Τρίτη 27 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ
"Εγκάρδιες" συναντήσεις

"Ευρύτερη κοινότητα αντιλήψεων" μεταξύ των δύο κομμάτων, διαπιστώνει ο Κ. Σκανδαλίδης

Μέσα σε "εγκάρδιο κλίμα", το οποίο προέκυψε από την "ευρύτερη κοινότητα αντιλήψεων για τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται ο τόπος", πραγματοποιήθηκε χτες η συνάντηση μεταξύ πολυμελών αντιπροσωπειών του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της ηγεσίας του ΣΥΝ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και όπως διαβεβαίωσαν αργότερα στις δηλώσεις τους οι Κ. Σκανδαλίδης και Ν. Κωνσταντόπουλος,δεν έγινε συζήτηση για τη συνεργασία στις δημοτικές εκλογές. Οπως είπε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, τη στάση του κόμματός του στις δημοτικές εκλογές θα την καθορίσουν οι τοπικές δημοτικές κινήσεις, αλλά δεν είπε τίποτα για τους τρεις μεγάλους δήμους.

Πάντως και οι δύο πολιτικοί δήλωσαν ότι έγινε μια εγκάρδια συζήτηση, ενώ ο Κ. Σκανδαλίδης τόνισε ότι "υπάρχει μια ευρύτερη κοινότητα αντιλήψεων πάνω σε μια πορεία μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για τον τόπο, παρότι υπάρχουν σε πολλά ζητήματα διαφορετικές πολιτικές ιεραρχήσεις" (! ). Οι διαφωνίες που προέκυψαν περιορίστηκαν στον εκλογικό νόμο, όπου η Χ. Τρικούπη ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει θέμα αλλαγής του, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, και στο θέμα της εκλογής των περιφερειαρχών, όπου το ΠΑΣΟΚ τάσσεται υπέρ του διορισμού τους.

Από την πλευρά του ΣΥΝ στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν, εκτός του Ν. Κωνσταντόπουλου, οι Δ. Χατζησωκράτης, Γ. Δραγασάκης και Στ. Πιτσιόρλας, ενώ από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ οι Κ. Σκανδαλίδης, Μ. Αρσένη και Θ. Τσούρας.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ προετοιμάζεται πυρετωδώς για τις εκδηλώσεις για την "Κεντροαριστερά" τους δύο επόμενους μήνες και στο πλαίσιο αυτό ο Κ. Σημίτης έχει ήδη δώσει σχετικές οδηγίες στο ΕΓ του ΠΑΣΟΚ ώστε το Κίνημα να συμβάλει περισσότερο σε αυτή την κατεύθυνση. Προκειμένου να δημιουργηθεί το κατάλληλο κλίμα, στο τέλος της βδομάδας αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα κείμενο που θα φέρει τις υπογραφές στελεχών του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΝ αλλά και "ανένταχτων", με το οποίο θα υπογραμμίζεται η ανάγκη να προχωρήσει ο διάλογος για την "ανασύνθεση της Αριστεράς". Πρωταγωνιστικό ρόλο για τη συγκέντρωση των υπογραφών έχει παίξει ο βουλευτής Π. Παρασκευόπουλος, ο οποίος έχει περιοδεύσει σε δεκάδες νομούς για αυτό το σκοπό.

Εκλογικά "μαγειρέματα"

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση μαγειρεύει παρασκηνιακά σημαντικές αλλαγές στον εκλογικό νόμο, οι οποίες θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις στον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών. Βέβαια δεν πρόκειται να αλλάξει το ισχύον καλπονοθευτικό εκλογικό σύστημα.

Σύμφωνα με το "Βήμα", οι αλλαγές που σχεδιάζονται αφορούν τη διαδικασία ορισμού των εκλογικών περιφερειών, προβλέπονται ειδικές ρυθμίσεις για τον ορισμό των βουλευτικών εδρών κάθε εκλογικής περιφέρειας, "εκσυγχρονίζονται" οι εκλογικοί κατάλογοι, ενώ θεσπίζεται η ψήφος των ετεροδημοτών στον τόπο διαμονής τους με την ταυτόχρονη διεξαγωγή των εκλογών το Σάββατο και την Κυριακή.

Π. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ