ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Νοέμβρη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Παρέδωσε «άτυπο» έγγραφο στις δύο πλευρές ο Κόφι Ανάν

Το «όραμά του» για το τι είναι δυνατό να αποτελέσει βάση για λύση του Κυπριακού στο πλαίσιο των όσων έχουν συζητηθεί στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες παραθέτει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στις παρατηρήσεις και τις εκτιμήσεις, που κατέγραψε σε άτυπο έγγραφο 20 παραγράφων σε 11 σελίδες και που επέδωσε στις δύο πλευρές.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το περίγραμμα, που στόχο έχει την προώθηση μιας "δίκαιης και βιώσιμης" λύσης, όπως αναφέρεται, ξεκαθαρίζει ότι η πολιτική ισότητα σημαίνει αποτελεσματική συμμετοχή στην κεντρική κυβέρνηση και γράφει πως θα υπάρχει κυριαρχία ενός κοινού κράτους.

Μέσα από το έγγραφο, επί του οποίου οι πλευρές θα τοποθετηθούν στον επόμενο γύρο των συνομιλιών, ο κ. Ανάν αφήνει να διαφανούν κάποιες ενδείξεις για ορισμένα θέματα για τα οποία, ενδεχομένως οι δύο πλευρές να είναι έτοιμες να προβούν σε συμβιβασμούς στην τελική διαπραγμάτευση.

Το άτυπο έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών αναφέρεται εκτενώς και με λεπτομέρεια στα τέσσερα κεφάλαια, που έχουν καθορίσει για συζήτηση τα Ηνωμένα Εθνη. Εξάλλου, κατοχυρώνει το δικαίωμα της περιουσίας. Το κοινό κράτος, στο οποίο αναφέρεται, γράφει το άτυπο έγγραφο, θα έχει μια διεθνή προσωπικότητα, μία ιθαγένεια και αναφέρει ότι ένα σημαντικό μέρος του εδάφους θα πρέπει να επιστραφεί στους Ελληνοκύπριους.

Στο έγγραφο γίνεται, επίσης, αναφορά στην πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ θεωρεί ότι η Κύπρος θα καταστεί μέλος της ΕΕ, ενώ σε ό,τι αφορά τη συνολική λύση αναφέρει ότι αυτή θα πρέπει να είναι τέτοια που να μη χρειάζεται να διαπραγματευτεί, ώστε να συνάδει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Στο εν λόγω έγγραφο υπάρχουν και ορισμένα σημεία επί των οποίων η Ελληνοκυπριακή πλευρά φαίνεται να έχει κάποιους ενδοιασμούς, όπως το θέμα της ασφάλειας και το θέμα που αφορά τα μονομερή δικαιώματα της Τουρκίας σε σχέση με τις συνθήκες του 1960.

Στο 11σέλιδο έγγραφο σημειώνεται, επίσης, ότι στόχος των Ηνωμένων Εθνών είναι να παρουσιάσουν ένα κείμενο στις δύο πλευρές σε μεταγενέστερο στάδιο επί του οποίου θα γίνει η πραγματική διαπραγμάτευση.

Η Συνέντευξη Τύπου

Μιλώντας σε σύντομη συνέντευξη Τύπου, μετά τις χτεσινές χωριστές συναντήσεις του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, ο κ. Ανάν δήλωσε ότι έδωσε στην Ελληνοκυπριακή και Τουρκοκυπριακή πλευρά τη δική του αξιολόγηση και τις παρατηρήσεις του για την πορεία των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών και σημείωσε ότι αυτά στόχο έχουν να αποτελέσουν ένα ακόμα βήμα προς την κατεύθυνση μιας συνολικής προσέγγισης για λύση.

Ο κ. Ανάν είπε ακόμα πως αναμένει ότι οι δύο πλευρές θα μελετήσουν την αξιολόγησή του μέχρι τον επόμενο γύρο των συνομιλιών που θα γίνει τον Ιανουάριο και χαρακτήρισε ως "καλή πρόοδο" το γεγονός ότι τα μέρη συνεχίζουν να συνομιλούν στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων και ότι οι συζητήσεις εισήλθαν στην ουσία του θέματος και τα μέρη είναι ενεργά αναμεμειγμένα.

Ο Γενικός Γραμματέας ανακοίνωσε ότι ζήτησε από τον Ειδικό του Σύμβουλο Αλβαρο ντε Σότο να επισκεφθεί την Αθήνα, την Αγκυρα και τη Λευκωσία αργότερα το Νοέμβρη.

Σημείωσε επίσης πως "μοιράστηκα μαζί τους την εκτίμησή μου, το πού στεκόμαστε και κάποιες σκέψεις για το πού θα πρέπει να προχωρήσουμε από εδώ και πέρα". "Τους έδωσα κάποιες γενικές παρατηρήσεις σε μερικά θέματα που αφορούν τη διαδικασία και την ουσία", είπε, αλλά απέφυγε να επεκταθεί περισσότερο, επικαλούμενος το εμπάργκο δηλώσεων και σημειώνοντας πως είπε στα δύο μέρη να μην δημοσιοποιήσουν τα σχόλιά του.

Εξέφρασε, επίσης, την ελπίδα ότι οι δύο πλευρές "θα κατανοήσουν τα λόγια μου ως μία προσπάθεια για να κάνουν περαιτέρω βήματα στην κατεύθυνση μιας συνολικής προσέγγισης σε μια λύση", προσθέτοντας ότι στο τέλος της ημέρας τα δύο μέρη θα αποφασίσουν για μια συνολική λύση.

"Τα Ηνωμένα Εθνη αναζητούν να βοηθήσουν στις προσπάθειες των πλευρών να φθάσουν σ' εκείνο τον στόχο και οι παρατηρήσεις μου τους προσφέρονται σ' αυτό το εποικοδομητικό πνεύμα", είπε.

Σε ερώτηση εάν υπάρχουν οποιοιδήποτε θετικοί παράγοντες, ο κ. Ανάν αναφέρθηκε σε θετικούς παράγοντες υπό την έννοια ότι "βρισκόμαστε ακόμη στο τραπέζι, ακόμη συνομιλούμε, και ενόσω συνομιλούμε νομίζω ότι η προοπτική για πρόοδο υπάρχει και θα πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι".

Επεσήμανε, επίσης, ότι οι δύο πλευρές πρόσφατα "μπήκαν στην ουσία και δεν είναι μόνο διαδικαστικό", προσθέτοντας ότι "πραγματικά γινόμαστε αρκετά αναμεμειγμένοι και νομίζω ότι αυτή είναι καλή πρόοδος".

Κληθείς να αναφέρει εάν τα μέρη έχουν ανταποκριθεί θετικά στην εκτίμηση και τις απόψεις του, ο κ. Ανάν εξήγησε ότι αυτού του είδους διαπραγματεύσεις αποτελούν μία διαδικασία, όπου ο ένας υποβάλλει ιδέες και εισηγήσεις και τα μέρη πρέπει να πάνε να τις σκεφθούν".

"Δε λαμβάνεις άμεση αντίδραση στην αίθουσα και δεν ανέμενα ότι θα σκεφθούν αυτά που τους έχω πει, όχι μόνο κατά τις επόμενες λίγες μέρες, αλλά από τώρα και μέχρι να συναντηθούμε τον Ιανουάριο", είπε.

Κληθείς από το ΚΥΠΕ να αναφέρει πώς βλέπει τις συνομιλίες να προχωρούν από αυτό το στάδιο, ο κ. Ανάν είπε ότι ο στόχος είναι να εξευρεθεί μια συνολική διευθέτηση και ότι "προχωρούμε, αυτή είναι η κατεύθυνση προς την οποία θέλω να πάμε".

Οι συνομιλίες στο πλαίσιο του πέμπτου γύρου θα συνεχιστούν σήμερα και θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή.

ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
Αντιμετωπίζεται ακόμη και ως «πηγή προσπορισμού κερδών»!

«Πρόκειται για κατάλυση του απορρήτου της προσωπικής ζωής. Το νομοσχέδιο για την αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων είναι ψευδεπίγραφο. Νομιμοποιεί τις καταγραφές αντί να τις απαγορεύει... Εκπληρώνει μια υποχρέωση απέναντι στην ΕΕ... Η προστασία της ελευθερίας του ατόμου δεν ενισχύεται. Εισάγεται ένας περιορισμός με μια διαδικασία που στην ουσία είναι διαδικασία διολίσθησης». Αυτή ήταν η εκτίμηση των βουλευτών του ΚΚΕ Στρ. Κόρακα και του εκλιπόντος Λεων. Αυδή κατά τη διάρκεια της συζήτησης που είχε γίνει στη Βουλή για το νόμο 2472 και αφορούσε την ίδρυση της Αρχής.

Μετά από τρία χρόνια, στην έκθεσή της που υπέβαλλε στη Βουλή διαπιστώνει ότι «η επεξεργασία προσωπικών δεδομένων εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται από πολλούς είτε ως πηγή προσπορισμού κερδών είτε ως απεριόριστο και αναπόσπαστο προνόμιο της κρατικής εξουσίας». Κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων της, επισημαίνει ότι το ελληνικό γραφείο της συνθήκης Σένγκεν, που ανήκει στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, καθυστέρησε ιδιαίτερα να διαβιβάσει στην Αρχή τις αιτούμενες πληροφορίες. Σε πολλές περιπτώσεις οι διαβιβαζόμενες πληροφορίες δεν ήταν πλήρεις, ενώ παρατηρήθηκε καθυστέρηση στη διόρθωση των δεδομένων, όταν το ζήτησε η Αρχή. Επίσης το ελληνικό γραφείο της «Σένγκεν» επιδείχνει ιδιαίτερη αυστηρότητα όσον αφορά την καταχώριση αλλοδαπών στο πληροφοριακό σύστημά της. Στην περίπτωση αυτή καταχωρούνται περιπτώσεις αλλοδαπών που απορρίφθηκε η αίτησή τους για χορήγηση πολιτικού ασύλου ή απλά για παράνομη είσοδο, η οποία δε συνδέεται με εγκληματική συμπεριφορά.

Παράλληλα σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε η Αρχή στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ, τονίστηκε ότι οι υπηρεσίες ασφάλειας που υπάγονται στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και η ΕΥΠ, έχουν υποβάλλει γνωστοποιήσεις αρχείων και αιτήματα για άδειες. Αναμένεται μέχρι το τέλος του χρόνου να αποφανθεί η Αρχή.

Στη συνέντευξη Τύπου ο Ν. Αλιβιζάτος, μέλος της Αρχής, σε σχέση με το θέμα της αναγραφής ενδείξεων διπλά από την υπογραφή στις νέες ταυτότητες, υπογράμμισε ότι η γνωμάτευσή της στο θέμα αυτό δε δόθηκε από αυτήν στη δημοσιότητα. «Διευκρινίσαμε τι σημαίνει υπογραφή. Κατά το αστικό δίκαιο υπογραφή είναι η ιδιόχειρη αναγραφή του ονόματος. Εμείς κάναμε μια γνωμάτευση σε ερώτηση του υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Τονίσαμε ότι είναι αρμοδιότητα του υπουργείου να εφαρμόσει την απόφασή του».

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΩΝ
«Παρέλαση» νεοφιλελεύθερων ιδεών

«Καινοτόμες» προτάσεις και ιδέες για την υλοποίηση άγριων νεοφιλελεύθερων πολιτικών θα «παρελάσουν» στο συνέδριο του Κόμματος των Φιλελευθέρων που αρχίζει σήμερα. Στόχος του συνεδρίου, που ολοκληρώνεται την Κυριακή, είναι η επιβεβαίωση του κόμματος του Στ. Μάνου ως κόμματος - οδηγού του δικομματισμού σε πιο σκληρές νεοφιλελεύθερες θέσεις. Ο Στ. Μάνος στην εισήγησή του, σύμφωνα με πληροφορίες, θα διακηρύξει ότι «είμαστε φιλελεύθεροι και στηρίζουμε τους επιχειρηματίες, γιατί αυτοί είναι που δημιουργούν τον πλούτο»(!), καθώς και ότι χωρίς «σύνδρομα ενοχής, αλλά επιθετικά και με φιλελεύθερο λόγο να στηριχθούμε στον ιδιωτικό τομέα». Σε επίπεδο πολιτικών εξελίξεων διαπιστώνει ότι «ο δικομματισμός παραμένει εκλογικά πανίσχυρος, αλλά αυτό συμβαίνει όχι γιατί τα μεγάλα κόμματα πείθουν, αλλά γιατί δεν υπάρχει κάτι άλλο περισσότερο αξιόπιστο». Στο πλαίσιο αυτό απευθύνει έκκληση στους φιλελεύθερους όλων των κομμάτων, καθώς εκτιμά ότι το κόμμα του διαθέτει ακροατήριο εκτός από τη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ και στο ΣΥΝ. Ο απρόβλεπτος παράγοντας, σύμφωνα με τον Στ. Μάνο, είναι ο Δ. Αβραμόπουλος και εκτιμά μάλιστα ότι «το φαινόμενο Αβραμόπουλου μπορεί να προκαλέσει το "μπινγκ μπανγκ" του κομματικού συστήματος». Προβλέπει ακόμα ότι το κόμμα Αβραμόπουλου θα είναι κόμμα πολυσυλλεκτικό, επικεντρωμένο στο «διαχειριστικό πραγματισμό». Στην εναρκτήρια συνεδρίαση έχουν κληθεί να μιλήσουν από το ΠΑΣΟΚ ο Ν. Χριστουλάκης, από τη ΝΔ ο Δ. Σιούφας και από τον ΣΥΝ ο Ν. Κωνσταντόπουλος, ενώ παρεμβάσεις θα κάνουν οι Μ. Δαμανάκη, Β. Κοντογιαννόπουλος, Α. Ανδριανόπουλος, Π. Σαρλή κ.ά.

Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΣ
Δεν έχουν το πρόβλημα οι κάτοικοι της Ν. Μηχανιώνας

Στη μήνυση που έχουν υποβάλει κάτοικοι της Νέας Μηχανιώνας σχετικά με το θέμα του 15χρονου μαθητή και τη σημαία, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο υπουργός Πολιτισμού Θ. Πάγκαλος, μιλώντας χτες στους εργαζόμενους του υπουργείου του στη Θεσσαλονίκη.

Αφού ο υπουργός στην αρχή επέρριψε ευθύνες στους δημοσιογράφους και τα ΜΜΕ για μεγέθυνση των προβλημάτων και δημιουργία εντάσεων, υποστήριξε ότι το πρόβλημα δεν το έχουν οι κάτοικοι της Ν. Μηχανιώνας, καθώς, όπως είπε, η κοινή γνώμη ενός τόπου εκφράζεται με τις εκλογές. Το πρόβλημα, είπε, δημιουργήθηκε από μία μικρή ομάδα ανθρώπων.

Ο Θ. Πάγκαλος απάντησε με την ομιλία του και στην Επερώτηση βουλευτή της Λάρισας σχετικά με την καθυστέρηση καταβολής αποζημιώσεων σε ενοίκους πολυκατοικίας, η οποία κατεδαφίστηκε επί χούντας, επειδή είχε χτιστεί πάνω σε αρχαίο θέατρο, ενώ αναφερόμενος στους εργολάβους της εποχής έκανε λόγο για «τοπικά καθάρματα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ