Τρίτη 8 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Συνεχίζουν αγωνιστικά οι γιατροί

Με τη συμμετοχή από χτες και των μελών Διδακτικού Επιστημονικού Προσωπικού (ΔΕΠ) του Ιατρικού Τμήματος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, συνεχίζονται οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις των Νοσοκομειακών Γιατρών της Θεσσαλονίκης, κόντρα στην απόφαση της κυβέρνησης να περικόψει κατά 50% και πλέον τις εφημερίες. Η πενθήμερη απεργία των νοσοκομειακών γιατρών που ξεκίνησε χτες χαρακτηρίστηκε από ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά συμμετοχής, γεγονός που καταδεικνύει και την αγανάκτηση των γιατρών απέναντι στο έγκλημα, που βλέπουν να συντελείται σε βάρος της δημόσιας υγείας.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες η Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών κατήγγειλε εκ νέου την κυβερνητική πολιτική στο χώρο της υγείας και απαίτησε να ανακληθεί η διυπουργική απόφαση, με βάση την οποία περικόπτονται οι εφημερίες, κάτι που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους ακόμη και για την υγεία των ασθενών. Επίσης επανέλαβαν την απόφασή τους να συνεχίσουν τον κύκλο των κινητοποιήσεων, που ξεκίνησε ήδη από την περασμένη Παρασκευή, έως ότου η κυβέρνηση αποδεχτεί το αίτημά τους, να τηρηθεί δηλαδή το πρόγραμμα εφημεριών που καταρτίστηκε από τα Διοικητικά Συμβούλια των νοσοκομείων και τις αρμόδιες επιστημονικές επιτροπές, και ήδη είναι μειωμένο κατά πολύ σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες σε εφημερίες.

Επίσης σημείωσαν ότι αυτό το έγκλημα κατά της δημόσιας υγείας συντελείται την ώρα που το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου ξεπουλιέται στα ιδιωτικά συμφέροντα, την ώρα που η πρόνοια διαλύεται για να αντικατασταθεί από τον εθελοντισμό. Κάλεσαν τους μαζικούς φορείς, τα κόμματα και τους υποψήφιους δημάρχους και νομάρχες να σταθούν στο πλευρό τους και να απαιτήσουν όλοι μαζί την ανάκληση της απαράδεκτης πολιτικής που υλοποιείται στο χώρο της υγείας.

Μια αποκαλυπτική επιστολή

Χτες ο υπουργός Κ. Γείτονας - μιλώντας στο "Φλας" - κάλεσε τους γιατρούς να μην πέσουν θύματα παραπληροφόρησης ή σκοπιμοτήτων.

Ιδού, όμως, και ένα "δείγμα" - κατά τον υπουργό, βέβαια - τέτοιων σκοπιμοτήτων. Είναι η επιστολή που έστειλε στον υπουργό ο Δ. Παπαδημητρίου,πρόεδρος του ΔΣ του Νοσοκομείου Αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκης. Το Νοσοκομείο του Αγίου Δημητρίου είχε ζητήσει 45 εκατ. δραχμές το μήνα για τις εφημερίες. Στις 4.8.1998 εγκρίθηκαν 28 εκατ. και στις 26.8.1998 32 εκατ.

Η επιστολή του προέδρου αναφέρεται στην απόφαση της 4.8.1998 και σημειώνει ότι "προκάλεσε οδυνηρή έκπληξη στη διοίκηση, αλλά και στα θεσμοθετημένα όργανα της Ιατρικής Υπηρεσίας". Η συνέχεια της επιστολής είναι άκρως αποκαλυπτική: "Το υποβληθέν από το νοσοκομείο πρόγραμμα συντάχθηκε με βάση τις επί μέρους προτάσεις των τμημάτων, σύμφωνα με την υπάρχουσα μέχρι σήμερα εμπειρία για την πραγματική κάλυψη των νοσηλευτικών αναγκών του νοσοκομείου και στα πλαίσια των διατάξεων του νόμου. Ως εκ τούτου, η αναγκαστικά δραστική περικοπή των εφημεριών, προκειμένου να εναρμονιστούμε με την απόφασή σας, οδηγεί αναπόφευκτα σε πλημμελή κάλυψη των αναγκών των τμημάτων και καθιστά επισφαλή την παρεχόμενη περίθαλψη, όχι με ευθύνη και υπαιτιότητα του νοσοκομείου. Επιπρόσθετα, η με νομοθετική ρύθμιση καταβολή των εφημεριών έως και 31.7.98 με βάση τα καταβληθέντα τον Δεκέμβριο, οδήγησε σε εξάντληση των πιστώσεων για τις εφημερίες. Αυτό δημιουργεί οξύτατο πρόβλημα, τόσο ουσιαστικό για την εφεξής κάλυψη των εφημεριών, όσο και τυπικό - λογιστικό για τη δυνατότητα καταβολής αποζημίωσης, δεδομένου ότι η απόφαση δεν επιτρέπει τη χορήγηση συμπληρωματικών πιστώσεων ή τροποποίησης του προϋπολογισμού".

Και η επιστολή καταλήγει: "Ως εκ τούτου υποβάλλουμε έκκληση, προκειμένου να τροποποιήσετε την απόφασή σας, αυξάνοντας το ύψος της μηνιαίας δαπάνης, προκειμένου να αντιστοιχεί κατά το δυνατόν με το πρόγραμμα εφημεριών που σας αποστείλαμε και ταυτόχρονα η έναρξη ισχύος της να είναι η 1.8.98 με επιχορήγηση στο ακέραιο και του ποσού που καταβλήθηκε έως 31.7.98".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ