ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Νοέμβρη 2000
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Kλιμάκωση σε όλα τα επίπεδα
  •  «Κανένα αποτέλεσμα» από τη συνάντηση Αραφάτ - Κλίντον
  • «Φατάχ»: «Είμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση»
  • Ισραηλινός υφυπουργός Αμυνας: «Ο ισραηλινός στρατός είναι πρωταθλητής στην κατάπνιξη αντάρτικων, όπως των Παλαιστινίων»

Ο Γ. Αραφάτ εισέρχεται στον ΟΗΕ

Associated Press

Ο Γ. Αραφάτ εισέρχεται στον ΟΗΕ
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΖΕΝΙΝ - ΒΗΘΛΕΕΜ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΓΑΖΑ.-

Τελειωμό δεν έχει ο θρήνος στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη. Οι συγκρούσεις κλιμακώνονται καθημερινά και ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών αυξάνει ώρα με την ώρα. Ο ισραηλινός στρατός κλιμακώνει την ένταση, χρησιμοποιώντας τανκς και στρατιωτικά ελικόπτερα εναντίον των διαδηλωτών, ενώ αυστηρότατος αποκλεισμός επιβλήθηκε, και πάλι, σε δύο, τουλάχιστον, παλαιστινιακές πόλεις. Οι κηδείες των θυμάτων πολυάριθμες, κάθε μέρα, μετατρέπονται σε κραυγές ελευθερίας και ο παλαιστινιακός λαός ζητά δικαίωση για το χαμό των παιδιών του. Η συνάντηση του Γιάσερ Αραφάτ με τον Μπιλ Κλίντον απέβη άκαρπη, αφού, όπως αναμενόταν, ο Λευκός Οίκος επέμεινε στην πάγια θέση του για περιθωριοποίηση των αποφάσεων του ΟΗΕ και εμμονή στην τακτική κάλυψης της ισραηλινής κατοχής.

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι κήδευσαν χτες με τιμές εθνικού ήρωα τον, μέχρι πρότινος άγνωστο ακόμη και για πολλούς Παλαιστινίους, ηγέτη της «Φατάχ» στη Βηθλεέμ, Χουσεΐν Αμπάγια, του οποίου το αυτοκίνητο δέχτηκε επίθεση με πυραύλους από ισραηλινό ελικόπτερο στο Μπέιτ Σεχούρ, καθώς και τις δύο γυναίκες που είχαν την κακή τύχη να βρίσκονται κοντά στο αυτοκίνητο τη στιγμή της επιδρομής. Σε διαδήλωση μετατράπηκε και η κηδεία του νεαρού Παλαιστίνιου, που σκοτώθηκε την Πέμπτη στο Κάρνι, και κηδεύτηκε, χτες, στο Κχαν Γιουνίς της Γάζας. Κυρίαρχο σύνθημα και στις δύο συγκεντρώσεις η αποφασιστικότητα για συνέχιση της «Ιντιφάντα».

Την ίδια στιγμή, σφοδρές συγκρούσεις μαίνονταν στο μεθοριακό φυλάκιο Ερετζ και στο μεθοριακό εμπορικό φυλάκιο Κάρνι της Λωρίδας της Γάζας, αλλά και στις πόλεις Τζενίν, Χεβρώνα, Βηθλεέμ και Ραμάλα της Δυτικής Οχθης. Ο ισραηλινός στρατός επιστράτευσε τα τεθωρακισμένα και τα στρατιωτικά του ελικόπτερα, ενώ επέβαλε αυστηρότατο αποκλεισμό στη Ραμάλα και στη Βηθλεέμ. Βαρύς και ο χτεσινός απολογισμός της «ημέρας Οργής», όπως χαρακτηρίζεται κάθε Παρασκευή για τον παλαιστινιακό λαό από τα τέλη Σεπτέμβρη. Δύο Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους στο Ερετζ και στο Κάρνι, ένας 15χρονος διαδηλωτής στην Τζενίν και περισσότεροι από 30 τραυματίστηκαν συνολικά.

Από την άλλη πλευρά, ένας Ισραηλινός στρατιώτης τραυματίστηκε στο λαιμό από σφαίρα στη Βηθλεέμ και ένας Ισραηλινός αστυνομικός τραυματίστηκε ελαφρά από έκρηξη βόμβας, κοντά στο μουσουλμανικό κοιμητήριο της ανατολικής Ιερουσαλήμ, νωρίς χτες το πρωί. Με πρόσχημα, για άλλη μια φορά, την αποφυγή επεισοδίων, ο ισραηλινός στρατός απαγόρευσε την προσέλευση των ανδρών που δεν έχουν συμπληρώσει το 45ο έτος, στην καθιερωμένη προσευχή της Παρασκευής στο Αλ Ακσα, που βρίσκεται σε αυστηρό στρατιωτικό κλοιό.

«Πολεμικές» δηλώσεις εκατέρωθεν

«Το Ισραήλ έχει, πλέον, περάσει σε μια νέα φάση δράσης, στη φάση της οργανωμένης κρατικής τρομοκρατίας, στη φάση των δολοφονιών» τόνιζε, χτες, ο ηγέτης της «Φατάχ», στη Γάζα. Ο Χουσεΐν αλ Σέικχ, χωρίς να κρύψει την οργή του, υπογράμμισε ότι «τουλάχιστον για τη Φατάχ δεν υπάρχει πλέον δρόμος προς τα πίσω, δεν υπάρχει επιλογή. Είμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση με το Ισραήλ». Στο ίδιο ύφος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Χασάν Ασφούρ, μέλους του παλαιστινιακού υπουργικού συμβουλίου και της διαπραγματευτικής ομάδας. Ο Ασφούρ δήλωσε ότι «δεν υπάρχει πλέον καμία δέσμευση από τις ειρηνευτικές συμφωνίες για τον παλαιστινιακό λαό, το Ισραήλ κήρυξε πόλεμο και θα τον έχει».

Σε οξύ τόνο, όμως, κινήθηκαν οι δηλώσεις και από την άλλη πλευρά. Ο Ισραηλινός υφυπουργός Αμυνας, Εφρέμ Σνεχ, κατηγόρησε τους Παλαιστινίους ότι «έχουν εξαπολύσει τρομοκρατική εκστρατεία εναντίον του Ισραήλ» και, χωρίς καμία περιστροφή, χαρακτήρισε τον αγώνα του παλαιστινιακού λαού για ανεξαρτησία και αξιοπρέπεια «αντάρτικο και ο ισραηλινός στρατός είναι γνωστό ότι είναι πρωταθλητής στην κατάπνιξη κάθε αντάρτικου». Κλιμάκωση στο πεδίο των μαχών «βλέπει» και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του Ισραήλ, Σαούλ Μοφάζ, ο οποίος μίλησε για ενίσχυση των ισραηλινών δυνάμεων στη «ζώνη του πυρός» και για «συνέχιση και αύξηση των στρατιωτικών επιχειρήσεων ακριβείας κατά στρατηγικών στόχων».

Απογοητευτικά άκαρπη η συνάντηση Κλίντον - Αραφάτ

«Επικίνδυνη εξέλιξη» χαρακτήρισε τη δολοφονία του στελέχους της «Φατάχ», ο Παλαιστίνιος ηγέτης, από την Ουάσιγκτον. Η δίωρη συνάντηση του Γιάσερ Αραφάτ με τον Μπιλ Κλίντον έληξε «χωρίς κανένα βήμα προόδου», όπως τόνιζαν διπλωματικές πηγές. Λακωνικός ο Παλαιστίνιος ηγέτης αρκέστηκε να δηλώσει ότι θα καλωσορίσει κάθε προσπάθεια διαμεσολάβησης και ότι ελπίζει σε μια τέτοια νέα πρωτοβουλία και στο πρόσωπο του Κλίντον.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Π. Τζ. Κρόουλι, εξέφρασε την απογοήτευση των ΗΠΑ και κατηγόρησε και τις δύο πλευρές ότι δεν προσπαθούν αρκετά, ενώ ο Κλίντον αρκέστηκε σε μια νέα έκκληση για αυτοσυγκράτηση. Ο Γιάσερ Αραφάτ αναμενόταν, αργά χτες το βράδυ, να απευθύνει ομιλία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπου, παρά τις αμερικανικές και ισραηλινές αντιρρήσεις, θα επαναλάβει το αίτημά του για αποστολή διεθνούς δύναμης, τουλάχιστον 2.000 ανδρών, στη Μέση Ανατολή.

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΝΕΟΛΑΙΕΣ
Κοινές πρωτοβουλίες αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους

Την αλληλεγγύη τους στοn παλαιστινιακό λαό εκφράζουν με κοινή ανακοίνωσή τους οι πολιτικές νεολαίες της χώρας μας και ζητούν την άμεση αποχώρηση των Ισραηλινών στρατευμάτων από τα παλαιστινιακά εδάφη και την άρση του αποκλεισμού των παλαιστινιακών περιοχών.

Η ΚΝΕ, η Νεολαία ΠΑΣΟΚ, η ΟΝΝΕΔ, η Νεολαία Συνασπισμού - ΕΑΝ και η Νεολαία ΔΗΚΚΙ προχωρούν σε μια σειρά πρωτοβουλίες, για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους και συγκεκριμένα, θα συναντηθούν με τον πρέσβη της Παλαιστίνης τη Δευτέρα 13 του Νοέμβρη, στις 2 μ.μ., στην παλαιστινιακή πρεσβεία και την Τρίτη 14 του Νοέμβρη θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΟΗΕ, στις 11 το πρωί.

Ολόκληρη η ανακοίνωση των πολιτικών νεολαιών έχει ως εξής: «Οι πολιτικές νεολαίες της Ελλάδας εκφράζουν τη βαθιά ανησυχία τους για τις εξελίξεις στην Παλαιστίνη, που έχουν οδηγήσει σε δεκάδες νεκρούς, η πλειονότητα των οποίων νέοι και παιδιά.

Καταδικάζουν την πολιτική πυγμής του Ισραήλ που κινητοποιεί τη στρατιωτική του μηχανή ενάντια σε άοπλους, ερχόμενο μαζί με τις ΗΠΑ σε αντίθεση με τα αισθήματα της διεθνούς κοινότητας και των λαών.

Αποδοκιμάζουν τη χρήση ή απειλή βίας που αποσκοπεί στη δημιουργία τετελεσμένων σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο και το ψήφισμα του ΟΗΕ, λογικές εξίσωσης του θύτη και του θύματος.

Επιβεβαιώνουν την αλληλεγγύη και υποστήριξή τους στο δικαίωμα του Παλαιστινιακού Λαού να ζήσει ειρηνικά στο δικό του κράτος, στη δίκαιη και ειρηνική επίλυση του Παλαιστινιακού, που είναι μόνο δυνατή στη βάση της απαρέγκλιτης και αδιαπραγμάτευτης εφαρμογής των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

Ζητάμε ουσιαστικά μέτρα προστασίας της ζωής των Παλαιστινίων.

Ζητάμε την άμεση αποχώρηση των Ισραηλινών στρατευμάτων από τα παλαιστινιακά εδάφη, την άμεση άρση του αποκλεισμού των Παλαιστινιακών περιοχών.

Καλούμε την ελληνική νεολαία, τους μαζικούς φορείς του κινήματός της, να εκφράσουν πολύμορφα την αλληλεγγύη τους στον Παλαιστινιακό λαό».

Συγκεκριμένα, καλούν την νέα γενιά και το κίνημά της να στηρίξουν, να συμμετέχουν και να οργανώσουν εκδηλώσεις αλληλεγγύης στςι 29 του Νοέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα Αλληλεγγύης με τον Παλαιστηνιακό Λαό.

ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Ξαναμπήκε στον ΟΑΣΕ...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Αλλη μία υπογραφή για την επανένταξή της σε διεθνή οργανισμό έβαλε χτες η νέα γιουγκοσλαβική κυβέρνηση, καθώς χτες στη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του Μονίμου Συμβουλίου του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη, η ΟΔ Γιουγκοσλαβίας έγινε το πεντηκοστό πέμπτο πλήρες μέλος του Οργανισμού.

Με την έγκριση της αίτησης αυτής, το Βελιγράδι αποδέχθηκε όλες τις προϋποθέσεις για την εκ νέου συμμετοχή του στον Οργανισμό, όπως την αναγνώριση και εφαρμογή της Τελικής Πράξης του Ελσίνκι, της Χάρτας του Παρισιού, της Χάρτας για την Ευρωπαϊκή Ασφάλεια...

Μ' αφορμή αυτή την αναμενόμενη εξέλιξη, ο υπουργός Εξωτερικών της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, Γκόραν Σβιλάνοβιτς, υποστήριξε πως η ιδέα για προώθηση της σταθερότητας στα Βαλκάνια θα υλοποιηθεί όχι μόνο διά της συμμετοχής του Βελιγραδίου σε διεθνείς, ευρωπαϊκούς οργανισμούς, αλλά ιδιαίτερα σε περιφερειακό επίπεδο και «σε στενή συνεργασία με τους γείτονες». «Ο πρωταρχικός μας στόχος είναι βέβαια η επανένταξη της χώρας μας ή η είσοδός της σε Οργανισμούς που ποτέ δεν ήταν μέλος, αλλά και εξίσου πολύτιμη και απαραίτητη είναι η συμφιλίωση εντός των δύο μελών της ομοσπονδίας αλλά και με τους γείτονές μας, όπως η Αλβανία, η Βουλγαρία, η Ελλάδα και η ΠΓΔΜ»...

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Βοήθεια στον παλαιστινιακό λαό

Στις περιοχές της Γάζας και της Ιερουσαλήμ θα μεταβεί αντιπροσωπεία της Νομαρχίας Αθήνας προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση εκεί, ενώ σε συνεργασία με την Τοπική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής θα αναλάβει τη συγκέντρωση και αποστολή ανθρωπιστικού και ιατροφαρμακευτικού υλικού στον παλαιστινιακό λαό.

Την απόφαση αυτή έλαβε, στην προχτεσινή του συνεδρίαση, το νομαρχιακό συμβούλιο, μετά από σχετική πρόταση της παράταξης «Πρωτοβουλία 2000», με την προσθήκη που έκανε ο επικεφαλής της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας (ΝΑΣ), Σπύρος Χαλβατζής, να ζητήσει δηλαδή το νομαρχιακό συμβούλιο την εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ και των συμφωνιών που υπογράφηκαν στο Οσλο.

Η πρόταση ψηφίσματος του Δ. Ευσταθιάδη, επικεφαλής της «Πρωτοβουλίας 2000», κρατούσε μια ουδέτερη στάση απέναντι στις δύο πλευρές, κάτι που - όπως σημείωσε ο Σπ. Χαλβατζής - «δε συμμεριζόμαστε. Η πρότασή μας πρέπει να αντιμετωπίζει τη δημιουργία ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους». Τελικά στο ψήφισμα περιελήφθη η εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ και των συμφωνιών του Οσλο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ