Τρίτη 27 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
Το τσιγαριλίκι δε λύνει προβλήματα

Οι μαζικοί φορείς καταγγέλλουν τη ναρκο-πολιτική

Το Εθνικό Συμβούλιο κατά των ναρκωτικών (ΕΣΥΝ), με χτεσινή ανακοίνωσή του, διαμαρτύρεται "για μια ακόμα φορά, για την επιμονή με την οποία επαναφέρει, κατά διαστήματα, τις "προσωπικές" απόψεις του ο άλλοτε υπουργός Παιδείας και νυν αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, περί αποποινικοποίησης της χρήσης κάνναβης, διαχωρισμού των εξαρτησιογόνων ουσιών σε "σκληρές" και "μαλακές" και συντήρησης της εξάρτησης με υποκατάσταση".

Στη συνέχεια, το ΕΣΥΝ θέτει τα εξής ερωτήματα: Τι επιζητεί ο κυβερνητικός αξιωματούχος, επιτέλους; Τη νομιμοποίηση της ιδεολογίας, ότι με ένα τσιγαριλίκι αντιμετωπίζονται τα προβλήματα; Τη μετεξέλιξη της ελληνικής κοινωνίας σε κοινωνία χρηστών; Την αποχαύνωση, τον αναχωρητισμό, την κοινωνική απάθεια, την κοινωνική αναπηρία, στο όνομα είτε της ψυχικής είτε της σωματικής εξάρτησης; Την τελική ήττα της νεολαίας και την οριστική απομάκρυνσή της από ορμητικές, υγιείς, αγωνιστικές διεκδικήσεις για καλύτερη ζωή; Την επικράτηση ενός νέου πολιτισμού, του πολιτισμού του τεκέ; Το ΕΣΥΝ διαμαρτύρεται διότι ο κυβερνητικός αξιωματούχος εμφανίζεται να αγνοεί ότι: "Η αποποινικοποίηση της χρήσης της κάνναβης είναι έννοια ταυτόσημη με τη νομιμοποίησή της. Οτι, ακόμα και στην περίπτωση της νόμιμης πρόσβασης στο χασίς, η διεθνής αγορά και τα κυκλώματα των εμπόρων θησαυρίζουν και πάλι με το παράνομο εμπόριο του νόμιμου πια προϊόντος, όπως γίνεται, ήδη, με το λαθρεμπόριο των τσιγάρων και των ποτών. Οτι τα άτομα δεν τα ωθεί στη χρήση των ουσιών η καταστολή, η ποινικοποίηση της χρήσης τους, αλλά, κατά κύριο λόγο, η ανεργία, η ανέχεια, η ανασφάλεια, η αδιαφορία απέναντι στην ανθρώπινη αξία, ο αυταρχισμός της ασκούμενης πολιτικής. Οτι η ριζοσπαστική λύση, την οποία ψάχνει, βρίσκεται στην προληπτική πολιτική και στον εντοπισμό και καταπολέμηση των γενεσιουργών αιτιών του φαινομένου και όχι στη συντήρηση και διαχείρισή του".

"Δε δικαιολογείται ο κ. υπουργός να εμφανίζεται φειδωλός και να αποφεύγει να δηλώνει "προσωπική του άποψη" περί μιας συγκροτημένης, συστηματικής και ριζοσπαστικής, πραγματικής προληπτικής πολιτικής, τη στιγμή, όπου εμφανίζεται γενναιόδωρος, όταν δηλώνει τις "προσωπικές του απόψεις" περί ελεύθερης καλλιέργειας και χρήσης χασίς", υπογραμμίζει το ΕΣΥΝ και η ανακοίνωσή του καταλήγει: "Ασχημο μέλλον προετοιμάζετε για τη νεολαία μας, κ. υπουργέ, είτε σαν υπουργός Παιδείας παλαιότερα είτε σαν αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών τώρα. Εμείς δεν το λησμονούμε και πιστεύουμε ότι δεν το λησμονούν ούτε οι νέοι μας".

Καταγγέλλουν τη ναρκο-πολιτική

Η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο (ΟΕΦΣΕΕ), με χτεσινή ανακοίνωσή της, εκφράζει την αγανάκτησή της για τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού και τονίζει: "Αυτή η πολιτική που προτείνει ο κ. Παπανδρέου εφαρμόστηκε αλλού και τα αποτελέσματά της ήταν καταστρεπτικά. Καλούμε την κυβέρνηση να πάρει ξεκάθαρη θέση και να καταδικάσει αυτές τις απόψεις και αντί να δίνει στη νεολαία υποκατάστατα να της δώσει το δικαίωμα στη δουλιά, στη μόρφωση, στην ψυχαγωγία, στον πολιτισμό. Να πάψει να προσφέρει στη νεολαία την ανεργία, τους ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση, την περιθωριοποίηση και γκετοποίηση μεγάλου τμήματος της ελληνικής κοινωνίας. Καλούμε την κυβέρνηση να πάψει να εφαρμόζει πολιτικές που οδηγούν στο προσωπικό αδιέξοδο, στη φυγή απ' τη ζωή, στον "παράδεισο" των εξαρτησιογόνων ουσιών, στην πορεία προς το θάνατο".

Το Συνδικάτο Οικοδόμων της Πάτρας, σε ανακοίνωσή του, επισημαίνει ότι "η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πιστή στον "εκσυγχρονισμό", προχωρά ακάθεκτη στον εκσυγχρονισμό και της μαστούρας με πρωτεργάτη και πλασιέ τον υπουργό κ. Παπανδρέου και συμμάχους βουλευτές, όπως η κ. Δαμανάκη" και καταγγέλλει τη ναρκο-πολιτική. "Η προετοιμασία, συνεχίζει το Συνδικάτο, της κοινής γνώμης για την αποποινικοποίηση των ναρκωτικών και του διαχωρισμού σε "σκληρά" και "μαλακά" αποτελεί το πρώτο βήμα για την επιβολή στην κοινωνία της πολιτικής της νάρκωσης και της αποχαύνωσης, για να μην αντιστέκεται στην άγρια νεοφιλελεύθερη επίθεση στις κατακτήσεις και δικαιώματα".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ