Παρασκευή 10 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΑΡΙΣΑ
Εγκληματικό το Νέο Δόγμα του ΝΑΤΟ

Εκδήλωση στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο πραγματοποίησε χτες το βράδυ η Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας

Από παλιότερη κινητοποίηση κατά του ΝΑΤΟικού Στρατηγείου της Λάρισας
Από παλιότερη κινητοποίηση κατά του ΝΑΤΟικού Στρατηγείου της Λάρισας
Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν για το ειρηνικό μέλλον της χώρας μας και άλλων χωρών από την εφαρμογή του Νέου Δόγματος του ΝΑΤΟ, τέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης στην εκδήλωση που διοργάνωσε χτες το βράδυ η Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας με θέμα «Εθνική Κυριαρχία και Ανεξαρτησία στα πλαίσια της Νέας Δομής του ΝΑΤΟ - Ο ρόλος των στρατηγείων». Στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο, όπου έγινε η εκδήλωση, έδωσαν το «παρών» τους Λαρισαίοι και Λαρισαίες που ανησυχούν, αγωνιούν και αγωνίζονται ενάντια σ' αυτούς τους κινδύνους και τις απειλές που «καραδοκούν» σε βάρος της ειρήνης των λαών, της Εθνικής Κυριαρχίας και Ανεξαρτησίας από το νέο ρόλο του ΝΑΤΟ.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε η Γιώτα Ζάγουρα, αναπληρώτρια γραμματέας της Επιτροπής Ειρήνης Λάρισας, η οποία μίλησε για το χρέος που έχει το φιλειρηνικό κίνημα να ενημερώνει το λαό για τους κινδύνους αυτούς και να συνεχίσει τον αγώνα του κατά της Νέας Δομής του ΝΑΤΟ και της λειτουργίας των Στρατηγείων.

Στον επικίνδυνο ρόλο της Νέας Δομής του ΝΑΤΟ και της λειτουργίας των Στρατηγείων αναφέρθηκε στην ομιλία του ο Νίκος Παπαναστάσης, αντισυνταγματάρχης εν αποστρατεία και μέλος της Επιτροπής της «Κίνησης για την Εθνική Αμυνα», ο οποίος μίλησε για τις δραματικές συνέπειες που επέφερε η ανατροπή του σοσιαλισμού, λέγοντας ότι «ανεξέλεγκτα, πλέον, άρχισε ένας λυσσαλέος αγώνας».

Αναφερόμενος στις αλλαγές που συντελέστηκαν στην Ευρώπη, στον ΟΗΕ, σε διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς κ.α. και στους στόχους αυτών, τόνισε: «Ο κατάλογος των αλλαγών αυτών είναι πολυδαίδαλος και αλληλοσυνδέεται. Απλά, θα ήθελαν να σχηματοποιηθούν τα παραπάνω στη μορφή ενός δόρατος. Ενός δόρατος που στοχεύει ενάντια στα όνειρα των λαών όλου του κόσμου για ένα μέλλον απαλλαγμένο από την καταπίεση, από την καταλήστευση και την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Ενός δόρατος, που, για να είναι αποτελεσματικό, πρέπει να διαθέτει και την αιχμή του. Μια αιχμή που θα πρέπει να είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένη με το στόχο και δε θα μπορούσε να είναι άλλη από ένα πολιτικο-στρατιωτικό μηχανισμό, πειθήνιο, ευέλικτο και αποτελεσματικό».

Στη συνέχεια ο Νίκος Παπαναστάσης για την επικύρωση του Νέου Δόγματος του ΝΑΤΟ σημείωσε χαρακτηριστικά ότι τότε «συνετελέσθη η τερατογένεση». Και τόνισε: «Το νέο δόγμα πέρα από το ότι σηματοδοτεί την ανατροπή της διεθνούς έννομης τάξης, αντανακλά σαφέστατα τους νέους στρατηγικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ και των μεγαλύτερων Ευρωπαίων συμμάχων». Εξηγώντας, δε, τους τρόπους για την επίτευξη αυτών των στόχων είπε ότι είναι: Η δημιουργία κρίσης στη χώρα - «στόχο», η εξαπόλυση προπαγάνδας, διεθνώς, με σκοπό τη διαμόρφωση κοινής γνώμης, η επέμβαση στο όνομα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η διεξαγωγή πολέμου, η επιβολή «ειρήνης» με την υπογραφή συνθηκών, η εισβολή και κατοχή, διαμόρφωση πολιτικού συστήματος, χτύπημα λαϊκών αντιδράσεων, κατάργηση ακόμα και εκλεγμένων αντιπροσώπων και η διαμόρφωση ΝΑΤΟικών προτεκτοράτων.

Οσον αφορά στο ρόλο του Στρατηγείου που εδρεύει στον Τύρναβο, υπογράμμισε ότι είναι «ο συντονισμός ενεργειών που θα έχει ως στόχο τα Βαλκάνια και ειδικά την περιοχή του Κοσσόβου». Αναφερόμενος στη στάση της ελληνικής κυβέρνησης κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία, είπε: «Λιμάνια, οδικοί άξονες, αεροδρόμια ήταν όλα στη διάθεση των βιαστών της θέλησης των λαών, στους δολοφόνους της ειρήνης στην περιοχή μας, στους νεκροθάφτες της ελπίδας για ένα καλύτερο αύριο».

Καταλήγοντας στην ομιλία του ο Νίκος Παπαναστάσης επισήμανε την ανάγκη εντατικοποίησης του αγώνα που θα οδηγήσει στους δρόμους της ειρήνης, προσθέτοντας ότι το αισιόδοξο είναι ότι αυξάνει συνεχώς ο αριθμός των ανθρώπων που συνειδητοποιούν το μέγεθος του αδιεξόδου που δημιουργούν οι επιλογές των κυβερνώντων.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Α. Κακαράς, αρχιπλοίαρχος εν αποστρατεία και μέλος της Επιτροπής της «Κίνησης για την Εθνική Αμυνα», εκπρόσωποι της ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ, της ΝΑΣ, της Δημοτικής Συνεργασίας, της Κίνησης Επιστημόνων, Διανοουμένων και Καλλιτεχνών για την Ειρήνη, τον Πολιτισμό και το Περιβάλλον, της ΠΕΑΕΑ και άλλων φορέων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ