ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Νοέμβρη 2000
Σελ. /40
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ - ΠΑΟ
Ούτε κρύο ούτε ζέστη

Ο πρωταθλητής Κόσμου και Ευρώπης Φαμπιάν Μπαρτέζ υπερασπίζεται την εστία της Μάντσεστερ

Sportidea

Ο πρωταθλητής Κόσμου και Ευρώπης Φαμπιάν Μπαρτέζ υπερασπίζεται την εστία της Μάντσεστερ
Μια ομάδα - θρύλο, έναν... παλιό γνώριμο και μια γνωστή στους... Ελληνες φιλάθλους θα βρει στο δρόμο του για την πρόκρισή του στα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Οι «πράσινοι» μετά τη χτεσινή κλήρωση της ΟΥΕΦΑ για τη Β' φάση του Τσάμπιονς Λιγκ κατατάχθηκαν στον πρώτο όμιλο με αντιπάλους την περίφημη Μάντσεστερ, τη Βαλένθια και τη Στουρμ Γκρατς. Αν και σε αυτή τη φάση δεν μπορούσαμε να μιλήσουμε για εύκολες ή δύσκολες ομάδες εντούτοις τα πράγματα δε δείχνουν να είναι και τόσο αξεπέραστα για το «τριφύλλι». Ναι μεν εκ πρώτης όψεως η κλήρωση μπορεί να θεωρηθεί... βουνό, αλλά αν δούμε τους υπόλοιπους ομίλους ο Παναθηναϊκός ίσως και να είχε ποιο δύσκολη αποστολή. Και αυτό γιατί, π.χ., στον τρίτο όμιλο συγκεντρώθηκαν η Μπάγερν Μονάχου, η Αρσεναλ και η Σπαρτάκ Μόσχας, ενώ στον τέταρτο η Ρεάλ Μαδρίτης, η Λάτσιο και η Αντερλεχτ. Με βάση αυτό το σκεπτικό, κυμάνθηκαν και οι αντιδράσεις των υπευθύνων του Παναθηναϊκού, όπως αυτή του Στράτου Αποστολάκη που χαρακτήρισε την κλήρωση καλή. Ο συνεργάτης του Αγγελου Αναστασιάδη τόνισε: «Η κλήρωση ήταν καλή, όχι όμως ευνοϊκή για τον Παναθηναϊκό. Σε αυτό το σημείο που φτάσαμε απέμειναν ομάδες πολύ δυνατές και λιγότερο δυνατές. Πολλά θα εξαρτηθούν από την κατάσταση που θα βρεθούν οι ομάδες μετά τη δίμηνη διακοπή της διοργάνωσης. Για παράδειγμα, πέρυσι η Ρεάλ και κυρίως η Μπάγερν μετά τη δίμηνη διακοπή του Τσάμπιονς Λιγκ ήταν πολύ διαφορετικές από ό,τι στην πρώτη φάση της διοργάνωσης. Από αυτή την άποψη είναι παρακινδυνευμένες οι εκτιμήσεις»

Ο Παναθηναϊκός θα ξεκινήσει τους αγώνες του με αντίπαλο τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο Ολντ Τράφορντ. Κάθε αρχή και δύσκολη που λένε και το γιατί το εξηγεί ο Στράτος Αποστολάκης.: «Εκ πρώτης όψεως είναι καλό ότι ξεκινάμε με τη Μάντσεστερ, όμως έχουμε πολλά δύσκολα παιχνίδια σε μικρό χρονικό διάστημα: Εχουμε τα ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, με ΠΑΟΚ στην Τούμπα και στη συνέχεια έχουμε το παιχνίδι στην Αγγλία. Είναι πολύ πιθανό να επηρεάσει ο παράγοντας κούραση, αφού για τον Παναθηναϊκό υπήρχαν δύσκολα παιχνίδια και στον προηγούμενο όμιλο. Βέβαια, η κούραση είναι παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει όλες τις ομάδες της διοργάνωσης». Αναλυτικά το πρόγραμμα των αγώνων του Παναθηναϊκού είναι: 1η αγωνιστική - Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2000 Μάντσεστερ-Παναθηναϊκός, 2η αγωνιστική - Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2000, Παναθηναϊκός-Βαλένθια, 3η αγωνιστική - Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2001 Στουρμ-Παναθηναϊκός,4η αγωνιστική - Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2001 Παναθηναϊκός-Στουρμ, 5η αγωνιστική - Τετάρτη 7 Μαρτίου 2001 Παναθηναϊκός-Μάντσεστερ, 6η αγωνιστική - Τρίτη 13 Μαρτίου 2001 Βαλένθια-Παναθηναϊκός.

ΚΥΠΕΛΛΟ ΟΥΕΦΑ
Κλήρωση... φαρμάκι

Στα δύσκολα έριξε τους τρεις εκπροσώπους μας στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ η κλήρωση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, καθώς τόσο ο πρωταθλητής Ολυμπιακός όσο και οι δυο «δικέφαλοι», ΑΕΚ και ΠΑΟΚ, κληρώθηκαν με ομάδες ιδιαίτερα ισχυρές. Ο Ολυμπιακός καλείται να αντιμετωπίσει μια από τις πιο διάσημες ομάδες της Αγγλίας αλλά και του κόσμου, τη Λίβερπουλ. Η ΑΕΚ για δεύτερη φορά μέσα σε τέσσερα χρόνια θα επισκεφτεί τη Γερμανία, αφού κοντράρεται με την Μπάγερν Λεβερκούζεν, ενώ ο ΠΑΟΚ θα ταξιδέψει στην Ολλανδία για να αντιμετωπίσει την Αϊντχόβεν.

Στον Ολυμπιακό το όνομα της Λίβερπουλ δε φαίνεται να τους... φοβίζει.. Ο τεχνικός του Ολυμπιακού, Γιάννης Ματζουράκης, σχολιάζοντας την κλήρωση που έφερε την ομάδα του απέναντι στη Λίβερπουλ, τόνισε: «Είναι μια κλήρωση από την οποία οι παίκτες μπορούν να πάρουν πολλά και να δώσουν ακόμη περισσότερα. Σε τέτοια παιχνίδια οι ποδοσφαιριστές υπερβάλλουν εαυτούς, επιδεικνύουν ιδιαίτερη αυτοσυγκέντρωση και με αυτά τα δεδομένα μπορούν να φτάσουν στο στόχο τους». Από την άλλη πλευρά, ο προπονητής της Λίβερπουλ, Ζεράρ Ουγιέ, έδειξε να σέβεται τον Ολυμπιακό καθώς λίγο μετά την κλήρωση τόνισε πως θα είναι δύσκολη η αποστολή της ομάδας του. Ο πρώτος αγώνας θα γίνει στο ΟΑΚΑ.

Μπορεί η Μπάγερν Λεβερκούζεν να είναι μια ιδιαίτερα δυναμική και επιθετική ομάδα, όμως στο άκουσμά της ως αντιπάλου της ΑΕΚ δεν προκάλεσε και δέος στους Ενωσίτες. Το όνομα της Μπάγερν Λεβερκούζεν δεν τρόμαξε τον Γιάννη Παθιακάκη. Με δηλώσεις του πριν την προπόνηση ο τεχνικός της Ενωσης τόνισε πως η ομάδα του μπορεί να αντιμετωπίσει οποιονδήποτε αντίπαλο χωρίς κόμπλεξ κατωτερότητας. Ο πρώτος αγώνας θα γίνει στη Γερμανία.

«Είναι νωρίς να μιλήσουμε για τις πιθανότητες της πρόκρισης. Το αν η ΑΕΚ θα καταφέρει να αποκλείσει τη Λεβερκούζεν και να συνεχίσει στη διοργάνωση είναι κάτι που σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να το προεξοφλήσουμε από τώρα. Πρόκειται πάντως για μία ομάδα την οποία η καλή ΑΕΚ έχει πιθανότητες να την αποκλείσει. Δεν παύει βέβαια να είναι γερμανική ομάδα που θέλει ιδιαίτερη προσοχή. Εάν είμαστε η ΑΕΚ που πρέπει, δεν ανησυχώ. Η καλή ΑΕΚ δε φοβάται τίποτα και κανέναν».

Με σεβασμό αλλά όχι... φόβο αντιμετώπισαν στον ΠΑΟΚ την Αϊντχόβεν, ενώ παράλληλα η αισιοδοξία μεγαλώνει από το γεγονός ότι το δεύτερο παιχνίδι θα γίνει στην Τούμπα. Ο συνεργάτης του Ντούσαν Μπάγεβιτς, Τάκης Περσίας, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι το πρώτο παιχνίδι θα γίνει στην Ολλανδία: «Είναι καλό που παίζουμε το πρώτο ματς εκτός έδρας και θα έχουμε το πλεονέκτημα όπως με την Ουντινέζε. Η Αϊντχόβεν είναι πολύ καλή ομάδα. Ολοι είδαμε την πορεία της στο Τσάμπιονς Λιγκ. Κι εμείς όμως από την πλευρά μας είμαστε σε πολύ καλή κατάσταση, τόσο αγωνιστικά, όσο και ψυχολογικά».

Οι πρώτοι αγώνες θα γίνουν στις 23 του Νοέμβρη και οι επαναληπτικοί στις 12 του Δεκέμβρη.

ΕΠΑΕ
Πότε θα βάλουν φρένο;

Η απληστία των επιχειρηματιών του ποδοσφαίρου δεν έχει σταματημό. Διαπιστώνοντας πως, διαχρονικά, οι κυβερνήσεις ικανοποιούν τις απαιτήσεις τους, δε βάζουν φρένο ποτέ. Ετσι και στη χτεσινή ΓΣ, όπου στην ημερήσια διάταξη ήταν οι προτάσεις τους για το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο, κατέληξαν σε μια σειρά από αιτήματα που θ' αυξήσουν τον μπεζαχτά τους. Για πολλοστή φορά ζητούν χάρισμα των χρεών, ελεύθερη διαπραγμάτευση με τον ΟΠΑΠ, ποσοστό από το Στοίχημα κλπ.

Μάλιστα, στη λογική της απόλυτης εμπορευματοποίησης του αθλήματος, ζητούν πλήρη αξιοποίηση (φυσικά με σκοπό το κέρδος) σημάτων, γηπέδων και άλλων. Η αδηφαγία τους δεν έχει τέλος. Και βλέποντας ότι οι κυβερνητικές επιλογές ευνοούν τη λογική τους... ανεβάζουν τον πήχη. Τώρα ζητούν έως το 2004 οι επενδύσεις στο ποδόσφαιρο να φοροαπαλλάσσονται. Την ώρα δηλαδή που ο εργαζόμενος καλείται να σφίξει και άλλο το ζωνάρι και το βάρος στις πλάτες του όλο και μεγαλώνει, κάποιοι κατέχοντες σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν απροκάλυπτα το άθλημα για να μεγιστοποιήσουν το κέρδος τους.

Το δικαίωμα φυσικά τους το 'δωσαν οι κρατούντες, που επέλεξαν να παραδώσουν το ποδόσφαιρο βορά στις ορέξεις των συμφερόντων και το μετέτρεψαν σ' ένα προϊόν κέρδους. Κυβερνητική επιλογή είναι η περιθωριοποίηση και ο μαρασμός του ερασιτεχνικού αθλητισμού για τη γιγάντωση του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Αποτελεί, όμως, τουλάχιστον, πρόκληση να μην υπάρχουν κονδύλια για τους πολλούς αλλά να περισσεύουν και να δίνονται παντοιοτρόπως στους λίγους.

Κατά τ' άλλα νέο μέτωπο ανοίγει η ΕΠΑΕ και ο Βίκτορας Μητρόπουλος, αυτή τη φορά με την ΕΠΟ. Οι επιχειρηματίες κινούνται στην κατάργηση του ποσοστού 5% που καταβάλλουν στην Ομοσπονδία από κάθε μεταγραφή, θεωρώντας το απαράδεκτο χαράτσι. Κύκλοι της ΕΠΟ σχολιάζοντας την προσπάθεια αυτή υποστήριξαν: «Για ν' αλλάξει το καταστατικό χρειάζονται τα 3/4 της ΓΣ. Αν καταφέρει ο κύριος Μητρόπουλος να βρει 27 ψήφους ας το αλλάξει. Μάλλον όμως ο μόνος τρόπος είναι η δικαστική απόφαση, αλλιώς δεν αλλάζει. Τα έσοδα αυτά είναι περισσότερα από τα τηλεοπτικά. Δεν πιστεύουμε πως οι Ενώσεις θ' απεμπολήσουν τέτοιο έσοδο». Μάλιστα... υπενθύμιζαν ότι η ΕΠΑΕ είναι ένωση της ΕΠΟ και κατά παραχώρηση διοργανώνει το πρωτάθλημα...

ΕΘΝΙΚΗ ΝΕΩΝ
Βγήκαν οι 18 εκλεκτοί

Την 18άδα της Εθνικής Νέων, που θα πάρει μέρος στα προκριματικά του πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος 2001, ανακοίνωσε χθες ο ομοσπονδιακός εκλέκτορας Σούλης Παππάς. Πρόκειται για τους Βούλγαρη, Κισκαμπάνη, Κοντοδήμο, Λουκοβίτη, Παρασκευαϊδη, Κούσα, Καπάνταη, Συλιγαρδάκη, Καλαντζή, Δασκαλάκη, Τριανταφυλλάκη, Τσίγκα, Καρατζά, Μιχελή, Δέντσα, Νικολούδη, Κουφάδη, Λαμπριανίδη. Οι αγώνες θα διεξαχθούν στις Σέρρες 13-17 του μήνα με τη συμμετοχή Ρουμανίας, Λουξεμβούργου και Εσθονίας.

Την πρόκριση για τη φάση των μπαράζ, όπου θα αντιμετωπίσει την ομάδα που θα καταλάβει την πρώτη θέση στον άλλο όμιλο (1ος Κύπρος, Λευκορωσία, Ουγγαρία, Ουκρανία), θα πάρει το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα που θα καταταγεί πρώτο στον 2ο όμιλο μετά την ολοκλήρωση των αγώνων. Σε περίπτωση ισοβαθμίας στη διάρκεια της φάσης των ομίλων ισχύουν κατά σειρά τα ακόλουθα κριτήρια: Τ' αποτελέσματα των μεταξύ τους αγώνων, η διαφορά τερμάτων στο σύνολο των αγώνων, η καλύτερη επίθεση.

Το πρόγραμμα των αγώνων: (13/11): Ελλάδα - Ρουμανία, Εσθονία - Λουξεμβούργο. (15/11): Ελλάδα - Εσθονία, Λουξεμβούργο - Ρουμανία. (17/11): Ελλάδα - Λουξεμβούργο, Εσθονία -Ρουμανία. Μιλώντας για την προσπάθεια ο ομοσπονδιακός εκλέκτορας ανέφερε: «Στόχος μας είναι η πρόκριση στα τελικά της διοργάνωσης. Αν και αντιμετωπίζουμε σημαντικά προβλήματα, λόγω τραυματισμών βασικών στελεχών της, διαθέτουμε και άλλους πολλούς αξιόλογους και φιλόδοξους ποδοσφαιριστές, οι οποίοι έχουν την ικανότητα και δυνατότητα να καλύψουν τις όποιες απουσίες και να παρουσιάσουν ένα δυνατό σύνολο. Θεωρητικά ο δυσκολότερος αντίπαλος του ομίλου είναι η Ρουμανία, την οποία αντιμετωπίζουμε στον πρώτο μας αγώνα».

ΧΑΝΤΜΠΟΛ
Ευρωπαϊκές προκλήσεις

Η τρίτη φορά που η Αναγέννηση Αρτας προσπάθησε να περάσει στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ γυναικών δεν ήταν τελικά... φαρμακερή, αφού τότε με πείσμα και υπομονή δεν είχε καταφέρει να πάρει το εισιτήριο. Σήμερα (16.00), η ομάδα του Γιώργου Κρανάκη, θα προσπαθήσει κόντρα στην Ολύμπια Λιουμπλιάνας να συνεχίσει να στέκεται... τυχερή και να πάρει τη ρεβάνς της ήττας με 31-27 στον πρώτο αγώνα στη Σλοβενία και να πετύχει την είσοδό της στους ομίλους του θεσμού. Παράλληλα, ο Πανελλήνιος δίνει κι αυτός σήμερα το δικό του ευρωπαϊκό αγώνα κόντρα στην κροατική Μπροντομέρκι (17.00) με σκοπό να πάρει τη νίκη που θα του επιτρέψει να βάλει τα θεμέλια της πρόκρισης για την επόμενη φάση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών ανδρών. Επίσης, για το Κύπελλο «Τσάλεντς» ανδρών, ο Δούκας υποδέχεται σήμερα στις 18.00 στο «Ζηρίνειο» τη βοσνιακή Ζελέζνιτσαρ, ενώ για το Κύπελλο Κυπελλούχων ανδρών ο Αρχέλαος Κατερίνης κοντράρεται εκτός έδρας σήμερα και αύριο με τη γερμανική Φλάνσμπουργκ στις 17.30 και 16.00 αντίστοιχα.

  • Εξαιτίας των ευρωπαϊκών αγωνιστικών υποχρεώσεων αρκετών ομάδων της Α1 ανδρών, σήμερα για την 5η αγωνιστική του πρωταθλήματος διεξάγονται τρεις αναμετρήσεις οι οποίες είναι: ΒΑΟ - Σχολές Ξυνή (17.00), ΣΑΚΑ - ΠΑΟΚ (20.00), Φίλιππος Βέροιας - Βριλήσια (15.30, ΕΤ 3).


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ