Τρίτη 27 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΘΗΚΗ ΣΕΝΓΚΕΝ
Κατατέθηκε χτες για κύρωση στη Βουλή

Κατατέθηκε χτες στη Βουλή για κύρωση η διαβόητη Συνθήκη του Σένγκεν. Με το σχετικό νομοσχέδιο, που υπογράφουν οι υπουργοί Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης, Εθνικής Αμυνας, Εξωτερικών, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Ανάπτυξης, Γεωργίας, Δικαιοσύνης, Δημόσιας Τάξης, Μεταφορών και Επικοινωνιών, Τύπου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, προβλέπεται η κύρωση:

- Της συμφωνίας μεταξύ των κυβερνήσεων των κρατών της οικονομικής ένωσης της Μπενελούξ, της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και της Γαλλικής Δημοκρατίας, που υπογράφηκε στο Σένγκεν στις 14/6/1985.

- Της σύμβασης εφαρμογής της Συμφωνίας του Σένγκεν, που υπογράφηκε στο Σένγκεν στις 19/6/1990, και

- των συμφωνιών και των πρωτοκόλλων μετά των κοινών δηλώσεων για την προσχώρηση στις παραπάνω συμφωνίες της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Ελλάδας, της Αυστρίας, της Φινλανδίας, της Δανίας και της Σουηδίας.

Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η εφαρμογή της Συνθήκης του Σένγκεν θα στοιχίσει στη χώρα μας: Ετήσια δαπάνη για τη λειτουργία του συστήματος πληροφορικής και ελέγχου των αεροδρομίων και λιμένων 3,523 δισ. δρχ., και για την ανάπτυξη των μέσων επικοινωνίας, την προμήθεια πλωτών και εναέριων μέσων και τη δημιουργία κοινού συστήματος πληροφοριών (σύστημα Σένγκεν) 48,92 δισ, δρχ.

Τι προβλέπει

H σύμβαση για την εφαρμογή της Συμφωνίας Σένγκεν ρυθμίζει θέματα αστυνομικής και δικαστικής συνεργασίας μεταξύ των υπηρεσιών των χωρών που την έχουν υιοθετήσει. Για να επιτευχθεί όμως αυτή η συνεργασία, όπως την εννοούν οι εμπνευστές του Σένγκεν, πρέπει να εξασφαλιστεί η ταχύτητα μετάδοσης και ανταλλαγής πληροφοριών, σε αντίθεση με τις ισχύουσες χρονοβόρες διαδικασίες (ταχυδρομική οδός, σύνδεσμοι κλπ.). Η ανταλλαγή των πληροφοριών θα γίνεται με τη βοήθεια της πληροφορικής και ειδικότερα με την εγκατάσταση και λειτουργία σε κάθε χώρα - μέλος της Συμφωνίας Σένγκεν ενός εθνικού συστήματος πληροφοριών, το οποίο θα έχει τη δυνατότητα διασύνδεσης με την κεντρική τράπεζα πληροφοριών της Σένγκεν, που λειτουργεί ήδη στο Στρασβούργο. Στο σύστημα αυτό θα ενσωματωθούν τα ήδη υπάρχοντα αρχεία για τους κακοποιούς, τους ανεπιθύμητους αλλοδαπούς, για τα κλεμμένα αντικείμενα, για τις δικαστικές υποθέσεις, για τους μάρτυρες, για τους κρατούμενους, τους δραπέτες, τους χρήστες ναρκωτικών και για ό,τι άλλο υπάρχει ήδη στα αρχεία της Αστυνομίας. Με τη συμφωνία αυτή παρέχεται όμως στις αστυνομικές αρχές η δυνατότητα νομιμοποίησης της πρακτικής, που ήδη ακολουθούν, με το να διατηρούν δηλαδή λίστες υπόπτων προσώπων, κι αυτό στο όνομα της εθνικής ασφαλείας, χωρίς να προσδιορίζεται επακριβώς από ποιους και πότε κινδυνεύει η εθνική ασφάλεια.

Με την επικύρωση επίσης αυτής της αντιδραστικής συμφωνίας οι καταδιώξεις υπόπτων, οι παρακολουθήσεις και η συλλογή πληροφοριών από ξένους αστυνομικούς σε ελληνικό έδαφος θα είναι φυσιολογικές πρακτικές αστυνομικής συνεργασίας...

Το καθεστώς χορήγησης άδειας εισόδου στους πολίτες των χωρών που δεν έχουν υπογράψει αυτή τη συμφωνία εντάσσεται πλέον στη λογική της Σένγκεν, που θέλει να θωρακίσει την Ευρώπη από την εισροή μεταναστών, κυρίως από τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής. Η επικράτεια των χωρών της Ευρώπης που εντάσσονται σ' αυτήν τη συμφωνία καθίσταται πλέον ενιαία για όλες τις χώρες, με αποτέλεσμα όλοι οι υπήκοοι εκτός από τους αλλοδαπούς να μετακινούνται ελεύθερα, χωρίς αστυνομικούς και τελωνειακούς ελέγχους. Την ίδια βέβαια "ελευθερία" θα έχουν και οι κακοποιοί, οι οποίοι θα κινούνται με την άνεσή τους από χώρα σε χώρα της Ευρώπης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ