Παρασκευή 10 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΟΕ
Ταξίδι στο Αιγαίο με τη βάρκα του ΝΑΤΟ

Ξεκίνησε προχτές Τετάρτη ο ελληνοτουρκικός διάλογος για εγκατάσταση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο, υπό τη διαμεσολάβηση του ΝΑΤΟ. Ο ίδιος ο ΓΓ της συμμαχίας λόρδος Ρόμπερτσον, κάλεσε τους επικεφαλής των Μονίμων Αντιπροσωπειών Ελλάδας και Τουρκίας στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, για μια πρώτη συνάντηση. Χτες το βράδυ στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε μια ακόμη συνάντηση, μεταξύ των υπουργών Αμυνας και Εξωτερικών, Α. Τσοχατζόπουλου και Γ. Παπανδρέου, προκειμένου να αναζητηθούν τρόποι συνεργασίας και συντονισμού των δύο υπουργείων, όπως απαιτεί η συζήτηση για τα ΜΟΕ στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Οι πρέσβεις Κασκαρέλης και Οϊμέν, συζήτησαν στην έδρα του ΝΑΤΟ επί μισή ώρα, υπό το βλέμμα του ΓΓ της συμμαχίας, για τα διαδικαστικά της συζήτησης. Αποφάσισαν, κατ' αρχήν να αποφύγουν δηλώσεις και διαρροές στον Τύπο καθ' όλη τη διάρκεια των συνομιλιών. Επίσης αποφάσισαν ότι κάθε ΜΟΕ που συμφωνείται θα υιοθετείται, χωρίς να είναι απαραίτητο να ολοκληρωθεί η συζήτηση και για τα πέντε ΜΟΕ που βρίσκονται στο τραπέζι των συνομιλιών. Αποφασίστηκε ακόμη, ότι στην επόμενη συνάντησή τους που θα πραγματοποιηθεί μέχρι τις 14 Δεκέμβρη, θα ορίσουν επακριβώς τις τακτικές επαφές τους.

Οπως είναι γνωστό στην ατζέντα περιλαμβάνονταν οι 5 προτάσεις, που οι υπουργοί Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου και Ισ. Τζεμ συμφώνησαν να συζητηθούν. Πρόκειται για τη μείωση του αριθμού και του μεγέθους των στρατιωτικών ασκήσεων που πραγματοποιούν ετησίως οι δύο χώρες, την επικοινωνία και ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των ΝΑΤΟικών στρατηγείων στη Λάρισα και στο Εσκί Σεχίρ, αλλά και την εκατέρωθεν ενημέρωση για τα προγράμματα των εθνικών ασκήσεων της επόμενης χρονιάς, ώστε να αποφεύγονται επικαλύψεις στο χώρο και το χρόνο πραγματοποίησής τους.

Θα συζητηθεί, επίσης, το ενδεχόμενο αξιοποίησης του συστήματος ηλεκτρονικής αναγνώρισης (IFF) των αεροσκαφών, τα οποία με τον τρόπο αυτό θα μπορούν να πετούν στο Αιγαίο χωρίς να υποβάλουν σχέδιο πτήσης, αλλά και η προοπτική πραγματοποίησης πτήσεων από αφοπλισμένα μαχητικά αεροσκάφη. Αξίζει να σημειωθεί ότι το υπουργείο Εθνικής Αμυνας έχει διακηρύξει με κάθε τρόπο, πως δεν πρόκειται να αποδεχτεί αφοπλισμό ελληνικών μαχητικών που πετούν στον εθνικό εναέριο χώρο, όπως επίσης ότι δεν υπάρχει περίπτωση να δεχτεί τη μη υποβολή σχεδίων πτήσης από αεροσκάφη που εισέρχονται στο FIR Αθηνών.

Σε κάθε περίπτωση, ο διάλογος για την υιοθέτηση μέτρων μείωσης της έντασης αναμένεται να διαρκέσει πολλούς μήνες, αφού παράλληλα θα συζητούνται (από τους πολιτικούς διευθυντές των δύο υπουργείων Εξωτερικών) τα 12 πολιτικά Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ