Παρασκευή 10 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Για τον ορυκτό πλούτο της χώρας μας

Με την ευκαιρία θα ήθελα να ευχαριστήσω για τη συνεργασία που είχαν οι δυνάμεις οι πανεπιστημιακές, με ανεξάρτητες φωνές και παρουσίες στο χώρο στις τελευταίες Πρυτανικές εκλογές. Και πιστεύω ότι αυτό το άνοιγμα και η επαναδραστηριοποίηση που γίνεται στο χώρο, θα είναι επ' ωφελεία πρωτίστως του Πανεπιστημίου και όλων των άλλων δυνάμεων που πασχίζουν για μια καλύτερη Ελλάδα.

Επίσης, ήθελα να ευχαριστήσω το όργανο του Κόμματος, το «Ριζοσπάστη», ο οποίος δέχτηκε μια συνεργασία μου και δημοσίευσε ένα έργο, το οποίο αποτελεί το καταστάλαγμα όλων αυτών των 25 χρόνων προσπαθειών μου να συνεχίσω αυτό που είχε αφήσει ο Μπάτσης μισοτελειωμένο. Βέβαια, να πούμε ότι εμείς εδώ στο Πολυτεχνείο, το βιβλίο του Μπάτση το είχαμε συμπεριλάβει ως διδακτικό βιβλίο και έχει σημασία αυτό.

Πιστεύω απόλυτα ότι σ' αυτές τις υποθήκες, οι οποίες υπάρχουν, γι' αυτό τον λεγόμενο κατά τον Τσόμσκι οικονομικό εθνικισμό - και κατά την προσωπική μου άποψη που δεν είμαι σπουδαγμένος τις πολιτικές επιστήμες - εντάσσεται και αυτό το αναφαίρετο δικαίωμα των μικρών και φτωχών λαών να διαθέτουν τους πόρους τους ανεξάρτητα με τις επιθυμίες των μεγάλων - ας το μεταφράσουμε έτσι. Αυτές, λοιπόν, οι υποθήκες βρίσκουν στις μέρες μας ανοιχτό πεδίο συζήτησης. Διότι αυτά τα οποία είχαν λεχθεί 30-40 χρόνια πριν - και βέβαια έχει όλο το δικαίωμα το ΚΚΕ να υπερηφανεύεται ότι ποτέ δεν υπηρέτησε τη θεωρία της Ψωροκώσταινας - ομολογούνται σήμερα και από την αντίπαλη πλευρά.

Τελευταία, στην ελληνική τηλεόραση, παρουσιάστηκε ο πρέσβης των ΗΠΑ και σε ερώτημα του δημοσιογράφου για το εφτασφράγιστο μυστικό του Αιγαίου, ήταν η πρώτη φορά από επίσημα αμερικανικά χείλη που δεν αρνήθηκε την παρουσία μεγάλων κοιτασμάτων στο Αιγαίο. Αλλά και προχτές, στον Τύπο έγινε αναφορά για το τρυπάνι που δουλεύει στα 2.400 μέτρα στα σύνορα Αχαΐας - Ηλίας. Προχτές παρουσίασα ένα πρόγραμμα πανεπιστημίου της Γερμανίας για τα μεγάλα κοιτάσματα μεθανίου. Ως γνωστόν το μεθάνιο είναι το βασικό συστατικό του φυσικού αερίου. Μια επιστημονική ερευνητική ομάδα, πάρα πολύ σημαντική, έχει εντοπίσει αυτό το καινούριο κοίτασμα, το λεγόμενο φλεγόμενο πάγο, όπου είναι τεράστιες ποσότητες μεθανίου εγκλωβισμένες μέσα σε νερό, σε πάγο και οι ποσότητές του υπολογίζονται ότι είναι 100 φορές περισσότερες από τις ποσότητες του φυσικού αερίου που έχει ο πλανήτης. Μιλάμε, δηλαδή, για μια καινούρια διάσταση του προβλήματος.

Στις 5 αυτές περιοχές που επέλεξαν να τρυπήσουν φέτος - είναι και το πρώτο πρόγραμμα που ξεκινάει - είναι και η περιοχή της Κρήτης. Τώρα οι συνειρμοί θα σας φέρνουν και τη Γαύδο και άλλες διεκδικήσεις και άλλες ιστορίες. Εμείς αυτό που μπορούμε να πούμε από τη δουλιά που κάνουμε και παρακολουθούμε όλα αυτά τα χρόνια είναι ότι ο Μπάτσης δε μίλησε για πετρέλαια - σχεδόν καθόλου δεν είχε αναφερθεί - είχε αναφερθεί για το λιγνίτη και για τα στρατηγικά ορυκτά και σήμερα βεβαίως όλες οι αποκαλυπτόμενες μελέτες του Διεθνούς Γραφείου Μεταλλευμάτων και Ορυκτών Πόρων επαληθεύουν ότι η Ελλάδα πράγματι κατέχει τεράστιες τέτοιες ποσότητες. Και ξέρετε, πως με ψήγματα και απ' τα ψιλά μαθαίνεις τις αλήθειες. Οι μεγάλες εταιρίες δεν τα αποκαλύπτουν. Το μόνο που ήθελα να υπενθυμίσω είναι ότι η Ελλάδα χαρτογραφήθηκε, εξορύχτηκε, ψάχτηκε από το 1969 ως το 1973. Τόσο για το πετρέλαιο όσο και για το ουράνιο. Τέλειωσαν αυτά, τέλειωσαν και όλα τ' άλλα».


Του Βασίλη ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
Ο Βασίλης Παπαγεωργίου είναι Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και τα παραπάνω αποτελούν την παρέμβασή του κατά τη δημόσια παρουσίαση των θέσεων της ΚΕ στη Θεσσαλονίκη


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ