Τρίτη 27 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΡ. ΚΟΛΟΖΩΦ
Ομαλοποίηση μακριά από την κηδεμονία των "συμμάχων"

Δηλώσεις του μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σχετικά με τη συνέντευξη του Προέδρου της Τουρκίας, Σ. Ντεμιρέλ

"Νομίζω ότι πρέπει να αναζητήσουμε τρόπους να μειωθεί η ένταση μεταξύ των δυο χωρών. Οχι όμως μέσα στους σχεδιασμούς και τα πλαίσια που θέλουν να μας επιβάλουν οι Αμερικανοί, με τους γνωστούς στόχους, που ουσιαστικά δεν είναι άλλοι από τη διχοτόμηση της Κύπρου και του Αιγαίου".

Τα παραπάνω υπογράμμισε σε δηλώσεις του ο Ορ. Κολοζώφ,μέλος του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ, σχετικά με τη συνέντευξη του Προέδρου της Τουρκίας, Σ. Ντεμιρέλ,στην τηλεόραση του "Αντέννα". Συγκεκριμένα, ο Ορ. Κολοζώφ υπογράμμισε:

"Για άλλη μια φορά μετά τις δηλώσεις αυτές αποδείχνεται το αδιέξοδο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, που ακολουθεί η κυβέρνηση στα θέματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Η κυβέρνηση αποδέχεται και επιδιώκει τη βήμα προς βήμα προσέγγιση των δύο χωρών και αποδέχεται το πλαίσιο που έχουν δημιουργήσει η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι ΗΠΑ, αρχίζοντας από τη διαδικασία των δύο γνωστών επιτροπών εμπειρογνωμόνων, οι οποίες θα δώσουν το πόρισμά τους στην προεδρία της ΕΕ, στην Ολλανδία.

Στο ζήτημα αυτό βλέπουμε ότι μετά τη συνέντευξη αυτή ο κ. Ντεμιρέλ τονίζει ότι υπάρχουν προβλήματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και από τη στιγμή που υπάρχουν προβλήματα να καθίσουμε να τα συζητήσουμε με διάλογο. Πιστεύουμε πως τελικά έχει παγιδευτεί η εξωτερική μας πολιτική με αυτή την τακτική που ακολουθείται, στην προσπάθειά της να δείξει στους Γερμανούς ή στους Αμερικανούς ή αν θέλετε γενικότερα στους "συμμάχους" μας ότι η αδιάλλακτη είναι η Τουρκία στα ζητήματα αυτά. Τελικά με την παρέμβαση του Ντεμιρέλ και το άνοιγμα αυτό που κάνει για διάλογο και είναι έτοιμος για συζήτηση, τελικά αδιάλλακτη φαίνεται ότι είναι η Ελλάδα, τουλάχιστον προς τους "συμμάχους" μας.

Βλέπουμε ότι είναι αδιέξοδη αυτή η τακτική που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση και μόνος τρόπος για να ξεφύγει από αυτά τα ασφυκτικά πλαίσια, που μας έχουν δημιουργήσει και μας δημιουργούν αυτές τις δυσκολίες, θα πρέπει να είναι ένας: Να επιδιωχτεί η αναζήτηση ομαλοποίησης των σχέσεών μας με την Τουρκία, έξω από τα πλαίσια τα "συμμαχικά", δηλαδή έξω από τα πλαίσια τόσο της ΕΕ όσο και του ΝΑΤΟ.

Ο διάλογος, η συζήτηση, μπορεί να αποδώσει, μπορεί να δίνει νόημα αν θέλετε, εφόσον υπάρχουν προϋποθέσεις, εφόσον οι δύο πλευρές δεσμευτούν αμοιβαία ότι αναγνωρίζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα και την κυριαρχία η μία χώρα της άλλης. Χωρίς αυτή τη δέσμευση την αμοιβαία, οποιαδήποτε συμφωνία μη επιθέσεως, φιλίας, συνεργασίας, κατά τη γνώμη μας, θα στέκεται στον αέρα γιατί μπορεί να ανατραπεί οποιαδήποτε στιγμή.

Τέλος, θα ήθελα να αναφερθώ σε μία σειρά πρωτοβουλίες που παίρνονται ή που κατά τη γνώμη μας θα έπρεπε να παρθούν, για τη μείωση της έντασης στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Νομίζω ότι πρέπει να αναζητήσουμε τρόπους να μειωθεί η ένταση μεταξύ των δύο χωρών. Οχι όμως μέσα στους σχεδιασμούς και τα πλαίσια που θέλουν να μας επιβάλουν οι Αμερικανοί με τους γνωστούς στόχους, που ουσιαστικά δεν είναι άλλοι από τη διχοτόμηση της Κύπρου και του Αιγαίου.Αλλωστε ο κ. Ντεμιρέλ έκανε μία αναφορά για τη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου. Πρέπει ακόμα να αναφερθούμε ότι ένα κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης θα μπορούσε να δημιουργηθεί και η συμβολή του, νομίζω, θα ήταν ουσιαστική, αν η ίδια η κυβέρνηση έδινε κατεύθυνση ενίσχυσης αυτών των πρωτοβουλιών που γίνονται από μαζικές οργανώσεις, φιλειρηνικές, από επιστημονικούς φορείς, φορείς άλλους, συνδικαλιστικούς, κοινών εκδηλώσεων, που αναδεικνύουν την αναγκαιότητα εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και προώθησης της φιλίας και της συνεργασίας τους.

Πιστεύουμε ότι μία τέτοια πρακτική θα βοηθούσε πάρα πολύ, θα ευαισθητοποιούσε και τους δύο λαούς, γύρω από αυτά τα ζητήματα και, αν θέλετε, θα ασκούσε πίεση στις κυβερνήσεις, ιδιαίτερα στην τουρκική κυβέρνηση, να αναζητήσουν, παίρνοντας υπόψη τα πραγματικά δεδομένα, λύσεις στο πρόβλημα των διμερών μας σχέσεων.

Οπως και να έχει το πράγμα, όμως, για άλλη μια φορά πρέπει να υπογραμμίσω ότι η εξωτερική πολιτική, όσον αφορά τις διμερείς σχέσεις ή γενικότερα τις σχέσεις με τις γειτονικές χώρες, δεν μπορεί να περνάει μέσα από τα κανάλια των ΗΠΑ και της ΕΕ. Πρέπει να έχει ένα αυτόνομο χαρακτήρα".

Για το σύμφωνο μη επίθεσης

"Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται συζήτηση μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας γύρω από αυτό το θέμα. Παλαιότερα το ονομάσανε "μη πόλεμο". Εγινε μία προσπάθεια να υπάρξει ένα σχέδιο, που ακριβώς θα ήταν ένα σχέδιο φιλίας, συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Πιστεύω ότι υπάρχει αναγκαιότητα μεταξύ των δύο χωρών να ανοίξει ένας δρόμος ομαλοποίησης των σχέσεών τους. Ομως πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή η όλη παρουσία του κ. Ντεμιρέλ έχει να κάνει με αυτό που είπα στην αρχή. Ακριβώς να ανατρέψει την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης και να αποδείξει στην κοινή γνώμη ότι ο αδιάλλακτος δεν είναι η Τουρκία, αλλά είναι η Ελλάδα. Πιστεύω ότι η συνέντευξη αυτή πάει προς αυτή την κατεύθυνση. Εμείς, και επιμένω, εάν στο κέντρο της εξωτερικής μας πολιτικής βάζουμε πάντοτε την προσπάθεια να πείσουμε τους "συμμάχους ότι είμαστε οι καλοί, τότε είμαστε χαμένοι από χέρι. Γιατί οι "σύμμαχοι" έχουν άλλα κριτήρια".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ