Τρίτη 27 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΥΠΟΣ ΚΑΙ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
Κυρίαρχη ιδεολογία η ναρκο-υποταγή

Υπό την προστασία τους πήραν τα μεγάλα συγκροτήματα του Τύπου τις "απόψεις" του Γ. Παπανδρέου, επιβεβαιώνοντας ότι μόνο "αιρετικές" δεν είναι

Τελικά, οι "αιρετικές απόψεις" του Α. Παπανδρέου δεν είναι και τόσο "αιρετικές". Αντίθετα, φαίνεται να συγκεντρώνουν την αποδοχή και ενεργό υποστήριξη της πλειοψηφίας των ΜΜΕ και των έγκυρων εφημερίδων, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι οι απόψεις αυτές, της αποποινικοποίησης των ναρκωτικών, συγκροτούν την κυρίαρχη ιδεολογία γύρω από αυτό το ζήτημα.

Τα μεγάλα συγκροτήματα - και, βέβαια, και η "Αυγή" - πήραν υπό την προστασία τους τον Γ. Α. Παπανδρέου και τις "απόψεις" του. Επειδή όμως δε θέλουν να πάρουν πάνω τους το βάρος και το κόστος της προωθούμενης νομιμοποίησης των ναρκωτικών, διευκολύνουν την επιχείρηση της ναρκο-υποταγής μέσω των άρθρων και των ρεπορτάζ, στα οποία τονίζεται, τάχα αθώα, ότι δεν πρέπει να διώκονται οι απόψεις - όπως δήθεν κάνει τώρα το ΚΚΕ με τον Γ. Παπανδρέου (!) - ότι πρέπει να γίνει διάλογος, ενώ σημειώνουν τη σύμπλευση ΚΚΕ - ΝΔ, για να υποστηρίξουν ότι τάχα το ΚΚΕ συμπλέει με τις πλέον καθυστερημένες και αντιδραστικές πολιτικές στο θέμα των ναρκωτικών!

Απαριθμούμε, ενδεικτικά λόγω χώρου, ορισμένα άρθρα και σχόλια των εφημερίδων του Σαββατοκύριακου.

"Ναρκο-υποταγή" και "ναρκο-υστερία"

Η "Αυγή",το Σάββατο, κάνει πρώτο θέμα την υπεράσπιση του Γ. Παπανδρέου και, κυρίως, την επίθεση κατά του ΚΚΕ. Αρκεί να αναφερθούν οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι, για να γίνει αντιληπτό το πνεύμα της εφημερίδας: "Εκρηξη καθυστερημένων αντιλήψεων για τα ναρκωτικά από τους υπέρμαχους της αποτυχημένης κατασταλτικής πολιτικής - Τα "βαποράκια" της υποκρισίας - Το ΚΚΕ βρήκε τη λύση για τη μάστιγα: Να φύγει ο Γ. Παπανδρέου! - Από κοντά βουλευτές της ΝΔ και ο Ευ. Γιαννόπουλος".

Η "Ελευθεροτυπία",την ίδια μέρα, σπάει την "ουδετερότητά" της και μπαίνει ουσιαστικά επικεφαλής της υπεράσπισης του Γ. Παπανδρέου. "Κυνήγι μαγισσών και πόλεμος κυβέρνησης - ΚΚΕ - Νέα ναρκο-υστερία", είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος, με τον οποίο, έμμεσα πλην σαφώς, επιτίθεται κατά του ΚΚΕ. Αυτό γίνεται σαφέστερο στο κύριο άρθρο της, στο οποίο αναφέρεται "αθώα" ότι "ο Γ. Παπανδρέου είπε την προσωπική του άποψη, στο πλαίσιο ενός γενικότερου προβληματισμού". Ταυτόχρονα, η αντίδραση του ΚΚΕ εμφανίζεται να εμποδίζει το... διάλογο: "η ακραία αντίδραση σε μία άποψη, όχι μόνο δε βοηθάει να αναλυθεί το πρόβλημα νηφάλια και να συζητηθεί, αλλά επιτείνει τη σύγχυση και εμποδίζει το διάλογο...".

Στην ίδια εφημερίδα, σε κεντρικό σχόλιο με την υπογραφή του Γ. Βότση, επισημαίνεται η σύμπλευση του ΚΚΕ με τη ΝΔ και τον Γιαννόπουλο, ενώ ειδικότερα για το ΚΚΕ γράφει: "Και η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, που με δογματική αγκύλωση εμμένει στην πιο αντιδραστική πολιτική για την αντιμετώπιση του πράγματι μεγάλου προβλήματος..." (!). Παράλληλα, επισείει το"αφοπλιστικό" επιχείρημα ότι αυτά που είπε ο Γ. Παπανδρέου είναι επίσημη πολιτική στη μισή Ευρώπη και τις ΗΠΑ!

Τα "Νέα",την ίδια μέρα, στο κύριο άρθρο τους, αν και αναγνωρίζουν ότι επιδέχονται σοβαρό αντίλογο τα όσα είπε ο κ. Γ. Παπανδρέου για τα ναρκωτικά και ότι "δύσκολο είναι να θεωρηθεί πως προσφέρουν λύση στα πρόβλημα", ωστόσο, στρέφονται, εμμέσως πλην σαφώς, κατά του ΚΚΕ γιατί οι χαρακτηρισμοί και αφορισμοί κατά του αναπληρωτή υπουργού "ανοίγουν ένα δρόμο επιστροφής στο κυνήγι των μαγισσών που τελικά μόνο τη σύγχυση ευνοεί",ενώ υποκριτικά σημειώνουν ότι "ουδείς δικαιούται να απαγορεύσει την έκφραση της άλλης γνώμης" (!).

Η γνωστή για τις νεοσυντηρητικές απόψεις της "Εξουσία" φιλοξενεί το ρεπορτάζ κάτω από τον εξής χαρακτηριστικό τίτλο - άποψη: "Ασχήμιες των "βαρόνων" του ΚΚΕ κατά Γ. Παπανδρέου" (!). Στην ίδια εφημερίδα, ο θεωρητικός του νεοφιλελευθερισμού Α. Ανδριανόπουλος - γι' αυτήν τη σύμπλευση δε μιλάνε οι "έγκυρες" εφημερίδες... - επαναλαμβάνει την πρότασή του για αποποινικοποίηση της χρήσης ναρκωτικών!

"Πρωτοποριακές" απόψεις

Το "Βήμα",την Κυριακή, στο σχετικό ρεπορτάζ χαρακτηρίζει "πρωτοποριακές" τις απόψεις που διατύπωσε ο Γ. Α. Παπανδρέου για τα ναρκωτικά, ενώ σημειώνει με νόημα ότι δίπλα στο ΚΚΕ "προσέτρεξαν και ορισμένοι άλλοι πολιτικοί, όπως ο κ. Γ. Σούρλας από τη ΝΔ και ο κ. Ανθόπουλος, υφυπουργός και "συνυποψήφιος του κ. Παπανδρέου στην Α Αθήνας. Ενώ υπέρ του αναπληρωτή υπουργού τάχθηκαν βουλευτές, οργανώσεις και επιστήμονες" (!).

Ο ίδιος ο διευθυντής της κυριακάτικης του συγκροτήματος Λαμπράκη, Στ. Ψυχάρης, ούτε λίγο - ούτε πολύ παρομοιάζει τις "δογματικές" αντιδράσεις, του ΚΚΕ, όπως αφήνει να εννοηθεί, με τις διαμάχες Εκκλησίας και επιστημόνων "για τη στρογγυλότητα της Γης και για την καταγωγή του ανθρώπου και για τη χρήση αντισυλληπτικών και εκτρώσεις". "Η πρόσφατη επίθεση κατά του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου για τα λεγόμενα ελαφρά (!) ναρκωτικά έχει προφανώς κι αυτή τις ίδιες ρίζες", αποφαίνεται ο Στ. Ψυχάρης.

Το "Εθνος της Κυριακής" "προσπερνά" το θέμα με ένα σχόλιό του, στο οποίο όμως είναι σαφής η θέση του. Χαρακτηρίζει νεοτεριστικές και αντικατασταλτικές τις απόψεις του Γ. Παπανδρέου και αναφερόμενο στις "πληροφορίες" ότι η σκυτάλη κατά των ναρκωτικών θα περάσει στην ΚΝΕ - προφανώς δε διάβασαν τα υλικά του πρόσφατου συνεδρίου της ΚΝΕ... - σχολιάζει: "Μήπως, όμως, ο διάλογος θα ήταν προτιμότερος από τις κραυγές; Ιδιαιτέρως όταν γνωρίζουμε ότι κράτη με την πλέον κατασταλτική πολιτική βασίζουν πολύ την οικονομία τους στην παραγωγή και εμπορία ναρκωτικών; (!).

Τη σκυτάλη στην "Αυγή της Κυριακής" παίρνει ο Γ. Τζαννετάκος, ο οποίος στη στήλη του αναμασάει τα περί σύμπλευσης ΚΚΕ - "συνεπούς" Δεξιάς (!):"Αυτό πια κι αν είναι υπέρβαση, άμα και γεφύρωση χάσματος. Το ΚΚΕ με την επισημότερη και δεσμευτικότερη εκπροσώπησή του σε επίπεδο δηλαδή γενικού γραμματέως της Κεντρικής Επιτροπής του όχι απλώς κατακεραύνωσε τον Γιώργο Παπανδρέου αλλά απαίτησε να αποπεμφθεί από την κυβέρνηση, διότι - ως γνωστόν - υποστήριξε τη νομιμοποίηση της χρήσης (αλλά και της παραγωγής προς ιδίαν χρήση) της ινδικής καννάβεως. Η Δεξιά, με μία από τις αυθεντικότερες και συνεπέστερες εκδοχές της, όπως αυτή εκφράζεται από τον Γ. Σούρλα - γνωστή η παράδοση και η ιστορική φόρτιση - ζήτησε το αυτό με το Κομμουνιστικό Κόμμα. Οποία συμπόρευση! Οποία σύμπτωση! Οποία ταυτότητα απόψεων! Οποία αδυναμία να αντιληφθούν αμφότεροι οι χώροι το αδιέξοδο της αστυνόμευσης και της ποινικής ευθύνης. Κρίμα όσον αφορά τον Περισσό... Τέτοια τύφλα Θεέ μου;".

Μάλλον, η σειρά μας είναι να αναφωνήσουμε: Τέτοια ναρκο-υποταγή Θεέ μου!Π. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ