: Οτι τα λεφτά που δίνει φτάνουν και περισσεύουν. Οτι οι γιατροί δεν είναι καλοί στην αριθμητική και επιδιώκουν και πάλι πλασματικές εφημερίες και ότι με το νέο Ιατρικό Μισθολόγιο (ΙΜ) βελτιώνεται συνολικά το σύστημα των αποδοχών και συνολικά οι αποδοχές.

Αμέσως μετά μίλησε στο ραδιοσταθμό και ο πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών (ΕΙΝΑΠ) Χ. Ζαχαρόγιαννης, ο οποίος θύμισε ότι η ΕΙΝΑΠ έκανε απεργία τον περασμένο Μάη, με αιτήματα την κάλυψη των πραγματικών αναγκών των νοσοκομείων και να μην επανέλθει το σύστημα των "πλασματικών εφημεριών". Ο Χ. Ζαχαρόγιαννης επανέλαβε και χτες ότι θέση της ΕΙΝΑΠ είναι η κάλυψη των εφημεριών, όπως τις ζήτησαν και πρόσθεσε ότι ζητά να γίνονται τρεις φορές την ημέρα έλεγχοι στα νοσοκομεία για τη διαπίστωση ή μη της παρουσίας των γιατρών στις ενεργείς εφημερίες.

Αγωνιστική ετοιμότητα

Συνεχίζονται τις τελευταίες μέρες οι συνελεύσεις των γιατρών στα νοσοκομεία της Αθήνας και του Πειραιά. Χτες, έγιναν συνελεύσεις στο "Σωτηρία",το Κρατικό νοσοκομείο της Νίκαιας και το Ψυχιατρικό νοσοκομείο Αττικής (ΨΝΑ).

Στο Κρατικό της Νίκαιας οι γιατροί αποφάσισαν να αποσύρουν το πρόγραμμα των εφημερευόντων από την 22.9.1998, γιατί τα χρήματα φτάνουν μέχρι την 21.9.1998. Στην απόφασή τους οι γιατροί - μεταξύ των άλλων - τονίζουν:"Αρνούμαστε να λειτουργήσουμε τα νοσοκομεία με μικρότερο αριθμό εφημερευόντων, γιατί θα δράσουμε ως δυσφημιστές της δημόσιας περίθαλψης, βάζοντας αντικειμενικά σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών".

Οι γιατροί του "Σωτηρία", με την απόφασή τους, καλούν την ΕΙΝΑΠ να αντιμετωπίσει αγωνιστικά την πρόκληση, ενώ θα επεξεργαστούν και αυτοτελές πρόγραμμα.

Στο ΨΝΑ οι γιατροί αποφάσισαν να μη δεχτούν καμιά περικοπή στα προγράμματα των εφημεριών και να υπερασπιστούν την πρόταση της Επιστημονικής Επιτροπής.

Σήμερα, θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΙΝΑΠ με θέμα αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

  • Εν τω μεταξύ χτες η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) ανακοίνωσε την προκήρυξη Πανελλήνιας απεργιακής κινητοποίησης από 11.9.1998 μέχρι και 15.9.1998. (Να σημειωθεί ότι στις 12.9.1998 είναι Σάββατο και 13.9.1998 είναι Κυριακή).

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ