Τρίτη 27 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εφυγε ο αγωνιστής Θόδωρος Γεωργίου - Σοφίας

Υστερα από μακρόχρονη και οδυνηρή αρρώστια πέθανε και κηδεύτηκε το περασμένο Σάββατο 24 του Μάη στη γενέτειρά του, Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας, ο Θόδωρος Γεωργίου - Σοφίας.

Ο Θοδωράκης, όπως τον λέγανε και του 'μεινε ως τα στερνά του, ήταν παιδί μιας δημοκρατικής αγωνιστικής οικογένειας που πάλεψε για το καλύτερο: για ν' αλλάξει η ιστορική και κοινωνική μοίρα των εργαζομένων.

Ακολουθώντας το δρόμο του επαναστατικού αγώνα και της μαχητικής αντίστασης που είχαν ξεκινήσει, μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ, τα μεγαλύτερα αδέλφια του, πάλεψε κι αυτός με αφοσίωση για μια καλύτερη και δικαιότερη κοινωνία.

Αφού υπηρέτησε στον πατριωτικό πόλεμο του 1940, αντιτάχθηκε δραστήρια στους Ιταλούς κατακτητές. Για την αντιστασιακή δράση του πιάστηκαν μαζί με το μεγαλύτερο αδελφό του Μήτσο και κλείστηκαν στο ιταλικό στρατόπεδο της Λάρισας για πολύ καιρό.

Οταν απελευθερώθηκε, ανέβηκε στο βουνό, στο ελεύθερο Καρπενήσι και δούλεψε στην Επιτροπή Ρούμελης του ΕΑΜ.

Μετά την απελευθέρωση εργάστηκε για ένα διάστημα στην "Ελεύθερη Ελλάδα", κεντρικό όργανο του ΕΑΜ.

Στη διάρκεια του εμφύλιου πολέμου, καταδιώχτηκε, βασανίστηκε και φυλακίστηκε, αλλά έμεινε ακλόνητα πιστός στις προοδευτικές αριστερές ιδέες και στην ανάγκη της κοινωνικής αλλαγής.

  • Στη μνήμη του Θοδωράκη Γεωργίου - Σοφίας, προσφέρουν για το ΚΚΕ:

Η γυναίκα του Ντίνα 10.000 δρχ.

Τ' ανίψια του Μάχη - Γιάννης Κορωναίος 10.000 δρχ.

Τ' αδέλφια του Βάσος και Θανάσης Γεωργίου προσφέρουν στο "Ριζοσπάστη", αχώριστη εφημερίδα του Θοδωράκη, 200.000 δρχ. και 200.000 δρχ. στο Πολυιατρείο Αγίων Θεοδώρων 200.000.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ