ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Ιούνη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Ενταση διπλωματικών (προς το παρόν) πιέσεων

ΓΕΝΕΥΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Αρχισε χτες το μεσημέρι η συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στη Γενεύη, με θέμα τη σφαγή 108 αμάχων, κυρίως γυναικών και παιδιών, την περασμένη Κυριακή στη συριακή πόλη Χούλα. Οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί δεν είναι δεσμευτική. Το πιθανότερο είναι ότι το Συμβούλιο θα επιρρίψει τις ευθύνες στη συριακή ηγεσία συνάδοντας με την άποψη που καλλιεργούν και ηγεσίες ιμπεριαλιστικών χωρών, αλλά αποδέχονται και διπλωματικές πηγές εντός ΟΗΕ ότι για αυτό το λουτρό αίματος ευθύνεται συγκεκριμένα η παραστρατιωτική οργάνωση «Σαμπίχα», παρά το γεγονός ότι οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ που βρίσκονται στη Συρία δεν έχουν καταλήξει σε ασφαλές συμπέρασμα, ενώ δεν έχει πραγματοποιηθεί ανεξάρτητη σχετική έρευνα.

Από την πλευρά της, η συριακή ηγεσία, παρουσιάζοντας τα στοιχεία της προκαταρκτικής έρευνας που πραγματοποίησε, επιμένει ότι στη Χούλα έδρασαν ένοπλοι τρομοκράτες, «που ήταν και οι μόνοι που θα είχαν να κερδίσουν από τη σφαγή γυναικόπαιδων». Ο αντιστράτηγος Κασίμ Τζαμάλ Σουλεϊμάν υποστήριξε ότι η πλειοψηφία των θυμάτων ήταν μέλη της ευρύτερης οικογένειας βουλευτή προσκείμενου στην κυβέρνηση και ότι τις επιδρομές στα σπίτια πραγματοποίησαν, με βάση τα στοιχεία του στρατού, εκατοντάδες ένοπλοι που θα μπορούσαν να φτάνουν και τους 800.

Στο συμπέρασμα ότι δεν έδρασε τακτικός στρατός στη Χούλα οδηγεί και η μαρτυρία 10χρονου επιζώντα, που φιλοξενείται σε αρκετά ΜΜΕ, ότι οι δράστες φορούσαν στρατιωτικές στολές, αλλά φορούσαν άσπρα παπούτσια. Το συγκεκριμένο στοιχείο παραπέμπει σίγουρα σε μη τακτική ένοπλη ομάδα, χωρίς όμως να μπορεί κανείς με βεβαιότητα να πει αν πρόκειται για ενόπλους της αντιπολίτευσης ή άλλες παραστρατιωτικές ομάδες.

Παράλληλα, ένα νέο βίντεο με τις σορούς 13 ανδρών που φέρουν σημάδια εκτέλεσης δόθηκε στη δημοσιότητα από οργανώσεις προσκείμενες στην αντιπολίτευση που υποστηρίζουν ότι πρόκειται για νέα σφαγή από «σαμπίχα» στην πόλη Μπουάιντα αλ Σαρκίγια. Ο ισχυρισμός τους δεν μπορεί να διασταυρωθεί, πόσο μάλλον που πολλές φορές εικόνες και φωτογραφίες από άλλα περιστατικά, ακόμη και από άλλες χώρες, έχουν χρησιμοποιηθεί ως «πειστήρια για τα εγκλήματα της ηγεσίας Ασαντ». Τελευταίο κρούσμα στο BBC που χρησιμοποίησε φωτογραφία που το ίδιο είχε αναρτημένη σε θέμα για τον εντοπισμό ομαδικού τάφου στο Ιράκ το 2003, ως φωτογραφία από τη σφαγή της Χούλα, για ν' ανακαλέσει λίγο μετά.

Ενδοϊμπεριαλιστικοί διαγκωνισμοί

«Ψέματα» χαρακτήρισε την εκδοχή της συριακής ηγεσίας η Αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ, Σούζα Ράις, εκτιμώντας ότι «θα πρέπει να υπάρξει σκληρή αντίδραση ό,τι και αν σημαίνει αυτό, ίσως και στρατιωτική επέμβαση ακόμη και χωρίς απόφαση του ΟΗΕ». Ερωτώμενος λίγο αργότερα ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Λίον Πανέτα, αν συμφωνεί με την αποστροφή της Ράις, επανέλαβε σταθερά ότι η οποιαδήποτε απόφαση θα πρέπει να προκύψει από τον ΟΗΕ, τονίζοντας ότι ο αμερικανικός στρατός είναι «έτοιμος» αλλά το βάρος δίνεται στη διπλωματία.

Η Ουάσιγκτον, πάντως, έριξε «νέο λάδι στη φωτιά» με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρεϊ να υποστηρίζει ότι το Ιράν «εμπλέκεται με κακόβουλο τρόπο στις εξελίξεις στη Συρία», επιδιώκοντας να διευρύνει «την περιφερειακή του επιρροή».

Την ίδια ώρα, η Συρία ήταν ένα από τα βασικά θέματα που ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συζήτησε με την Γερμανίδα καγκελάριο, Μέρκελ, στο Βερολίνο, και στη συνέχεια αναμενόταν να κάνει το ίδιο στο Παρίσι, με τον Γάλλο ομόλογό του, Φρ. Ολάντ, οποίος σε πρόσφατες δηλώσεις άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης. Ο Πούτιν, με δηλώσεις του, επανέλαβε ότι η Μόσχα θεωρεί ότι «μπορεί να υπάρξει πολιτική λύση στο ζήτημα της Συρίας» μέσα από την υποστήριξη της εφαρμογής του σχεδίου Ανάν. Επιπλέον, επαναδιατύπωσε την άποψη ότι ορισμένες δυνάμεις, και από το εξωτερικό, υποσκάπτουν το σχέδιο Ανάν, πυροδοτώντας ένταση και ξεκαθάρισε ότι η Ρωσία αντιτάσσεται στην προοπτική εμφυλίου από όπου και αν εκφράζεται.

ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΟΜΑΛΙΑ
«Ακονίζονται μαχαίρια» για τον πλούτο της περιοχής

Από τη διάσκεψη στην Τουρκία για τη Σομαλία
Από τη διάσκεψη στην Τουρκία για τη Σομαλία
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--

Η πολιτική πτυχή της «βοήθειας» ήταν το θέμα της δεύτερης μέρας συνεδριάσεων στη διεθνή διάσκεψη στην Κωνσταντινούπολη, για τη Σομαλία, με τη συμμετοχή μεταξύ άλλων του γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, του Τούρκου πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών, Ουίλιαμ Χέιγκ και του Σομαλού Προέδρου, σεΐχη Σαρίφ Αχμεντ.

Από την αρχή ξεκαθαρίστηκε εκ μέρους των 54 χωρών που συμμετέχουν στη διάσκεψη η «ανάγκη» της χώρας για γενική ανοικοδόμηση, παράλληλα με τις προσπάθειες «σταθεροποίησης», ενώ στα βασικά ζητήματα της ατζέντας ήταν η διαχείριση του νερού, της ενέργειας, δεδομένων και των αποκαλύψεων πετρελαϊκών κοιτασμάτων που υπάρχουν στη Σομαλία, της ανοικοδόμησης και της βιωσιμότητας της χώρας, ενόψει και των εκλογών στη Σομαλία τον Αύγουστο, με στόχο την προώθηση των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων.

Στην ομιλία του ο γγ του ΟΗΕ υποστήριξε ότι η ίδια η Σομαλία πρέπει να στηριχθεί στις δικές της δυνάμεις. Ο Μπ. Μουν τάχθηκε υπέρ της άποψης ότι μέχρι τις 20 Αυγούστου, στη Σομαλία πρέπει να στηριχθούν οι προσπάθειες, για νέο σύνταγμα, κοινοβούλιο και πρόεδρο στη χώρα, που θα είναι σαφώς προσανατολισμένος υπέρ των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων, ενώ τόνισε ότι η χώρα χρειάζεται «αλληλεγγύη», σχετικά με τα ζητήματα της πειρατείας, της «τρομοκρατίας» και τη διαχείριση του νερού. Ο γγ του ΟΗΕ ζήτησε από τους ηγέτες της Σομαλίας, στις επικείμενες εκλογές να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, όσον αφορά τη διάθεση του 30% των κοινοβουλευτικών θέσεων σε γυναίκες, την ελευθερία της έκφρασης και την ασφάλεια των δημοσιογράφων.

Σαφής είναι η προσπάθεια της αστικής τάξης της Τουρκίας να παρέμβει, διεκδικώντας μερίδιο στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, μετά το ρόλο της στη Λιβύη και τη Συρία, προτείνοντας και έναν «οδικό χάρτη» για την πορεία που πρέπει να ακολουθήσει η Σομαλία μέχρι το 2015, έχοντας βλέψεις για συμμετοχή στον έλεγχο των ενεργειακών πόρων της περιοχής.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αιματηρό επεισόδιο στα σύνορα Γάζας - Ισραήλ

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Ενας Παλαιστίνιος και ένας Ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκαν χτες κατά τη διάρκεια επεισοδίου που σημειώθηκε δίπλα στο διαχωριστικό φράκτη της Λωρίδας της Γάζας και του Ισραήλ, στο ύψος του περάσματος Κισουφίμ, υπό σχετικά θολές συνθήκες. Σύμφωνα με την ισραηλινή εκδοχή, ο Παλαιστίνιος, εκμεταλλευόμενος την εξαιρετικά περιορισμένη ορατότητα, κατάφερε να περάσει το φράχτη, και την «ουδέτερη ζώνη» που διατηρεί ο ισραηλινός στρατός, και δέχτηκε τα ισραηλινά πυρά όταν έγινε αντιληπτός από τους Ισραηλινούς φρουρούς. Λίγο αργότερα, κατά την ισραηλινή εκδοχή πάλι, η ισραηλινή αεροπορία πραγματοποίησε και ένα πλήγμα ακριβείας με στόχο μια μοτοσυκλέτα, χωρίς, όμως, να γίνει γνωστό, τουλάχιστον τις πρώτες ώρες, αν υπάρχουν θύματα.

Η ισραηλινή εκδοχή έρχεται σε σχετική αντίθεση με τις μαρτυρίες κατοίκων του νοτίου Ισραήλ οι οποίοι ανέφεραν στα ΜΜΕ σφοδρότατη ανταλλαγή πυρών, εμπλοκή ελικοπτέρων καθώς και τανκς στο πρωινό επεισόδιο, δηλαδή μιας δύναμης πυρός που δεν δικαιολογείται από το περιστατικό που ο ισραηλινός στρατός περιγράφει, και φυσικά ούτε επιβεβαιώνεται. Γεγονός, πάντως, είναι ότι ο ισραηλινός στρατός συχνά ανοίγει πυρ κατά «υπόπτων» στη Λωρίδα της Γάζας. Αντίθετα, όμως, Παλαιστίνιοι πολύ σπάνια επιδιώκουν και πολύ περισσότερο καταφέρνουν να φτάσουν στις ισραηλινές θέσεις περνώντας και το φράχτη. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για έναν μοναχικό Παλαιστίνιο.

ΗΠΑ - ΙΤΑΛΙΑ
«Μπίζνες» με οπλικά συστήματα σε μη επανδρωμένα αεροσκάφη

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η κυβέρνηση του Προέδρου Μπάρακ Ομπάμα σχεδιάζει να μετατρέψει το στόλο των μη επανδρωμένων τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών τύπου «MQ-9 Reaper» της Ιταλίας ώστε να φέρουν οπλικά συστήματα, καθιστώντας έτσι την Ιταλία τη δεύτερη χώρα μετά τη Βρετανία που εφοδιάζεται με τα αμερικανικής κατασκευής τηλεχειριζόμενα αεροσκάφη με όπλα, όπως βόμβες κατευθυνόμενες με λέιζερ και πυραύλους «Hellfire». Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, η Ιταλία σχεδιάζει αρχικά να χρησιμοποιήσει αυτά τα αεροσκάφη στο Αφγανιστάν.

Η πώληση της τεχνολογίας για τη μετατροπή τους σε φέροντα οπλισμό υπολογίζεται πως θα στοιχίσει ως και 17 εκατομμύρια δολάρια. Ετσι μετά την Ιταλία πιθανά να ακολουθήσουν και άλλες χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ ή σύμμαχοί τους, ανοίγοντας μια νέα αγορά ...πελατών για τις ΗΠΑ.

Ηδη συζητιέται το ζήτημα αυτό σε επιτροπές για τις διεθνείς σχέσεις τόσο της Γερουσίας όσο και της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ. Η τελευταία περίοδος «προκαταρκτικών διαβουλεύσεων» ολοκληρώθηκε στις 27 Μάη και σύμφωνα με την εφημερίδα «The Wall Street Journal» δε φαίνεται να υπάρχει κάποια ένδειξη ότι θα εμποδιστεί η πώληση.

ΙΡΑΝ - ΗΝΩΜΕΝΑ ΑΡΑΒΙΚΑ ΕΜΙΡΑΤΑ
Σιγοκαίει νέα εστία έντασης

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Νέο γύρο έντασης για τα διαφιλονικούμενα μεταξύ Ιράν και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων νησιά Αμπού Μούσα, Μεγάλη Τανμπ και Μικρή Τανμπ, άνοιξε η, εκεί, επίσκεψη του αρχηγού των «Φρουρών της Επανάστασης», του διοικητή Μουχάμαντ Αλί Τζαφάρι, ο οποίος συνοδευόταν από το διοικητή του ναυτικού σώματος των Φρουρών, Αλί Φαντάβι. Ο Τζαφάρι έβγαλε σειρά από ομιλίες, κατά τη σύντομη παραμονή του στο νησιωτικό σύμπλεγμα, και σε όλες επισήμανε πόσο σημαντικό από «στρατηγικής άποψης είναι το έδαφος των νησιών για το Ιράν» δηλώνοντας ότι πρόκειται για «εξαιρετικά σημαντικό τμήμα της ιρανικής επικράτειας».

Πρόκειται για δήλωση που αναμένεται να πυροδοτήσει έντονες αντιδράσεις από την πλευρά των ΗΑΕ, που διεκδικούν την κυριότητα των νησιών επικαλούμενα συμφωνία που υπέγραψαν με τη Βρετανία, όταν αυτή ως αποικιοκρατική δύναμη αποχωρούσε από την περιοχή και το νησιωτικό σύμπλεγμα. Το Ιράν, από την πλευρά του, δεν αναγνωρίζει τη συγκεκριμένη συμφωνία επικαλούμενο ακριβώς ότι επρόκειτο για συμφωνία με αποικιοκρατική δύναμη και βασίζει την επιχειρηματολογία του στο ότι τα νησιά ήταν υπό περσική κυριαρχία πριν τους αποικιοκράτες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ