Τρίτη 8 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΧΤΕΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ
Με πίστη για τη νίκη στην τελική ευθεία

Τα 40 πρώτα ονόματα των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων ανακοίνωσε χτες ο Τ. Σκυλλάκος, υποψήφιος δήμαρχος της "Δημοτικής Συνεργασίας"

Αντανάκλαση της πανθομολογούμενης διευρυμένης επιρροής, που διαθέτει ο Τάσος Σκυλλάκος και ο ενωτικός αγωνιστικός συνδυασμός της "Δημοτικής Συνεργασίας" στο λαό της Λάρισας αποτέλεσε η μεγάλη επιτυχία της χθεσινοβραδινής συγκέντρωσης στο Δημοτικό Ωδείο της πόλης. Το πλήθος που συγκεντρώθηκε και γέμισε ασφυκτικά την τεράστια αίθουσα του Ωδείου, ο ενθουσιασμός των συγκεντρωμένων και η πίστη τους στη νίκη, "ανάγκασε" (σε εισαγωγικά) την Ειρήνη Κατσίγρα,νυν και υποψήφια δημοτική σύμβουλο του συνδυασμού, να δηλώσει ανοίγοντας την εκδήλωση και μέσα σε θύελλα χειροκροτημάτων, πως "ο κύβος ερρίφθη, στις 18 Οκτώβρη η Λάρισα γυρίζει σελίδα, εκλέγοντας τον Τάσο Σκυλλάκο νέο δήμαρχο".

Δεν ήταν μόνο η μαζικότητα της συγκέντρωσης, που δημιούργησε τη μεγάλη αισιοδοξία για τη νίκη στις ερχόμενες εκλογές. Ηταν και η ποιότητά της με τη συμμετοχή ανθρώπων όλων των κοινωνικών στρωμάτων της πόλης - ιδιαίτερα μαζική η παρουσία γυναικών και νέων - όλου του πολιτικού φάσματος, γνωστών παραγόντων της πόλης, εκπροσώπων πολλών μαζικών φορών και οργανώσεων. Αλλά και η σύνθεση του ψηφοδελτίου - μέρος του οποίου ανακοινώθηκε στη συγκέντρωση - δείχνει την πλατύτητά του σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, μαζί βεβαίως με το κοινό χαρακτηριστικό όλων των υποψήφιων, αυτό της αγωνιστικότητάς και της θέλησής τους να εργαστούν για την αναβάθμιση της Αυτοδιοίκησης και για τη λύση των πολλών και οξυμένων προβλημάτων, που δημιουργεί η πολιτική της κυβέρνησης, την οποία περνάει μέσα από το δήμο της Λάρισας η δημοτική αρχή του Χριστόδουλου Καφφέ.

Για τις συνεργασίες

Μιλώντας ο Τ. Σκυλλάκος στη συγκέντρωση και αναφερόμενος στα θέματα των συνεργασιών υπογράμμισε τα εξής: "Εμείς από το Γενάρη μέχρι και σήμερα μείναμε σταθεροί σ' αυτή την αντίληψη. Με ειλικρίνεια, σταθερότητα και σεβασμό της διαφορετικής γνώμης συζητήσαμε με όλους. Οι όροι της ισότιμης και δημιουργικής συνεργασίας ήταν και είναι γνωστοί τόσο στη λαρισαϊκή κοινωνία, όσο και σε αυτούς που συζήτησαν μαζί μας.

Και αυτό εκτιμήθηκε από τη λαρισαϊκή κοινωνία.

Ορισμένοι, που αποφάσισαν τις τελευταίες μέρες να συζητήσουν μαζί μας για συνεργασία, μετά από τις δικές μας επίμονες προσκλήσεις, φαίνεται ότι κάτι άλλο είχανε στο νου τους. Δυστυχώς αυτό αποκαλύπτουν τα γεγονότα.

Γνώριζαν όλους τους όρους, μαζί και το δικαίωμα του υποψήφιου δημάρχου να έχει λόγο για τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους, για μια ισότιμη και ειλικρινή συνεργασία, τους οποίους και δέχτηκαν.

Την επόμενη ακριβώς μέρα, διαδίδανε σε όλη την πόλη ανακρίβειες και αμφισβήτησαν το δικαίωμα του υποψήφιου δημάρχου να επιλέγει τους συνεργάτες του, με κριτήρια πάντοτε το καλό του συνδυασμού, εκείνοι που μέχρι πριν λίγες μέρες αμφισβητούσαν την υποψηφιότητά μου.

Εφθασαν μάλιστα στο σημείο, σε συνέντευξη που έδωσαν στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, την προηγούμενη Παρασκευή, να πουν, ότι ακολουθούμε ξεπερασμένες μεθόδους του παρελθόντος, στερούμε την ελευθερία του λόγου, έχουμε αντιδημοκρατική νοοτροπία, είμαστε "ανθρωποφάγοι" και άλλα ανάξια σχολιασμού. Κατά τα άλλα ήθελαν τη συνεργασία.

Παρ' όλα αυτά εμείς θα επιμένουμε μέχρι την τελευταία στιγμή.

Για μια ακόμη φορά απευθύνω πρόσκληση συστράτευσης.

Είμαστε αισιόδοξοι. Οι Λαρισαίοι έχουν αποφασίσει. Ο συνδυασμός μας αποτελεί εγγύηση, για μια αξιόπιστη και σοβαρή Δημοτική Αρχή".

Ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης

Στη συνέχεια ο Τ. Σκυλλάκος επισήμανε το γενικότερο πλαίσιο - ως συνέπεια της κυβερνητικής πολιτικής - των πολλών και συνεχώς οξυνόμενων προβλημάτων για τους εργαζόμενους και το λαό, μέσα στο οποίο διεξάγονται οι εκλογές του Οκτώβρη και αναφερόμενος στο ρόλο, που καλείται να παίξει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, σημείωσε:

"Τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση, με νόμους, αποφάσεις και κατευθύνσεις μαζί με τους δημάρχους που τις υιοθετούν, μετατρέπει την Αυτοδιοίκηση σε εξάρτημα της κεντρικής διοίκησης, σε όργανα στήριξης της πολιτικής της, την αφυδατώνει από κάθε στοιχείο δημοκρατικότητας, αμεσότητας, ουσιαστικής λαϊκής συμμετοχής.

Με το νόμο για τη συγκρότηση των Περιφερειών, τις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της πρωτοβάθμιας και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, την προώθηση των "νέων εργασιακών σχέσεων" στους ΟΤΑ, την πολιτική των προσλήψεων, το νόμο για τις αναγκαστικές συνενώσεις ("Ι. Καποδίστριας") και με άλλα μέτρα, καθώς και με την καθήλωση και χειροτέρευση της Αυτοδιοίκησης, από τη μια μεριά ενισχύεται ο αυταρχισμός και ο συγκεντρωτισμός του κράτους, ο ασφυκτικός έλεγχος πάνω στο θεσμό και από την άλλη επιβάλλεται η ίδια λογική, που διαπερνά και τη γενικότερη πολιτική, που βρίσκονται σε αντιστοιχία με τις κατευθύνσεις και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Μετατρέπεται με λίγα λόγια ο δήμος σε διαχειριστή και φοροεισπράκτορα, με την επιβολή πρόσθετων βαρών στους πολίτες, που ήδη φορολογούνται υπερβολικά από το κράτος. Η ανταποδοτικότητα, δηλαδή η υποχρέωση του δημότη να πληρώνει για κάθε προσφερόμενη από το δήμο υπηρεσία, η παραχώρηση σε ιδιώτες δημοτικών αρμοδιοτήτων ή σε δημοτικές επιχειρήσεις με προσδοκία το κέρδος, αποτελούν τα βασικά στοιχεία της ασκούμενης πολιτικής στην ΤΑ με χαρακτηριστικό παράδειγμα και μοντέλο το Δήμο της Λάρισας".

Τα "έργα και οι ημέρες" της δημαρχίας Καφφέ

Αναφερόμενος ειδικότερα στη θητεία του σημερινού δημάρχου Λάρισας, επισήμανε ότι αυτή λειτούργησε ως δίοδος και μοχλός προώθησης και εφαρμογής της κυβερνητικής πολιτικής,στήριξης και υποστήριξης κάθε αντιλαϊκού μέτρου και επιβάρυνσης των Λαρισαίων, με υπερβολικούς φόρους, ενώ διακρίθηκε στη ρουσφετολογία και τις πελατειακές σχέσεις.

"Πολλά από τα έργα, τόνισε, που έγιναν και γίνονται στην πόλη είναι συνεχιζόμενα και μάλιστα με ευθύνη της δημοτικής αρχής καθυστερούν.

Το κυριότερο δεν υπάρχει σχέδιο και διάθεση για την αντιμετώπιση των βασικών προβλημάτων, που έχουν σχέση με τη λειτουργία της πόλης (κυκλοφοριακό, πολεοδομικά, ζητήματα περιβάλλοντος κ.ά.).

Η αντίληψη, η πολιτική και η αισθητική της δημοτικής αρχής είχε αρνητική επίδραση σε κάθε τομέα δράσης του Δήμου".

Οι προτάσεις της "Δημοτικής Συνεργασίας"

Παρουσιάζοντας τις προτάσεις της "Δημοτικής Συνεργασίας" ο Τ. Σκυλλάκος, στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη ενός δήμου διεκδικητικού και αγωνιστικού, για όλα τα ζητήματα και ιδιαίτερα, για τη διεκδίκηση της καθιέρωσης Γ' Βαθμού Αυτοδιοίκησης, της απλής αναλογικής, ως εκλογικού συστήματος όλων των οργάνων της Αυτοδιοίκησης, της απόδοσης ικανού ποσοστού από τα κρατικά έσοδα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, την ενεργοποίηση του πολίτη και την ενίσχυση της ουσιαστικής λαϊκής συμμετοχής στη λήψη των αποφάσεων, την αναβάθμιση τηςλειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου και όλων των συλλογικών οργάνων.

Για όλ' αυτά τα ζητήματα - τόνισε - υπάρχουν επεξεργασμένες προτάσεις και σημείωσε ότι η "Δημοτική Συνεργασία" δίνει ιδιαίτερη σημασία στα παρακάτω ζητήματα:

"

  • Τη λειτουργία της πόλης, όπως κυκλοφοριακό, σχέδιο πόλης, μεγάλα έργα υποδομής.
  • Την προστασία του περιβάλλοντος και προστασία του δημόσιου χώρου.
  • Την κοινωνική αλληλεγγύη και τη συλλογική αντιμετώπιση των λαϊκών αναγκών.
  • Ο πολιτισμός για μας δεν εξαντλείται σε κάποιες εκδηλώσεις. Πρέπει να διαπερνά κάθε εκδήλωση της κοινωνικής και ατομικής ζωής.
  • Στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντός μας τα ζητήματα που σχετίζονται με τη νεολαία. Διεκδικούμε παιδεία αναβαθμισμένη και προσιτή στη νέα γενιά, δουλιά και απαιτούμε κίνητρα για δημιουργική απασχόληση και δράση της νεολαίας. Διεκδικούμε και προσπαθούμε να εξασφαλιστεί πρόσβαση στη σωστή φυσική αγωγή και άθληση. Εχουμε προτάσεις για το ζήτημα των ναρκωτικών.
  • Την ανάδειξη, προστασία, αξιοποίηση και προβολή των αρχαίων και βυζαντινών μνημείων.
  • Μαζί με τους φορείς θα διεκδικήσουμε την υλοποίηση μιας αναπτυξιακής πολιτικής, με άμεσο στόχο την υπεράσπιση της παραγωγικής βάσης της πόλης και της περιοχής και ιδιαίτερα στους τομείς της μεταποίησης και της γεωργίας.
  • Την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων κάθε πολίτη αυτής της πόλης, χωρίς διάκριση φυλής, θρησκεύματος και καταγωγής.
  • Την αντίσταση σε κάθε πολιτική που περιορίζει τη δημοκρατία, προωθεί τον αυταρχισμό, αφαιρεί δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.
  • Ο αγώνας για την ειρήνη και την εθνική ανεξαρτησία διαπερνά την αντίληψή μας. Στα πλαίσια αυτά θα ενισχύσουμε το φιλειρηνικό κίνημα και θα αντισταθούμε στην εγκατάσταση των στρατηγείων στην περιοχή μας".

Καταλήγοντας ο Τ. Σκυλλάκος κάλεσε όλους να βοηθήσουν στην προσπάθεια για να φτάσει το ψηφοδέλτιο της νίκης σε κάθε σπίτι, σε κάθε συμπολίτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ