Τρίτη 27 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Νάρκη" στην πρόληψη και θεραπεία

Κοινή επιστολή των διευθυντών του ΚΕΘΕΑ και του "18 Ανω", προς τον ΟΚΑΝΑ και τον υπουργό Υγείας

Αναστάτωση και τρομακτικά προβλήματα στα προγράμματα απεξάρτησης έχουν δημιουργήσει οι δηλώσεις του Γ. Παπανδρέου, γεγονός που ανάγκασε τους διευθυντές των Θεραπευτικών προγραμμάτων του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) και του "18 Ανω" να απευθυνθούν χτες με κοινό έγγραφο στον Οργανισμό κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) επισημαίνοντας αυτούς τους κινδύνους.Το έγγραφο υπογράφουν η Κατερίνα Μάτσα, υπεύθυνη του προγράμματος "18 Ανω" και ο Χαράλαμπος Πουλόπουλος,Διευθυντής του ΚΕΘΕΑ, και εκτός απ' τον ΟΚΑΝΑ - που είναι το αρμόδιο όργανο χάραξης και εφαρμογής της πολιτικής της πολιτείας κατά των ναρκωτικών - το κοινοποιούν προς τον υπουργό Υγείας Κ. Γείτονα,τον υφυπουργό Υγείας Μ. Σκουλάκη, αρμόδιο για θέματα ναρκωτικών και την Κ. Αποστόλου,πρόεδρο του Ψυχιατρικού νοσοκομείου Αττικής, όπου είναι ενταγμένη η θεραπευτική κοινότητα "18 Ανω".

Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής: "Εκπροσωπώντας τα δύο θεραπευτικά προγράμματα της χώρας - ΚΕΘΕΑ και "18 Ανω" - θα θέλαμε να επισημάνουμε στον αρμόδιο φορέα, τον ΟΚΑΝΑ, τους κινδύνους που ενέχει η τόσο αβασάνιστη "έκφραση προσωπικής γνώμης" από χείλη μελών της κυβέρνησης για ζητήματα τόσο σοβαρά, όπως αυτό της αποποινικοποίησης των "μαλακών" ναρκωτικών και της καλλιέργειας χασίς στην αυλή του χρήστη. Η διαμόρφωση μιας συγκεκριμένης πολιτικής για τα ναρκωτικά, δεν είναι υπόθεση ατόμων έστω και επωνύμων, ούτε των ΜΜΕ, αλλά της πολιτείας και των αρμόδιων οργάνων, που οφείλουν να λάβουν υπόψη τους την πολυπλοκότητα, την πολυπαραγοντική φύση του προβλήματος και ιδιαίτερα το συγκεκριμένο πλαίσιο, κοινωνικό, οικονομικό, πολιτικό και πολιτιστικό, μέσα στο οποίο διαμορφώνονται οι όροι εγκατάστασης του κοινωνικού φαινομένου της εξάρτησης από ουσίες. Ο θόρυβος που δημιουργήθηκε μετά τις γνωστές δηλώσεις, ενισχύει τη σύγχυση και τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης, αποσπώντας την προσοχή από το μεγάλο ζήτημα που οφείλει να απασχολήσει όλους σοβαρά και υπεύθυνα, και αφορά τις αιτίες του προβλήματος σε όλα τα επίπεδα".

Και η επιστολή καταλήγει: "Επειδή η κατάσταση, όπως διαμορφώνεται, ναρκοθετεί κάθε σοβαρή προσπάθεια που γίνεται στον τομέα της πρόληψης όσο και της θεραπείας και της κοινωνικής επανένταξης, κάνουμε έκκληση να συμβάλλετε με τον τρόπο σας στο να σταματήσει η δημόσια διαχείριση μιας υπόθεσης ζωής κυρίως νέων ανθρώπων".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ