Παρασκευή 10 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
Δεκάδες χιλιάδες «εξειδικευμένα» ρουσφέτια

Εργαλείο για τη δημιουργία των υπαλλήλων «νέου τύπου», αλλά και μέσο για χιλιάδες ρουσφετολογικές προσλήψεις είναι οι προσλήψεις που θα γίνουν μέσα στο 2001. Πρόκειται για 33.481 προσλήψεις, οι οποίες θα γίνουν σχεδόν αποκλειστικά με τη γνωστή αδιαφανή διαδικασία των «μορίων» και μέσω αυτών θα επιχειρηθεί να αλλάξει η «σύνθεση του προσωπικού», με την πρόσληψη κυρίως πτυχιούχων ανώτατης εκπαίδευσης, ενώ αντιμετωπίζονται ως «παρίες» οι απόφοιτοι της Μέσης και Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης.

Η υπουργός ανέφερε ότι τα συνολικά αιτήματα των φορέων του δημοσίου για προσλήψεις το 2001 ανέρχονταν στις 62.382 (εκτός εποχικού προσωπικού και με σύμβαση έργου) και από αυτές εγκρίθηκαν οι 33.481. Από αυτές 17.419 είναι ΠΕ (περιλαμβάνονται και περίπου 7.000 εκπαιδευτικοί), 5.458 ΤΕ, 3.521 ΔΕ, 1999 ΥΕ και 169 ειδικό επιστημονικό προσωπικό. Από τους φορείς είχαν ζητηθεί αντιστοίχως: 26.577 ΠΕ, 9.913 ΤΕ, 20.247 ΔΕ, 5.374 ΥΕ και 231 ειδικό επιστημονικό προσωπικό. Η Β. Παπανδρέου αναφέρθηκε απαξιωτικά για τις προσλήψεις αποφοίτων Λυκείου και Δημοτικού και μάλιστα δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι όσοι προσλαμβάνονται από αυτές τις κατηγορίες στην πλειοψηφία τους είναι αορίστου χρόνου και αφορούν κυρίως εργατοτεχνικό προσωπικό και φύλακες. Εκτός των παραπάνω προσλήψεων θα γίνουν ακόμα 3.000 εξειδικευμένο προσωπικού για τη στελέχωση των «διαχειριστικών αρχών» του Γ' ΚΠΣ και ακόμα περίπου 1.000 για τις επιτροπές της προεδρίας της ΕΕ, που θα αναλάβει η Ελλάδα το 2003.

Το νέο προσοντολόγιο


Η υπουργός έδωσε στη δημοσιότητα και το νέο προσοντολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, το οποίο προβλέπει αυξημένα προσόντα για τους διορισμούς στο δημόσιο, όπως ξένη γλώσσα και χρήση υπολογιστών. Βασικές «καινοτομίες» του προσοντολόγιου είναι ότι στο εξής γίνονται δεκτοί για κατάληψη θέσεων ΔΕ και απόφοιτοι ΙΕΚ, και των «αναγνωρισμένων» ιδιωτικών. Διευρύνεται ο κύκλος των πτυχίων ή διπλωμάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ ή απολυτήριων τίτλων ΔΕ, που θα γίνονται δεκτά ως προσόντα διορισμού για την κάλυψη θέσεων επί μέρους Κλάδων ΠΕ ή ΤΕ ή ΔΕ, λαμβάνοντας υπόψη και τις νέες ειδικότητες του εκπαιδευτικού συστήματος. Για τους Κλάδους ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ Διοικητικός Λογιστικός ορίζεται πρόσθετο προσόν διορισμού η γνώση επεξεργασίας κειμένου σε Η/Υ. Επανακαθορίζεται ο τρόπος διαπίστωσης της «άριστης» γνώσης της ξένης γλώσσας, ενώ παρέχεται η δυνατότητα με την προκήρυξη να ορίζονται ως προσόντα διορισμού και πτυχία άλλα εκτός από τα προβλεπόμενα στο προσοντολόγιο. Το νέο προσοντολόγιο με τη μορφή Προεδρικού Διατάγματος θα σταλεί τις επόμενες ημέρες για υπογραφή και οι διατάξεις του θα ισχύσουν για την αξιολόγηση του προσωπικού που θα προσληφθεί το 2001.

Σύνδεση μισθού - παραγωγικότητας

Παράλληλα, η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης επιταχύνει τις διαδικασίες για τη διαμόρφωση συστημάτων μέτρησης της απόδοσης υπηρεσιών και υπαλλήλων, τα οποία θα συνδεθούν με τις αποδοχές των εργαζομένων. Η υπουργός ανέφερε ότι έχει συσταθεί Ομάδα Διοίκησης Εργου για την αποδοτικότητα στη δημόσια διοίκηση και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν στην εισαγωγή δεικτών αποδοτικότητας στις δημόσιες υπηρεσίες. Για τα παραπάνω ζητήματα θα γίνει διάλογος με την ΑΔΕΔΥ και θα συγκροτηθεί τριμερής επιτροπή (υπουργείο Εσωτερικών, υπουργείο Οικονομικών και ΑΔΕΔΥ) για τη σύνδεση μισθού -παραγωγικότητας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ