Τρίτη 8 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΣΤΕΓΗ
Είκοσι χρόνια ανεκπλήρωτες υποσχέσεις

Ανακοίνωση της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ

Με αφορμή την ομιλία του πρωθυπουργού στα εγκαίνια της 63ης ΔΕΘ, όπου επανέλαβε για άλλη μια φορά την υπόσχεση ότι σε δύο - τρία χρόνια "θα επιτευχθεί ο στόχος" της πρωινής λειτουργίας των σχολείων, η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, με ανακοίνωσή της, επισημαίνει:

"Πέρα από το γεγονός ότι αυτή την υπόσχεση έχουμε κουραστεί να την ακούμε την τελευταία εικοσαετία από τους πρωθυπουργούς του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, έχουμε λόγους να αμφισβητούμε τη νέα δέσμευση του πρωθυπουργού. Και αυτό γιατί:

  • Η πορεία ανέγερσης διδακτηρίων δεν πείθει. Τα τμήματα μαθητών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση είναι διπλάσια από τις υπάρχουσες θέσεις διδασκαλίας στο ευρύτερο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης.

Ο προγραμματισμός της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης για τη σχολική περίοδο 1998 - 99 προβλέπει τόσα κονδύλια, που το μεγαλύτερο μέρος τους θα διατεθεί για την αποπληρωμή του δανείου, δόσεις συμβολαίων αγοράς οικοπέδων ή κτιρίων, εξόφληση εκτελεσθέντων έργων. (Προϋπολογισμός Νομαρχίας, Νομαρχιακό Συμβούλιο 9/4).

  • Δεν έχει αποσαφηνιστεί σε ποια οικόπεδα θα ανεγερθούν τα σχολεία, δεν έχει ξεκινήσει καμιά διαδικασία αγοράς οικοπέδων ή και χάνονται οικόπεδα, γιατί έληξε η ημερομηνία απαλλοτρίωσής τους!

Εκτός αν ο κ. πρωθυπουργός έχει κατά νου τις βίαιες και χωρίς αρχές συγχωνεύσεις των σχολείων που γίνονται με στοίβαγμα των μαθητών σε 35άρια τμήματα σε ακατάλληλες αίθουσες (υπόγεια κλπ.). Το πιο πιθανό είναι να ελπίζει ότι, με τα νέα μέτρα που προωθεί το υπουργείο Παιδείας και που προβλέπουν ότι το 45% των μαθητών θα απομακρυνθεί από τα λύκεια. Με αυτό τον τρόπο σίγουρα, όχι μόνο τα υπάρχοντα διδακτήρια θα επαρκέσουν, αλλά θα περισσέψουν και κάποια για άλλες χρήσεις. Π.χ. κερδοσκοπική αξιοποίηση από ιδιώτες".

Τέλος, η ΚΟΘ του ΚΚΕ τονίζει πως "για το Κομμουνιστικό Κόμμα είναι καθαρό ότι η αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ συμβαδίζει με την πολιτική της υποχρηματοδότησης της δημόσιας παιδείας, την πολιτική της "αποκέντρωσης" εκπαιδευτικών λειτουργιών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, χωρίς πόρους, ώστε να προχωρήσει πιο γρήγορα η ιδιωτικοποίηση. Με αυτή την έννοια είναι το λιγότερο υποκριτικές και όψιμες οι καταγγελίες υποψήφιων δημάρχων και νομαρχών, αλλά και όσων στηρίζουν στην ουσία της την αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση του ΠΑΣΟΚ.

Οι μεγάλοι εκπαιδευτικοί αγώνες που έγιναν τις προηγούμενες χρονιές θα συνεχιστούν και φέτος. Οι ελλείψεις στην υλικοτεχνική υποδομή θα διεκδικηθούν αγωνιστικά από όλους τους φορείς της εκπαίδευσης και από το μαζικό λαϊκό κίνημα".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ