Παρασκευή 10 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πιο καλές οι προϋποθέσεις για συσπείρωση στην πολιτική του ΚΚΕ

Συζήτηση με τον Τηλέμαχο Δημουλά, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέα της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης του Κόμματος, για την πορεία της προσυνεδριακής δουλιάς στην Κρήτη

«Τα κεντρικά στρατηγικά ζητήματα έχουν αποσαφηνιστεί από το προηγούμενο Συνέδριο και η ζωή επιβεβαιώνει την ορθότητά τους. Η δουλιά που έχει γίνει τα 4 χρόνια δημιούργησε ακόμα πιο καλές προϋποθέσεις για συσπείρωση του κομματικού δυναμικού γύρω από την πολιτική του. Το ζητούμενο τώρα είναι να ανέβει η ικανότητα του Κόμματος, για να ανταποκριθεί στα μεγάλα καθήκοντα που βάζουν μπροστά οι εξελίξεις, η ίδια η ζωή». Τα παραπάνω τονίζει ο Τηλέμαχος Δημουλάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης του Κόμματος, μιλώντας στο «Ριζοσπάστη» για την πορεία της Κομματικής Οργάνωσης Κρήτης προς το 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ. Παραθέτουμε στη συνέχεια τη συνέντευξη του Τηλέμαχου Δημουλά.

- Ερ. Σε ποιο σημείο βρίσκεται η προσυνεδριακή διαδικασία;

- Εχουμε διανύσει πάνω από το μισό του δρόμου. Εχει ολοκληρωθεί ο πρώτος κύκλος των διαδικασιών στις ΚΟΒ, που αφορούσε το διάβασμα, τη μελέτη των θέσεων της ΚΕ, «την πρώτη» επαφή μαζί τους. Διαδικασία που έλυνε ταυτόχρονα ερωτήματα, απορίες είτε γνωστικού είτε πολιτικού περιεχομένου. Αυτές τις μέρες ολοκληρώνεται και ο δεύτερος κύκλος, όπου τα μέλη του Κόμματος και τα στελέχη τοποθετούνται με γνώμη και ψήφο πάνω στις Θέσεις και εκλέγουν αντιπροσώπους για τις συνδιασκέψεις Αχτίδων, νομών, περιοχής. Ολοκληρώνεται, επίσης, η συζήτηση στις οργανώσεις της ΚΝΕ και πυκνώνει το πρόγραμμα που υπάρχει για συζήτηση των Θέσεων με φίλους και οπαδούς του Κόμματος, με ανθρώπους που έχουμε βρεθεί στην κοινή δράση όλο αυτό το διάστημα.

Ολη αυτή η διαδικασία έχει βάλει σε κίνηση την τεράστια πλειοψηφία του κομματικού δυναμικού και δημιούργησε ένα θετικότατο κλίμα ενδιαφέροντος και προβληματισμού πάνω στις Θέσεις. Σε μερικές μάλιστα οργανώσεις, τόπων δουλιάς και κλάδων, στην ΚΝΕ, η συζήτηση αναδεικνύει τεράστια αποθέματα αναξιοποίητων δυνατοτήτων. Δε λείπουν, βέβαια, και οι εξαιρέσεις, αφού σε μερικές ΚΟΒ η όλη διαδικασία παραμένει φτωχή, τυπική και περιορισμένη σε διαπιστώσεις για τις δυσκολίες.

Βοηθάει η πλούσια δράση και οι εμπειρίες


- Πού εστιάζεται ο προβληματισμός;

- Η συζήτηση απλώνεται στο σύνολο των ζητημάτων που καλύπτουν οι Θέσεις, αλλά όσο προχωράμε προς τις συνδιασκέψεις συγκεντρώνεται στα ζητήματα του Κόμματος, στην ικανότητα καθοδήγησης για τα ζητήματα των συμμαχιών, τα προβλήματα του Μετώπου. Ολη η προηγούμενη περίοδος ήταν πλούσια σε δράση και εμπειρίες και βοηθάει να γενικευτούν συμπεράσματα και να γίνεται καλύτερη κατανόηση των Θέσεων.

Αρκετός προβληματισμός εστιάζεται στα ζητήματα του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος και τη δουλιά στη νεολαία, στις δυσκολίες που συναντάμε στη διαμόρφωση της ταξικής συνείδησης στην εργατική τάξη. Ενα σύνθετο πρόβλημα λόγω της «κυκλικότητας» και χρονικής αλληλοσυμπλήρωσης που έχουν οι δυο βασικοί παραγωγικοί τομείς της οικονομίας του νησιού (τουρισμός - ελαιοκαλλιέργεια). Ο κύριος όγκος των εργαζομένων είναι συγκεντρωμένος το 9μηνο Μάρτη - Οκτώβρη στον τουρισμό είτε ως μισθωτοί είτε ως αυτοαπασχολούμενοι και το επόμενο τρίμηνο Νοέμβρη - Φλεβάρη στην αγροτική παραγωγή κύρια του λαδιού. Αυτό διαμορφώνει συγκεκριμένη ελαστική συνείδηση και πρόσφορο έδαφος, για να περπατάνε οι ευέλικτες μορφές εργασίας, η εποχιακή και μερική απασχόληση, η γενικότερη επίθεση στα εργασιακά και άλλα δικαιώματα της εργατικής τάξης.

Αρκετή συζήτηση γίνεται, επίσης, στα ζητήματα του Μετώπου σαν συμμαχία κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων που πρέπει να έχει καθαρό όχι μόνο το ενάντια σε ποιον θα παλεύει, αλλά και τι δρόμο θα ανοίγει, σε ποια κατεύθυνση θα πρέπει να λυθούν τα προβλήματα. Δηλαδή, τα ζητήματα της λαϊκής οικονομίας και λαϊκής εξουσίας.

Τέλος, πολλή συζήτηση γίνεται για το ξεπέρασμα των σημερινών δυσκολιών στη λειτουργία και δράση των ΚΟΒ, τη συμμετοχή όλου του κομματικού δυναμικού στην υλοποίηση των καθηκόντων, στα ζητήματα της ανάπτυξης, στο «Ριζοσπάστη». Η συζήτηση σ' αυτά τα ζητήματα μπορούσε να ήταν πιο πλούσια σε σκέψεις και προβληματισμούς.

Ας μην εκπλήσσονται οι άσπονδοι φίλοι μας

- Τι αποδοχή συναντούν οι Θέσεις;

- Οταν σε εκατοντάδες μέλη, που παίρνουν μέρος στη συζήτηση των θέσεων, υπάρχουν τρεις που ψηφίζουν κατά και δύο λευκό δεν ξέρω τι συμπέρασμα άλλο πρέπει να βγάλουμε εκτός από το ότι το Κόμμα είναι συσπειρωμένο στην πολιτική που έχει χαράξει η ΚΕ με τις Θέσεις για το Συνέδριο και ούτε κρίση περνάει, ούτε από διαφωνίες σπαράσσεται.

Η αποδοχή των Θέσεων δε σημαίνει φυσικά και κατανόηση όλων των ζητημάτων που βάζουν. Μπορεί και να μη σημαίνει και τίποτα αν δε συνοδευτεί με έργα το επόμενο διάστημα, αν δε φανούν αποτελέσματα στη δουλιά μας.

Δε σημαίνει, επίσης, ότι δεν υπάρχουν παρατηρήσεις και απόψεις που εκτιμούν με διαφορετικό τρόπο ζητήματα ή πλευρές ενός ζητήματος που βάζουν οι Θέσεις. Αλλωστε, γι' αυτό γίνεται και όλη η προσυνεδριακή συλλογική συζήτηση πριν καταλήξει το Συνέδριο σε τελικές αποφάσεις.

Ας μην εκπλήσσονται, λοιπόν, μερικοί άσπονδοι φίλοι που δεν υπάρχουν ριζικές διαφωνίες. Τα κεντρικά στρατηγικά ζητήματα έχουν αποσαφηνιστεί από το προηγούμενο Συνέδριο και η ζωή επιβεβαιώνει την ορθότητά τους. Η δουλιά που έχει γίνει τα 4 χρόνια δημιούργησε ακόμα πιο καλές προϋποθέσεις για συσπείρωση του κομματικού δυναμικού γύρω από την πολιτική του. Το ζητούμενο τώρα είναι να ανέβει η ικανότητα του Κόμματος, για να ανταποκριθεί στα μεγάλα καθήκοντα που βάζουν μπροστά οι εξελίξεις, η ίδια η ζωή.

Ολος αυτός ο θόρυβος που έχουν ξεσηκώσει τα ΜΜΕ, παρουσιάζοντας μέρα παρά -μέρα δηλώσεις και ρεπορτάζ για 3-4 ανθρώπους που επέτρεψαν στον εαυτό τους να «εκδίδεται» στον αντίπαλο, για να συντηρείται η επίθεση ενάντια στο Κόμμα, δε θα πάει πολύ μακριά. Θα σκάσει σαν φούσκα.

Να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος

- Πώς προχωράμε παραπέρα;

- Μέχρι το Συνέδριο έχουμε ακόμα χρόνο να ξαναδούμε και εσωκομματικά ζητήματα στις Θέσεις που θέλουν μελέτη και καλύτερη αφομοίωση. Το κύριο βάρος, εκεί που ολοκληρώθηκαν οι εσωκομματικές διαδικασίες, θα πέσει στην υλοποίηση του προγράμματος με τις συσκέψεις, συγκεντρώσεις, παρουσιάσεις των Θέσεων σε οπαδούς, φίλους, συνεργαζόμενους που έχει καταρτιστεί σε κάθε νομό. Η ανάγκη ενημέρωσης αυτού του δυναμικού, της συζήτησης μαζί τους για τις Θέσεις είναι πολύ μεγάλη τόσο για τους ίδιους όσο και για μας. Υπάρχουν σημαντικές γνώμες και παρατηρήσεις από αυτούς τους ανθρώπους και πρέπει να συγκεντρωθούν. Είναι σε εξέλιξη επίσης και πρέπει να ανταποκριθούμε στην εκπλήρωση των στόχων που έχουμε βάλει μέχρι το Συνέδριο στην ανάπτυξη του Κόμματος και της ΚΝΕ, στα οικονομικά, στο «Ριζοσπάστη». Υπάρχει μια καθυστέρηση και πρέπει να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος.

Η περίοδος της σφικτής εσωκομματικής διαδικασίας δε μας πήγε πίσω σε παρεμβάσεις στο μαζικό κίνημα και μπορέσαμε, παράλληλα, με τις συζητήσεις για τις Θέσεις να ανταποκριθούμε στις ανάγκες για πλατύ άνοιγμα στους χώρους δουλιάς, νεολαίας, στην ύπαιθρο για τα ζητήματα που βρίσκονται σε εξέλιξη με τη γενικότερη επίθεση που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση. Το Σεπτέμβρη - Οκτώβρη αναπτύχθηκαν αρκετές και μαζικές κινητοποιήσεις, συλλαλητήρια, απεργίες όχι μόνο στην εργατική τάξη, αλλά και στους αγρότες, τα πανεπιστήμια και οι μαθητές βρίσκονται επίσης σε «αναμμένα κάρβουνα». Ολα αυτά το επόμενο διάστημα δεν μπορούν να χαθούν από την προσοχή μας, αντίθετα πρέπει να εκφραστεί στην παρέμβασή μας ο βαθμός αφομοίωσης των Θέσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ