ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Νοέμβρη 2000
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΜΕ
Μαχητικά στην απεργία

Το ΠΑΜΕ καλεί  τους εργαζόμενους να απεργήσουν  την πρώτη μέρα συζήτησης του αντεργατικού κυβερνητικού νομοσχεδίου στη Βουλή και να στηρίξουν τις απεργίες στις 28 Νοέμβρη 

Να προκηρύξουν νέα απεργιακή κινητοποίηση την πρώτη ημέρα συζήτησης στη Βουλή του αντεργατικού νομοσχεδίου για τις εργασιακές σχέσεις, καλεί τα συνδικάτα του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο. Υστερα από την απόφαση της ολομέλειας της διοίκησης της ΓΣΕΕ για προκήρυξη απεργίας, που πάρθηκε προχτές, κάτω από την ισχυρή πίεση των ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων, τώρα το «λόγο έχουν» οι πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες οργανώσεις, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι.

«Η ολομέτωπη επίθεση της κυβέρνησης ενάντια στο βιοτικό επίπεδο της εργατικής τάξης και όλων των εργαζομένων συνεχίζεται - υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο- γεγονός που αποτυπώνεται και στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό του 2001 καθώς και στο φορολογικό νομοσχέδιο, που αποτελούν μηχανισμούς αναδιανομής του εθνικού πλούτου, σκανδαλιστικά υπέρ του κεφαλαίου και σε βάρος της εργατικής τάξης που δημιουργεί αυτόν τον πλούτο».

Οι επιτυχημένες κινητοποιήσεις των εργαζομένων όλο το προηγούμενο διάστημα αποτέλεσαν σημαντική παρέμβαση που δημιούργησαν καλύτερους όρους για την περαιτέρω δράση του συνδικαλιστικού κινήματος, παρά τα εμπόδια και τους αποπροσανατολιστικούς ελιγμούς του κοινωνικοεταιρικού συμβιβασμένου συνδικαλισμού των πλειοψηφιών σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

Μπροστά στις κινητοποιήσεις που έχουν αποφασίσει για τις 28 Νοέμβρη μεγάλες συνδικαλιστικές οργανώσεις όπως η ΑΔΕΔΥ, η ΠΟΕΔΗΝ, η Ομοσπονδία Οικοδόμων και τις οποίες το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο στηρίζει, αλλά και σ' αυτές που θ' ακολουθήσουν χρειάζεται να παρθούν όλα τα πρόσφορα μέτρα για τη στήριξη και την επιτυχία τους.

Με αφορμή τον εορτασμό της ηρωικής εξέγερσης του Πολυτεχνείου το ΠΑΜΕ καλεί σε διακριτή συμμετοχή τις ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις, ενώ στις 29 Νοέμβρη διοργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ -στα πλαίσια δράσης που έχει κηρύξει η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΟΣ)- για αλληλεγγύη στον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού.

Σε συνολική αντιπαράθεση με την πολιτική της κυβέρνησης καλεί τους εργαζόμενους το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Καλαμάτας που αποφάσισε 24ωρη απεργία την ημέρα κατάθεσης του αντεργατικού νομοσχεδίου στη Βουλή και συλλαλητήριο την Τρίτη στις 7.30 το απόγευμα στην πλατεία 23ης Μαρτίου.

«Περιθώρια για άλλες αυταπάτες δεν υπάρχουν, τα αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης μπορούν και πρέπει να ματαιωθούν», υπογραμμίζει το Εργατικό Κέντρο και καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στις κινητοποιήσεις που προγραμματίστηκαν και στους νέους αγώνες που θα 'ρθουν.»

Σε σύσκεψη συνδικαλιστικών στελεχών που πραγματοποιήθηκε στο Παλλεσβιακό Εργατικό Κέντρο κοινή ήταν η απαίτηση για προκήρυξη νέας απεργιακής κινητοποίησης και τη διοργάνωση συλλαλητηρίου. Αποφασίστηκε συνδικαλιστικά στελέχη να ξεκινήσουν περιοδείες σε εργασιακούς χώρους για την ενημέρωση των εργαζομένων του νησιού.

Την προκήρυξη 24ωρης απεργίας την πρώτη ημέρα συζήτησης του νομοσχεδίου για τις εργασιακές σχέσεις αποφάσισε και ο Σύλλογος Υπαλλήλων των Δήμων Ανω Λιοσίων - Καματερού - Φυλής - Θρακομακεδόνων - Πετρούπολης. Για τον καλύτερο συντονισμό την Τρίτη στις 6μ.μ. πραγματοποιεί σύσκεψη στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων (Φυλής 105).

«ΜΠΙΑΝΚΑ ΠΑΓΓΑΙΟΥ»
Προκλητική στήριξη της εργοδοσίας

Πιέσεις των  προέδρων των Εργατικών Κέντρων Καβάλας και Δράμας για  αποδοχή της ελαστικής απασχόλησης σαν όρο επαναπρόσληψης των απολυμένων

Δυναμική συγκέντρωση πραγματοποίησαν από τις 11 το πρωί χτες έξω από το εργοστάσιο «Μπιάνκα Παγγαίου» στην Καβάλα οι 81 απολυμένοι από την πολυεθνική επιχείρηση ιματισμού, με τη συμπαράσταση φορέων της πόλης. Στις διαπραγματεύσεις όμως που είχε το σωματείο εργαζομένων στην επιχείρηση με την εργοδοσία δεν είχε να αντιμετωπίσει μόνο την αδιαλλαξία των εργοδοτών αλλά και τις πιέσεις και εκβιασμούς των προέδρων - εκπροσώπων των Εργατικών Κέντρων Καβάλας και Δράμας.

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την επαναπρόσληψη των εργατριών η στάση των προέδρων των Εργατικών Κέντρων Δράμας και Καβάλας, κ. Γαλανόπουλου και Π. Τιάκα αντίστοιχα, υπήρξε απαράδεκτη αφού, παρουσία των εργοδοτών, πίεζαν το σωματείο και τα μέλη της εργατικής επιτροπής των απολυμένων να δεχτούν την εφαρμογή του ελαστικού ωραρίου, σαν όρο για την επαναπρόσληψη των απολυμένων.

Το σωματείο και τα μέλη της επιτροπής, παρά τις πιέσεις απέρριψαν την πρόταση αυτή. Η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων, Θεοδώρα Δερμετζή, ζήτησε διακοπή των συνομιλιών και συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ του σωματείου, το αποφάσισε ομόφωνα να απορρίψει την πρόταση αυτή και να επιμείνει στη χωρίς όρους επαναπρόσληψη των παράνομα απολυθέντων εργατριών.

Παρά την απόφαση του σωματείου οι εργατοπατέρες των δύο Εργατικών Κέντρων εξακολούθησαν να πιέζουν για την αποδοχή της πρότασής τους, που είναι στην ουσία η βασική επιδίωξη της εργοδοσίας.

Η Θεοδώρα Δερμετζή κατήγγειλε με δήλωσή της στο «Ρ» την απαράδεκτη στάση των προέδρων των δύο Εργατικών Κέντρων και τόνισε: «Με την υποχωρητική και συμβιβαστική αυτή στάση της απέναντι στην εργοδοσία η ηγεσία των Εργατικών Κέντρων Δράμας και Καβάλας αντί να υπερασπιστεί αποφασιστικά τα δικαιώματα των εργαζομένων και να βοηθήσει το σωματείο μας να πετύχει το αίτημά του για την επαναπρόσληψη των παράνομα απολυμένων εργατριών, χύνει νερό στο μύλο της ασυδοσίας των εργοδοτών».

Στο μεταξύ, η Επιθεώρηση Εργασίας Καβάλας υπέβαλε μηνυτήρια αναφορά για την παράνομη απόλυση των 81 εργαζομένων και για τη διερεύνηση και άλλων πιθανών παραβάσεων της εργατικής νομοθεσίας από πλευράς της διοίκησης της «Μπιάνκα Παγγαίου».

Την προσπάθεια των προέδρων των Εργατικών Κέντρων να υλοποιήσουν τα σχέδια της εργοδοσίας καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος τονίζοντας: «Τους καταγγέλλουμε σαν υπερασπιστές των παράνομων ενεργειών της εργοδοσίας, σαν υπερασπιστές των παράνομων προσπαθειών για υπερεκμετάλλευση των εργατριών».

Επίσης τονίζει: «Τις εργάτριες της επιχείρησης δε θα σας επιτρέψουμε να τις ξεπουλήσετε. Δε θα σας επιτρέψουμε να καταδικάσετε 450 εργάτριες και εργάτες στην επαίσχυντη εκμετάλλευση από την εργοδοσία της μερικής απασχόλησης, μερικής αμοιβής, μερικής ασφάλισης. Υλοποιείτε κατά γράμμα τις εντολές της εργοδοσίας, τα σχέδια της αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης».

ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑΣ
Απαιτούν ασυδοσία!

Προκλητικές οι θέσεις τους  για καθορισμό του χρόνου εργασίας με διευθυντικό δικαίωμα

Μια ακόμη προκλητική παρέμβαση στον τομέα των εργασιακών σχέσεων εκδηλώθηκε από τους βιομήχανους και ειδικότερα τον ΣΕΒ Κλωστοϋφαντουργών, που, σε υπόμνημά του προς το υπουργείο Εργασίας, εμφανίζεται να ζητάει πλήρη ελευθερία (δηλαδή ασυδοσία) για τη ρύθμιση του χρόνου εργασίας των εργαζομένων!

Οι βιομήχανοι του κλάδου θεωρούν ως θέμα ...«επιβίωσης» τη «βελτίωση των εργασιακών σχέσεων» και σημειώνουν χαρακτηριστικά - για το μέγεθος της προκλητικότητάς τους - ότι «πριν αρχίσουν να προσφέρουν», πρέπει να γίνουν μια σειρά από ρυθμίσεις σύμφωνα με τις απαιτήσεις τους.

Το υπόμνημα των βιομηχάνων Κλωστοϋφαντουργών έρχεται ως συνέχεια των θέσεων που κατέθεσε στα πλαίσια του «κοινωνικού διαλόγου» της απάτης ο Σύλλογος Ελλήνων Βιομηχάνων. Από τη μια αποκαλύπτει την επιδίωξή τους για επιβολή ενός άγριου εργασιακού μεσαίωνα και από την άλλη λειτουργεί σαν επιχείρημα για την κυβέρνηση, η οποία μπορεί να εμφανιστεί ότι δέχεται πιέσεις από τους βιομήχανους και ότι η αντεργατική δέσμη μέτρων που προωθεί είναι... συμβιβαστική!

Ειδικότερα, οι βιομήχανοι κλωστοϋφαντουργοί απαιτούν διευθέτηση του χρόνου εργασίας χωρίς την προϋπόθεση σύμφωνης γνώμης από τους εργαζόμενους και διεύρυνση του διευθυντικού δικαιώματος για τον καθορισμό των βαρδιών εργασίας.

Επίσης, δηλώνουν αντίθετοι στην εφαρμογή του 35ωρου, αναφέροντας: «Η ελληνική κλωστοϋφαντουργία είναι κάθετα αντίθετη σε κάθε συζήτηση για την εφαρμογή του 35ωρου εργασίας, όπως και για κάθε μείωση του 40ωρου που υπάρχει σήμερα, το οποίο θεωρεί καταστροφικό για τον κλάδο της ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας, δεδομένου μάλιστα ότι το προσωπικό στον κλάδο απασχολείται σε συνεχείς βάρδιες επί 24ωρου βάσεως και συνήθως 7 ημέρες την εβδομάδα»!

Μετά την παραδοχή τους ότι ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους ολόκληρη τη βδομάδα, συνεχίζουν στο υπόμνημά τους με τη θέση ότι το κόστος των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών είναι υπερβολικό! Αποκρύπτοντας την προκλητικά ευνοϊκή φορολογική μεταχείρισή τους, σε αντιδιαστολή με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ζητούν τη μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών στο 19% για όλους τους εργαζόμενους, με το επιχείρημα ότι σε άλλες χώρες οι εισφορές φτάνουν το 16%. Ζητούν επίσης μείωση των εισφορών ακόμα και για τους εργαζόμενους της κατηγορίας Βαρέων και Ανθυγιεινών. Μάλιστα ζητούν η μείωση να αφορά όλους τους εργαζόμενους και όχι μόνο τους νεοπροσλαμβανόμενους!

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΛΙΘΟΓΡΑΦΩΝ
Προχωρεί αγωνιστικά

Την πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας την πρώτη μέρα συζήτησης του αντεργατικού νομοσχεδίου που προωθεί η κυβέρνηση στη Βουλή, αποφάσισε η Γενική Συνέλευση της Πανελλαδικής Ενωσης Λιθογράφων. Επίσης, αποφασίστηκε η δημιουργία Επιτροπής Αγώνα, η οποία μαζί με την διοίκηση της Ενωσης θα προετοιμάσει την απεργία.

Στην τακτική εξαμηνιαία συνέλευσή της στις 5 Νοέμβρη, συζητήθηκαν τα σοβαρά προβλήματα του κλάδου, αλλά και τα γενικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εργατική τάξη. Αποφασίστηκε η καταγγελία των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (Λιθογράφων, Βιβλιοδετών, Φωτοστοιχειοθεσίας) και ψηφίστηκε το πλαίσιο διεκδίκησης για το 2001.

Το πλαίσιο διεκδίκησης προβλέπει: 35ωρο-7ωρο-5ημερο. Επίδομα άδειας ίσο με την άδεια. Συλλογικές συμβάσεις εργασίας που να καλύπτουν το κόστος ζωής. Συνταξιοδότηση με 10.500 ένσημα χωρίς όριο ηλικίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ