Παρασκευή 10 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Βαδίζοντας για το 16ο Συνέδριο

Μέσα στο κλίμα της ηττοπάθειας, του ατομικισμού, του τίποτα δε γίνεται, που έντεχνα καλλιεργείται από την πολιτική του καπιταλισμού, με εκφραστή του σήμερα την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, προβάλλει η εναλλακτική πρόταση του ΚΚΕ για τη συγκρότηση του Αντιιμπεριαλιστικού, Αντιμονοπωλιακού, Δημοκρατικού Μετώπου (ΑΑΔΜ).

Στρατηγικός στόχος του Κόμματος είναι η ανατροπή του καπιταλισμού και η εγκαθίδρυση του σοσιαλισμού.

Πώς μπορούμε σήμερα να φτάσουμε πιο κοντά στο στόχο μας ή, άλλως, πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις τέτοιες που να διευκολύνουν τη στρατηγική μας;

Οι αντικειμενικές προϋποθέσεις είναι έτοιμες, γιατί ο καπιταλισμός είναι το ανώτατο στάδιό του, τον ιμπεριαλισμό. Εκείνο που χρειάζεται προετοιμασία, είναι ο υποκειμενικός παράγοντας, ισχυρό ΚΚΕ, εργατική τάξη και σύμμαχοί της έτοιμοι για το ρόλο τους και επαναστατική κατάσταση.

Η δημιουργία του ΑΑΔΜ μπορεί να οδηγήσει στην ανατροπή του καπιταλισμού, αλλά μπορεί και όχι, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, εκτιμούν οι Θέσεις για το 16ο Συνέδριο.

Το ΑΑΔΜ είναι συμμαχία ανομοιογενών δυνάμεων. Εδώ χρειάζεται να τονίσουμε ότι σίγουρα κάνεις συμβιβασμούς, όταν συνεργάζεσαι με διαφορετικές κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις, γιατί εκπροσωπούν και άλλα κοινωνικο-πολιτικά συμφέροντα. Ομως οι συμβιβασμοί είναι τέτοιοι που δεν κάνεις πίσω από τις βασικές σου αρχές.

Δεν μπορείς να μπεις στη λογική της ενσωμάτωσης στην ΕΕ, επειδή λέγεται ότι η θέση του ΚΚΕ για την ΕΕ είναι «εξωπραγματική» και ότι αν αποδεσμευτούμε απ' αυτόν τον ιμπεριαλιστικό συνασπισμό θα είμαστε «απομονωμένοι». Μόνο 15 χώρες είναι μέλη της ΕΕ, οι άλλες είναι απομονωμένες; Σαφώς όχι. Σήμερα που δεν υπάρχει το ΣΟΑ, τι χρειάζεται η ΕΕ; Ελεγαν ότι έκαναν την ΕΟΚ σε αντιπαράθεση με τον ΣΟΑ, γιατί τη διατηρούν σήμερα; Η ΕΕ είναι οικονομικός, πολιτικός, αλλά εξελίσσεται και σε στρατιωτικό οργανισμό για να επεμβαίνει όταν και όποτε θέλει στις χώρες εκείνες που αντιστέκονται στα συμφέροντά της (Γιουγκοσλαβία, τι στάση κράτησε η ΕΕ με την επέμβαση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων;).

Αρα είναι καθαρό για μας τους κομμουνιστές ότι μόνο δεινά μπορεί να φέρει στον τόπο μας η παραμονή μας και όχι καλύτερες μέρες, όπως υπόσχονται οι κάθε λογής «υποστηρικτές» της ΕΕ.

Δεν μπορείς να συμμαχείς με δυνάμεις πολιτικές σήμερα, όταν υποχωρούν στη λογική της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων στη ΓΣΕΕ, στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Υγείας, της Παιδείας κ.ά. και μάλιστα να τους αποκαλείς «αριστερές δυνάμεις».

Δεν μπορείς να βάλεις νερό στο κρασί σου, όπως λέει και ο σοφός λαός μας, για να γίνεσαι αρεστός στην άρχουσα τάξη και να καταλήγεις ρεφορμιστής. Δεν υπάρχουν σήμερα τέτοιες πολιτικές δυνάμεις, όμως μέσα από την όξυνση της ταξικής πάλης είναι δυνατό να προκύψουν και πολιτικές δυνάμεις που να εκτιμούν την αναγκαιότητα της συγκρότησης του ΑΑΔΜ.

Να, γιατί η πάλη για τη δημιουργία των προϋποθέσεων του ΑΑΔΜ είναι δεμένη με ένα ισχυρό Κομμουνιστικό Κόμμα, ικανό να προσανατολίσει σε σωστή κατεύθυνση το μαζικό λαϊκό κίνημα.

Ενα Κομμουνιστικό Κόμμα Νέου Τύπου, με αρχές λειτουργίας και συγκρότησης που δεν επιτρέπουν πισωγυρίσματα.

Χρειάζεται ιδεολογική και πολιτική θωράκιση των κομματικών δυνάμεων, γιατί είμαστε πίσω από τις ανάγκες και τις απαιτήσεις των καιρών. Η ιδεολογική και πολιτική δουλιά είναι συλλογική, αλλά και ατομική ευθύνη. Φτάνει σήμερα μόνο η μελέτη του «Ριζοσπάστη» (που και αυτή δε γίνεται απ' όλους μας);

Με την επιστημονικοτεχνική επανάσταση τα γεγονότα τρέχουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα διεθνώς και στον τόπο μας.

Είναι ανάγκη να ανατρέχουμε στους κλασικούς του Μαρξισμού - Λενινισμού, ώστε να είμαστε έτοιμοι να απαντάμε στην ολομέτωπη επίθεση που δεχόμαστε από την άρχουσα τάξη και τον ιμπεριαλισμό.

Εχουμε ΚΟΒ τέτοιες που να απαντούν σε όλα τα ζητήματα - έτοιμες για θυσίες;

Πολλές φορές τρέχουμε να προλάβουμε τα γεγονότα και άλλες ούτε που τα παίρνουμε είδηση. Είναι αρνητικό δείγμα της κομματικής μας ζωής. Εδώ χρειάζεται παρέμβαση από πάνω προς τα κάτω, αλλά και από κάτω προς τα πάνω. Θέλουμε ΚΟΒ και στελέχη ιδεολογικά, πολιτικά και οργανωτικά έτοιμα για τις δυσκολίες που έρχονται, αλλά και ικανά να καθοδηγήσουν τις μάζες, πρωτοπόρα στους αγώνες της εργατικής τάξης και του εργαζόμενου λαού, να εμπνέουν εμπιστοσύνη και να δίνουν διέξοδο στην προοπτική του Λαϊκού Μετώπου. Ενός μετώπου τέτοιων κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων που να έχουν τη λαϊκή εξουσία στα χέρια τους με χαραγμένη Λαϊκή Οικονομία. Θέλει δουλιά για να κάνουμε ισχυρό και σωστό ΚΚΕ, χωρίς ταλαντεύσεις και υποχωρήσεις, ώστε να έχουμε και ισχυρό ΑΑΔΜ για να τα βγάλει πέρα στην επίθεση που θα δεχτεί από την ντόπια και ξένη άρχουσα τάξη, έτσι και αλλιώς.

Σήμερα ο ιμπεριαλισμός, το ανώτατο στάδιο του καπιταλισμού, δε μας αφήνει να πάρουμε ανάσα, π.χ. μια εστία πολέμου χτες στη Γιουγκοσλαβία, σήμερα Παλαιστίνη, αύριο κάπου αλλού. Αντεπίθεση λοιπόν στην επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού, με ανάπτυξη ενός πλατιού φιλειρηνικού κινήματος στη χώρα μας, συνδεδεμένο με τα κινήματα ειρήνης στον κόσμο. Αλλωστε, πέρσι ξετυλίχτηκε ένα πλατύ φιλειρηνικό κίνημα με την επέμβαση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στη Γιουγκοσλαβία. Υπάρχει λοιπόν η μαγιά για τη συνέχεια και την ανάπτυξή του. Αρκεί να γίνει πράξη.

Αναπτύσσοντας κινήματα φιλειρηνικό, γυναικείο, νεολαιίστικο, με πρωτοπόρα την εργατική τάξη που δέχεται ολομέτωπη επίθεση σήμερα απ' όλες τις πλευρές, από την πολιτική της κυβέρνησης, μπορείς να δημιουργήσεις τις προϋποθέσεις για τη συγκρότηση του Λαϊκού Μετώπου, δίνοντας διέξοδο στα αδιέξοδα του καπιταλισμού, με προοπτική το Σοσιαλισμό.

Μόνο με τη δημιουργία του ΑΑΔΜ θα δει άσπρη μέρα ο τόπος μας. Βαδίζοντας για το 16ο Συνέδριο είναι ανάγκη να δώσουμε όλοι τον καλύτερο εαυτό μας τόσο για την προετοιμασία του Συνεδρίου μας, όσο και για την υλοποίηση των αποφάσεών του, που θα 'ναι Σταθμός στην ιστορία του Εργατικού και Λαϊκού κινήματος της χώρας μας.

Συντροφικά

ΝΙΤΣΑ ΣΑΡΦΗ

ΚΟΒ Τοπικής Αυτοδιοίκησης Αιγάλεω


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ