Τρίτη 27 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Χέρι χέρι υποτέλεια και ναρκοπροπαγάνδα

"Δεν πρέπει να προτείνουμε στους Αμερικανούς ελληνικές θέσεις που είναι εναντίον των δικών τους συμφερόντων" (!) διακηρύσσει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών

Οσοι υποστηρίζουν, καλοπροαίρετα ή μη, ότι οι απόψεις του Γ. Α. Παπανδρέου για τη νομιμοποίηση των ναρκωτικών είναι "αθώες" και "προσωπικές", ασφαλώς κάνουν λάθος. Το συγκεκριμένο στέλεχος της κυβέρνησης έχει συγκεκριμένη και ολοκληρωμένη αντίληψη για την αντιμετώπιση των σύγχρονων μεγάλων κοινωνικών και άλλων θεμάτων. Ο κοινός παρονομαστής των απόψεών του είναι η προσαρμογή στη "νέα τάξη πραγμάτων", δηλαδή, η υποταγή σε ό,τι υπαγορεύουν και επαγγέλλονται οι Αμερικανοί. Γενικότερα δεν κρύβει το θαυμασμό του για το "αμερικάνικο μοντέλο" και τις αξίες του.

Οι δηλώσεις του για νομιμοποίηση των ναρκωτικών δένουν αρμονικά με τις θέσεις που έχει εκφράσει για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής και κυρίως για τις σχέσεις με τις ΗΠΑ. Στην ουσία η ιδεολογία της ναρκο-υποταγής έρχεται να δέσει με την πολιτική υποτέλειας και υποταγής στις ΗΠΑ. Ο Γ. Παπανδρέου είναι το στέλεχος της κυβέρνησης που δημόσια έχει ομολογήσει ότι "δεν πρέπει να προτείνουμε στους Αμερικανούς ελληνικές θέσεις εναντίον των δικών τους συμφερόντων" (!). Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι ήταν εκλεκτός προσκεκλημένος της περιβόητης Λέσχης Μπίλντεμπεργκ, καθώς και ότι ανέλαβε ο ίδιος να ανοίξει το δρόμο για την ελληνοτουρκική προσέγγιση στο πλαίσιο που θέτουν οι ΗΠΑ.

"Ο,τι συμφέρει τις ΗΠΑ"

Προκειμένου να γίνουν περισσότερο κατανοητά τα παραπάνω, παραθέτουμε τις δηλώσεις του Γ. Παπανδρέου, στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία", στις 6 του Οκτώβρη 1996 - λίγο πριν τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης... - όσον αφορά τις σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ. Απαντώντας στις επικρίσεις που δέχεται η κυβέρνηση Σημίτη για το γεγονός ότι "οι επιλογές της συναρτώνται με την αμερικανική πολιτική", είπε: "Οφείλουμε πια να δούμε πώς μπορούμε να διαμορφώσουμε θέσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ή της Ουάσιγκτον, οι οποίες θα είναι προς όφελος της περιοχής. Δε θα προτείνουμε στους Αμερικανούς θέσεις ελληνικές εναντίον των δικών τους συμφερόντων (!). Αλλά θέσεις ελληνικές για τις οποίες μπορούμε να τους πείσουμε ότι είναι προς το συμφέρον τους και γενικότερα της περιοχής... Τα αμερικανικά συμφέροντα δεν είναι αντιδιαμετρικά αντίθετα με τα δικά μας" (!).

Στην επόμενη ερώτηση "γιατί η κυβέρνηση δείχνει να αποδέχεται την αμερικανική πρωτοβουλία για το Κυπριακό και το Αιγαίο, αφού αυτή εκ των πραγμάτων θα κινείται στη μέση", δίνει την εξής καταπληκτική απάντηση: "Θέλουμε την εμπλοκή όχι μόνο της Αμερικής, αλλά και των άλλων χωρών. Το πρόβλημα στο Κυπριακό ήταν η χαμηλή θέση του στην ατζέντα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ή του Προέδρου των ΗΠΑ και του ΟΗΕ και των άλλων δυνάμεων. Είκοσι δύο τώρα χρόνια το Κυπριακό δεν κινήθηκε για αυτόν ακριβώς το λόγο" (!!).

Στην ίδια συνέντευξη είχε παραδεχτεί, αποδεχόμενος τη "διαφορά προσέγγισης" στα Ελληνοτουρκικά μεταξύ του ίδιου και του Θ. Πάγκαλου - ο δεύτερος "περισσότερος Ευρωπαίος", ενώ ο Γ. Παπανδρέου μιλάει τη γλώσσα των Αμερικανών - ότι αυτός "καταλαβαίνει τους Αμερικανούς, αφού έζησε και σπούδασε εκεί" και θα βοηθάει τον Πάγκαλο με την εμπειρία του...

Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ