Τρίτη 27 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Να κρατήσουμε ζωντανή την ελπίδα

Εκδήλωση τιμής στον κομμουνιστή Νίκο Λαλακίδη από την ΚΟΒ Νεάπολης του ΚΚΕ

Για την πολυετή, ανυστερόβουλη, γεμάτη θυσίες και αγώνες προσφορά του στο λαό, την πατρίδα και το κόμμα της εργατικής τάξης, τίμησε το περασμένο Σάββατο, τον κομμουνιστή Νίκο Λαλακίδη,με μια λιτή εκδήλωση η ΚΟΒ Νεάπολης του ΚΚΕ. Και στο πρόσωπο του 92χρονου κομμουνιστή, όπως σημείωσε ο γραμματέας της ΚΟΒ Γρ. Νικολόπουλος,τίμησαν "χιλιάδες άλλους αγωνιστές, που χρειάστηκαν και απέδειξαν πως είχαν σε όλα τα δύσκολα χρόνια ψυχρό μυαλό, ζεστή καρδιά και καθαρά χέρια, που ζυμώθηκαν με το αίμα, τον ιδρώτα και τα δάκρυα της εργατικής τάξης".

Ο Ν. Λαλακίδης γεννήθηκε το 1909 στην Αργυρούπολη του Πόντου. Η οικογένειά του πηγαίνει το 1917 στη Ρωσία και αργότερα, το 1922, έρχεται στην Ελλάδα. Δουλεύει αρτεργάτης στους φούρνους. Γίνεται μέλος του σωματείου αρτεργατών το 1928. Ο Νεοκλής Μελανιφίδης, κομμουνιστής που έχει έρθει απ' τη Ρωσία και μένει στη Δραπετσώνα, είναι ο άνθρωπος που θα ασκήσει ιδιαίτερη επιρροή στον Ν. Λαλακίδη.

Το '32 οι ταξικές δυνάμεις κερδίζουν απ' τους αντιδραστικούς του Σουλάκη το σωματείο των αρτεργατών. Χρειάζονται άδεια της Αστυνομίας ακόμη και για τις συνελεύσεις τους, οι συνδικαλιστές τους ξυλοφορτώνονται απ' τα... όργανα της τάξης.

Ο Λαλακίδης κρύβει στο σπίτι του, παράνομους συντρόφους, που ήταν σταμπαρισμένοι απ' την Ασφάλεια. Οργανώνεται το '33 στο ΚΚΕ. Οι απεργίες, οι συγκεντρώσεις, δίνουν και παίρνουν εκείνα τα χρόνια. Μέχρι πετρέλαιο στο ζυμάρι ρίχνουν οι αρτεργάτες που απεργούν, για να μη βγάλουν ψωμί οι φούρνοι και σπάσει η απεργία.

Οι συνεδριάσεις στο Κόμμα γίνονται στο Ικόνιο, στα βοτσαλάκια, το βράδυ με τα κεριά. Το '37 έρχεται η πρώτη σύλληψη απ' την Ασφάλεια. Τρία χρόνια μετά βρίσκεται στο μέτωπο, στην Αλβανία. Κατοχή, απελευθέρωση κι ύστερα ξανά μαύρα χρόνια. Αρχίζουν οι εξορίες. Το '47 τούς μαζεύουν στο "Καραϊσκάκη" κι από εκεί στην Ικαρία. Επιστρέφει μετά από δύο χρόνια. Κι έπειτα ξανά πίσω στην Ικαρία, στη Μακρόνησο και στον Αι - Στράτη στο τέλος. Η χούντα του '67 θα τον ξαναστείλει εξορία. Εκτοπίζεται τώρα στη Λέρο για 4,5 χρόνια.

"Είναι πολλά τα περιστατικά, σημείωσε η Μ. Ζεϊμπέκογλου,που μπορούμε να απαριθμήσουμε από την πορεία του σύντροφου Νίκου και είναι αμέτρητα τα περιστατικά προσφοράς και θυσίας των στελεχών, μελών και οπαδών του ΚΚΕ. Σήμερα τιμάμε τα πάνω από 60 χρόνια οργανωμένης δράσης του μέσα απ' τις γραμμές του Κόμματος για το σοσιαλισμό και τα δίκαια του λαού μας. Και στο πρόσωπό του ευχαριστούμε όλους τους συντρόφους της γενιάς του που στάθηκαν το αγκωνάρι του Κόμματος. Γιατί με τη στάση ζωής και την προσωπική τους θυσία τροφοδότησαν το ποτάμι των ιδανικών μας και βοήθησαν - στους σημερινούς δύσκολους καιρούς, που πολλοί μίλησαν για το τέλος των ιδεολογιών- να κρατήσουμε ζωντανή την ελπίδα".

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν τα παιδιά και τα εγγόνια του Ν. Λαλακίδη, εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ η Β. Νικολαϊδου,μέλος της ΚΕ και πρώην δήμαρχος Νίκαιας, ο Στ. Κριεζής από την Επιτροπή Πόλης Πειραιά του ΚΚΕ και πολλοί άλλοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ