ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Ιούνη 2012
Σελ. /32
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ανιστόρητος και προκλητικός ο ΣΥΡΙΖΑ

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ, για το ψηφοθηρικό παραλήρημα του Αλ. Τσίπρα ενάντια στο Κόμμα

Μαθήματα Ιστορίας προσπαθεί να παραδώσει με θράσος ο ΣΥΡΙΖΑ στο ΚΚΕ, αντιστρέφοντας πλήρως την πραγματικότητα και φέρνοντας στα μέτρα της αστικής διαχείρισης, την οποία ορέγεται, τις πιο ηρωικές σελίδες που έγραψαν ο λαός με μπροστάρη το ΚΚΕ.

Σε συνέντευξή του την Κυριακή στην «Αυγή», ο Αλ. Τσίπρας κατήγγειλε το ΚΚΕ ότι δε συνειδητοποιεί «την ιστορική ευκαιρία για την Αριστερά και για το λαϊκό κίνημα στη χώρα μας. Η ηγεσία του ΚΚΕ, δυστυχώς, επιλέγει συνειδητά να αφήσει ένα ιστορικό κόμμα για πρώτη φορά έξω από τις ιστορικής διάστασης διεργασίες λαϊκής χειραφέτησης και ειρηνικής ανατροπής, που συμβαίνουν τούτες τις μέρες στη χώρα μας και οδηγούν σε κυβέρνηση αριστεράς για πρώτη φορά μετά τα χρόνια της Εθνικής Αντίστασης. Αυτό είναι μια βαριά ιστορική ευθύνη»!

Δίνοντας συνέχεια στο παραλήρημα, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ έφτασε στο σημείο να παρομοιάσει τον ΣΥΡΙΖΑ με το ΕΑΜ (!), κάνοντας ανιστόρητους και προσβλητικούς για το λαό παραλληλισμούς, με αποκλειστικό στόχο την ψηφοθηρία. Οπως είπε, μιλώντας προχτές στο Ηράκλειο, «ένα ιστορικό κόμμα δεν μπορεί να λείπει από μια ιστορική διαδικασία χειραφέτησης του λαού μας που αντίστοιχη έχουμε να δούμε από τα χρόνια της Εθνικής Αντίστασης και εμείς τους ζητάμε να γίνουν κυβερνητικοί εταίροι του ΣΥΡΙΖΑ σε μια κυβέρνηση της αριστεράς».

Σε σχόλιο για την επίθεση του Αλ. Τσίπρα στο ΚΚΕ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του Κόμματος σημειώνει: «Εντελώς ανιστόρητος και προκλητικός είναι ο παραλληλισμός του ΣΥΡΙΖΑ με το ΕΑΜ που έκανε ο Αλ. Τσίπρας, προκειμένου να διατυπώσει το συκοφαντικό εφεύρημα σε βάρος του ΚΚΕ ότι δε συμβάλλει στη χειραφέτηση του λαού. Θέλει πολύ θράσος, και η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι το έχει, για να βάζει όπως η μυλωνού τον άντρα της με τους πραματευτάδες.

Καλλιεργώντας ψέματα και αυταπάτες, μετεξελίσσεται ταχύτατα σε ΠΑΣΟΚ του 2009 και το σύστημα και ένα μέρος της πλουτοκρατίας τον αξιοποιούν για να εμποδίσουν τη λαϊκή χειραφέτηση. Το μεγάλο έπος του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ δημιουργήθηκε με τον πρωταγωνιστικό ρόλο του ΚΚΕ, με το αίμα χιλιάδων μελών και στελεχών του. Το ΚΚΕ τιμά, εμπνέεται και διδάσκεται από αυτό και δεν το πουλάει για κυβερνητικές θέσεις. Το ΚΚΕ ήταν και είναι στην πρώτη γραμμή στην οργάνωση της πάλης του ίδιου του λαού για το παρόν και το μέλλον του».

ΠΑΣΟΚ
Εγγυητής και καταλύτης για αντιλαϊκή συγκυβέρνηση

Διαβεβαιώσεις ότι αποτελεί ακόμα «χαρτί» για το αστικό σύστημα, έδωσε χτες ο Ευ. Βενιζέλος

Τη συνέχιση των σκληρών πολιτικών λιτότητας και της εφαρμογής των διαρθρωτικών ανατροπών για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας που εφαρμόζονται σε όλες τις χώρες της ΕΕ, έθεσε χτες σαν προϋποθέσεις για να προχωρήσει η «αναθεώρηση» της δανειακής σύμβασης της Ελλάδας ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος.

«Η Ισπανία και η Ιταλία εφαρμόζουν μέτρα αντίστοιχα με αυτά που εφαρμόζει η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία που έχουν μνημόνιο», τόνισε ο Ευ. Βενιζέλος σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ και αποκάλυψε για πολλοστή φορά ότι η σφαγή του λαϊκών στρωμάτων αποτελεί κοινή στρατηγική της ΕΕ και άρα δεσμευτική για όλες τις εγχώριες πολιτικές δυνάμεις του ευρωμονοδρόμου.

Ο Ευ. Βενιζέλος είχε χτες και συνάντηση με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Π. Πικραμμένο, στη διάρκεια της οποίας τον ενημέρωσε για τις επαφές που είχε τη Δευτέρα στη Ρώμη με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι. Παράλληλα του παρουσίασε και την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη συγκρότηση «κυβέρνησης συνευθύνης» ανάμεσα στα πολιτικά κόμματα με ευρωενωσιακό προσανατολισμό. «Σημασία έχει να διαμορφωθεί ένα εκλογικό αποτέλεσμα που είναι ισορροπημένο», ώστε να μπορέσει και το ΠΑΣΟΚ «να παίξει εγγυητικό και καταλυτικό» ρόλο για να υπάρξει κυβέρνηση συνεργασίας, δήλωσε, διεκδικώντας «κομμάτι» στη μετεκλογική αναδιάταξη του αστικού πολιτικού συστήματος.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι η πρέπει να υπάρξει κυβέρνηση από την επόμενη των εκλογών, που θα κάνει μια «καλή προετοιμασία για τη Σύνοδο του Γιούρογκρουπ (Εurogroup) στις 21 Ιουνίου». Η «μόνη λύση για τη χώρα είναι η διακυβέρνηση εθνικής συνευθύνης» δήλωσε και κάλεσε, «όλες οι δυνάμεις που δηλώνουν φιλοευρωπαϊκές να το αποδείξουν, αναλαμβάνοντας μέρος της ευθύνης»...

Ο Ευ. Βενιζέλος στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ επιτέθηκε και σε πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ που μετεγκαταστάθηκαν στο ΣΥΡΙΖΑ. «Εχουν μεταπηδήσει εκεί (σ.σ. στο ΣΥΡΙΖΑ) σεσημασμένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και λένε λεφτά υπάρχουν», δήλωσε ο Ευ. Βενιζέλος. Ουσιαστικά εξέφρασε τη δυσφορία του για τη μετακίνηση στελεχών του ΠΑΣΟΚ στον υπό διαμόρφωση έτερο πόλο της σοσιαλδημοκρατίας.

Προεκλογική δραστηριότητα του ΚΚΕ
Σήμερα Τετάρτη 13/6:

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ

  • Αγ. Λουκάς Αλιβερίου, στις 8.30 μ.μ., ο Γ. Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ.
  • Χανιά, Παλαιά Ρούματα, στις 9 μ.μ., ο Τ. Δημουλάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ.
  • Πολύγυρος Χαλκιδικής, στις 8 μ.μ., η Αγγελική Χριστιανού.
  • Λιτόχωρο Πιερίας, στις 8.30 μ.μ., ο Γ. Μαργαρίτης.
  • Θεσσαλονίκη, στις 8 μ.μ., σε συγκέντρωση στην Ξηροκρήνη, ο Γ. Δελής.
  • Καστοριά, κάτω Πλατεία του Νεστορίου, στις 8 μ.μ., ο Μ. Καραμπατζιάς.

ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ - ΠΕΡΙΟΔΕΙΕΣ

  • Νοσοκομείο ΚΑΤ, στις 12 μ., ο Ηλ. Σιώρας.
  • Κεντρική υπηρεσία της Πολιτικής Αεροπορίας, στις 9 π.μ., η Βέττα Πανουτσάκου.
  • Υπηρεσίες Αγροτικής Τράπεζας (οδός Πανεπιστημίου), στις 12 μ., ο Μπ. Αγγουράκης.
  • Διεθνές αεροδρόμιο (σταθμός μετεπιβίβασης), στη 1 μ.μ., ο Γ. Πρωτούλης.
  • Κέντρο Βρεφών «Μητέρα», στις 11 π.μ., η Λέττα Μεθωνιού.
  • ΕΛΤΑ Ηλιούπολης, 7.30 π.μ., ο Γ. Τόλης.
  • Αθήνα, 1ο Νοσοκομείο ΙΚΑ, στις 9 π.μ., ο Γ. Νάνος
  • «Δρομοκαΐτειο» Νοσοκομείο, στις 9.30 π.μ., ο Ν. Παπακωνσταντίνου.
  • Ιλιο, Δημαρχείο, στις 9 π.μ., ο Σπ. Χαλβατζής.
  • Πειραιάς, ΠΕΙ.ΦΑ.ΣΥΝ., στις 12 μ., η Διαμάντω Μανωλάκου
  • Υπουργείο Ναυτιλίας, στις 10 π.μ., και συνάντηση με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Υπαλλήλων ΥΕΝ (ΠΣΥΥΕΝ), ο Σ. Τσιμπόγλου.
  • Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας, στις 10 π.μ., η Κάτια Κρόκου.
  • Θεσσαλονίκη, στις 7.10 π.μ., στη ΔΕΗ της Δόξας, ο Σ. Βαρδαλής.
  • Στις 8 π.μ., στον ΟΤΕ της Ερμού, ο Σ. Ζαριανόπουλος.
  • Στις 9 π.μ., σε σχολεία των Βορειοδυτικών συνοικιών, ο Χ. Βέλλης.
  • Θεσσαλονίκη, στις 9 π.μ., στο Δημαρχείο, ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ.
  • Θεσσαλονίκη, στις 10 π.μ., στο Ψυχιατρείο, ο Σ. Βαρδαλής.
  • Θεσσαλονίκη, στις 10 π.μ., στο νοσοκομείο «Παπανικολάου», ο Γ. Μητσιάκος.
  • Θεσσαλονίκη, στις 10 π.μ., στην Τράπεζα Πειραιώς στην Τσιμισκή, ο Σ. Ζαριανόπουλος.
  • Θεσσαλονίκη, στις 12 μ.μ., στο εργοστάσιο ανακύκλωσης «Κωνσταντινίδης», ο Σ. Βαρδαλής.
  • Θεσσαλονίκη, στις 8 μ.μ., σε σύσκεψη εργαζομένων σε επιχειρήσεις Τύπου-Χάρτου, ο Σ. Ζαριανόπουλος.
  • Θεσσαλονίκη, στις 9 μ.μ., σε σύσκεψη στο θεατράκι της Χηλής στην Καλαμαριά, ο Σ. Βαρδαλής.
ΕΡΩΤΗΣΗ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Γιατί πρέπει να είναι ισχυρό το ΚΚΕ και στη Βουλή;

-- Γιατί πρέπει να έχει το ΚΚΕ ισχυρή κοινοβουλευτική παρουσία στην επόμενη Βουλή;

Οποια κυβέρνηση βγει από τις εκλογές θα είναι με το μέρος των επιχειρηματικών ομίλων. ΝΔ - ΠΑΣΟΚ πάντα ήταν και θα είναι. Η πολιτική τους χρεοκόπησε το λαό. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι με την ΕΕ και την Ευρωζώνη, μιλά για ανάπτυξη της υγιούς επιχειρηματικότητας, δηλαδή στρατηγική υπέρ του κεφαλαίου και της ΕΕ, σκορπώντας αυταπάτες για ανακούφιση του λαού. Γι' αυτό λέμε, μην τον εμπιστεύεστε. Μόνο ένα οργανωμένο εργατικό, λαϊκό κίνημα με το ΚΚΕ μπροστά, ισχυρό, μπορεί να εγγυηθεί ότι η θέση των εργαζομένων δε θα γίνει χειρότερη, ότι θα δυναμώνει το ρεύμα ανατροπής της αντιλαϊκής πολιτικής, η προοπτική για άλλη πολιτική και δρόμο ανάπτυξης. Αυτό πρέπει να είναι ένα βασικό κριτήριο για την ψήφο στο ΚΚΕ, για να γίνει πανίσχυρο το αντίπαλο δέος, το εργατικό λαϊκό κίνημα που θα σηκώσει ασπίδα στον πόλεμο του κεφαλαίου.

Αλλά μία ακόμη από τις πλευρές που πρέπει να σκεφτούν οι εργαζόμενοι μπροστά στις εκλογές της Κυριακής είναι ότι το να βγει όσο πιο ισχυρό γίνεται το ΚΚΕ, έχει άμεση σχέση και με τη δυνατότητα παρέμβασής του στο κοινοβούλιο. Να αντιπαλεύει και μέσα στη Βουλή στην αντιλαϊκή πολιτική, να αναδεικνύει τα λαϊκά προβλήματα και τη λύση τους. Αν είναι κυβέρνηση η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ π.χ. με δεδομένη την πολιτική του υπέρ της ΕΕ και της ανάπτυξης της υγιούς ειχειρηματικότητας δεν μπορεί να της ασκήσει φιλολαϊκή αντιπολίτευση. Αλλά και αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κυβέρνηση ποια πολιτική δύναμη μπορεί να τον πιέζει πιο αποτελεσματικά; ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δε θα το κάνουν, αφού και αυτός θα διαχειρίζεται το σύστημα. Επομένως, μόνο το ΚΚΕ μπορεί. Αλλά θα μπορεί να του ασκεί τόση μεγαλύτερη πίεση, όσο πιο δυνατό είναι και στη Βουλή.

Εχει σημασία να υπάρχει μια ισχυρή κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ στην επόμενη Βουλή, γιατί η πολιτική ρευστότητα στα αστικά κόμματα και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου είναι τέτοια - με δεδομένη την όξυνση των προβλημάτων από το βάθεμα της κρίσης - που η κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ μπορεί να φέρει κάποια θετικά αποτελέσματα προς όφελος του λαού, στην κατεύθυνση της προσωρινής ανακούφισης. Η προηγούμενη Βουλή είχε 5 κόμματα και κατέληξε να έχει 9, όταν έκλεισε για να γίνουν οι εκλογές της 6ης Μάη, κάτω από την πίεση του λαϊκού κινήματος κόντρα στα αντιλαϊκά μέτρα και από τις αποφασιστικές παρεμβάσεις του ΚΚΕ. Ας θυμηθούμε, για ένα διάστημα υπήρχαν 60 ανεξάρτητοι βουλευτές στους 300, δηλαδή ξέκοψαν από τα κόμματά τους, ανεξάρτητα αν δεν άλλαξαν ριζικά πολιτική άποψη. Εφερε όμως ορισμένες δυσκολίες στο σύστημα. Το ΚΚΕ με τους 22 βουλευτές που είχε έκανε ορισμένες κινήσεις, μέσα σε αυτές τις συνθήκες. Κινήσεις που επέτρεπε ο συγκεκριμένος αριθμός των βουλευτών. Και που δε θα μπορούσαν να γίνουν αν οι βουλευτές ήταν 10 ή λιγότεροι.

Για παράδειγμα, το ΚΚΕ επέβαλε την ονομαστική ψηφοφορία όταν ψηφιζόταν το Μνημόνιο και οι εφαρμοστικοί νόμοι. Και θυμίζουμε ότι εκείνη την περίοδο αυτή η απόφαση στρίμωξε για τα καλά τα υπόλοιπα κόμματα, αφού ήθελαν να το αποφύγουν για ευνόητους λόγους. Η ονομαστική ψηφοφορία έδειξε κάποιες φυγόκεντρες δυνάμεις από τα αστικά κόμματα, ανεξάρτητα πόσο βάθος είχαν. Στην επόμενη Βουλή, με μια ισχυρή κοινοβουλευτική ομάδα φέρνοντας ένα επεξεργασμένο σχέδιο νόμου, μπορεί να κλονίσεις, κάτι να εμποδίσεις. Κι έχει πολύ μεγάλη σημασία, γιατί ο κανονισμός της Βουλής προβλέπει πως για να γίνει κάποια συγκεκριμένη παρέμβαση πρέπει να υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός βουλευτών. Χωρίς ισχυρή κοινοβουλευτική ομάδα δεν υπάρχει η δυνατότητα να γίνει παρέμβαση που μπορεί να αποφέρει κάποια αποτελέσματα έστω για την ανακούφιση του λαού.

Δηλαδή, αυτή τη φορά και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, πέρα από τη μεγάλη σημασία που έχει μέσα στο κίνημα, μπορεί να παίξει και ένα ρόλο σημαντικό μέσα στη Βουλή, έστω, αξιοποιώντας τις αντιθέσεις ανάμεσα στα κόμματα ή βουλευτές των κομμάτων, αξιοποιώντας τη λαϊκή πίεση. Γι' αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία και η κοινοβουλευτική δύναμη του ΚΚΕ, ειδικά σε αυτή τη φάση, που τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα και που είναι ταυτόχρονα και ιδιαίτερα ρευστά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ