ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Ιούνη 2012
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΟΠΥΥ
Πρόταση για δάνειο μετά τον οικονομικό στραγγαλισμό

Κάτι τέτοιο θα τοποθετήσει νέα νάρκη στην ιατροφαρμακευτική κάλυψη εκατομμυρίων ασφαλισμένων

Την πρόταση για τη σύναψη δανείου ενός δισεκατομμυρίου δραχμών από την Ενωση Τραπεζών Ελλάδας (ΕΤΕ) για τη χρηματοδότηση του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) διατύπωσε ο πρόεδρος του Οργανισμού, Γεράσιμος Βουδούρης, σε εκδήλωση με θέμα «Υγεία - Φάρμακο 2012», που έγινε αργά προχτές το βράδυ.

Από τα στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ αναδείχτηκε και πάλι το αδιέξοδο που έχει προκαλέσει η κρατική υποχρηματοδότηση του Οργανισμού, τις επιπτώσεις της ανεργίας και της εισφοροδιαφυγής των εργοδοτών που έχουν τινάξει στον αέρα τον προϋπολογισμό του Οργανισμού, που εκτός από την εξωνοσοκομειακή περίθαλψη έχει γίνει και ο «βασικός χρηματοδότης του δημόσιου συστήματος Υγείας», όπως είπε ο Γεράσιμος Βουδούρης. Ετσι ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ είπε ότι θα πρέπει να γίνει επανεκτίμηση της κρατικής χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ, διαχωρισμός των εισφορών - δηλαδή οι εισφορές υγείας να κατευθύνονται κατευθείαν στον Οργανισμό και όχι μέσω των ταμείων - και να συναφθεί δάνειο ενός δισ. ευρώ από την ΕΤΕ με χαμηλό επιτόκιο. Η δανειοδότηση θα έχει ως «ενέχυρο» τις μελλοντικές εισφορές των ασφαλισμένων, βάζοντας έτσι σε ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο την ίδια την υπόσταση του Οργανισμού και τοποθετώντας νέα νάρκη στην ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ασφαλισμένων αφού αυτή αφήνεται στις επιλογές οποιουδήποτε δανειστή.

Η παράδοση του τομέα του φαρμάκου στην επιχειρηματική δραστηριότητα έχει δημιουργήσει τεράστια σωρευμένα χρέη του Ελληνικού Δημοσίου προς τις φαρμακευτικές εταιρείες. Στο τέλος του Ιούνη του 2012 τα χρέη θα φτάσουν στα 1,55 δισ. ευρώ. Απ' αυτά τα 550 εκατ. ευρώ είναι του ΕΟΠΥΥ -και αφορούν 18 μήνες- και τα χρέη των δημόσιων νοσοκομείων θα φτάσουν σε 850 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα τα χρέη των στρατιωτικών νοσοκομείων θα φτάσουν στα 150 εκατ. ευρώ με το ένα τρίτο αυτών των χρεών να είναι για την περίοδο 2007-2010.

Τα αδιέξοδα που έχει περιέλθει ο ΕΟΠΥΥ - ακόμα και σε οργανωτικό επίπεδο- φάνηκαν με την ανάληψη της ευθύνης για την προμήθεια και τον εφοδιασμό των δικών του φαρμακείων και των δημόσιων νοσοκομείων με τα λεγόμενα φάρμακα υψηλού κόστους (π.χ. για αρρώστους από καρκίνο). Αντιμετωπίζει δυσκολίες ακόμα και στη φύλαξη, για την οποία χρειάζονται ψυγεία ειδικώς διαμορφωμένα. Ετσι χτες ζήτησε τη συνδρομή και της φαρμακοβιομηχανίας για τον εφοδιασμό μονόπορτων ή δίπορτων ψυγείων, σαν να ήταν τα φάρμακα τυποποιημένα προϊόντα.

«Κίνητρα» ζητούν οι φαρμακοβιομήχανοι

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε χτες η Πανελλήνια Ενωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) οι πολυεθνικές κατέχουν το 55% της αγοράς φαρμάκου, ενώ οι ντόπιες φαρμακοβιομηχανίες μόλις το 18%, ενώ πριν μια εικοσαετία οι πολυεθνικές κατείχαν το 31% και η ντόπια φαρμακοβιομηχανία το 69%! Οι ντόπιοι φαρμακοβιομήχανοι ζήτησαν κίνητρα για να μπορεί να στηριχτεί η παραγωγή και «να μην επαναληφθούν φαινόμενα ελλείψεων φαρμάκων, όπως τελευταία»...

ΑΜΕΑ - ΧΡΟΝΙΩΣ ΠΑΣΧΟΝΤΕΣ
Κινητοποίηση χτες στην Καβάλα

Αγώνα ενάντια στην εξαθλίωση και την εξόντωσή τους πραγματοποιούν τα άτομα με αναπηρία, χρόνια πάσχοντες και οι οικογένειές τους, απαιτώντας την άμεση καταβολή των προνοιακών επιδομάτων Μάρτη - Απρίλη και του επιδόματος διατροφής για τους νεφροπαθείς, καθώς χιλιάδες οικογένειες ζουν κυριολεκτικά από αυτό το πενιχρό επίδομα και επιπλέον πρέπει να πληρώνουν για φάρμακα, θεραπείες, υπηρεσίες Υγείας - Πρόνοιας. Επίσης απαιτούν τη δωρεάν χορήγηση φαρμάκων και αναλώσιμων.

Στην Καβάλα, χτες ο νομαρχιακός σύλλογος ΑμΕΑ πραγματοποίησε πορεία διαμαρτυρίας η οποία κατέληξε έξω από το ΙΚΑ Καβάλας, όπου επέδωσαν το ψήφισμα με τα αιτήματά τους προς τον ΕΟΠΥΥ και το ΙΚΑ. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν οι Σύλλογοι Παραπληγικών, Τυφλών, Νεφροπαθών, Σακχαροδιαβητικών, Χρονίων Παθήσεων, Γονέων Ειδικού Σχολείου και Εθελοντών κατά του Καρκίνου.

Σημείωσαν ότι η ολοκλήρωση της δημιουργίας του Εθνικού Μητρώου δικαιούχων κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων δεν μπορεί να αποτελεί τροχοπέδη και μόνιμη δικαιολογία για τη μέχρι τώρα αργοπορία καταβολής τους. Από την πληρωμή του επιδόματος (300 έως και 700 ευρώ το δίμηνο) στους δικαιούχους εξαρτάται η επιβίωση ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους, αφού για τους περισσότερους το επίδομα αυτό αποτελεί μοναδικό μέσο επιβίωσης.

Προειδοποίησαν ότι πλέον τίθεται σε κίνδυνο η ζωή των ασφαλισμένων με χρόνιες παθήσεις και βαριές αναπηρίες που λαμβάνουν συχνή ή και καθημερινή φαρμακευτική αγωγή, καθώς αδυνατούν να αγοράσουν τα φάρμακα και τα αναλώσιμα υλικά που χρειάζονται. Πρόκειται για άτομα με νεφροπάθεια, θαλασσαιμία, αιμορροφιλία, σακχαρώδη διαβήτη, συγγενείς καρδιοπάθειες, μεταμοσχευμένοι συμπαγών οργάνων, καρκινοπαθείς, ψυχικές παθήσεις, νευρολογικές παθήσεις, σκλήρυνση κατά πλάκας, μυοπάθειες και άλλες χρόνιες παθήσεις.

ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Αρχισαν να πληρώνονται τα δεδουλευμένα

Μετά από αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις, καταγγελίες και παρεμβάσεις και των ταξικών δυνάμεων, οι εργαζόμενοι στις τεχνικές εργασίες του Μετρό Θεσσαλονίκης από χτες άρχισαν να πληρώνονται μέρος των δεδουλευμένων τους. Οι εργαζόμενοι, που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας, συγκεντρώθηκαν στα γραφεία της «Αττικό Μετρό» προκειμένου να πληρωθούν τα δεδουλευμένα του Μάρτη και απαίτησαν εξόφληση των δεδουλευμένων που τους οφείλει η κατασκευάστρια κοινοπραξία (ΑΕΓΕΚ).

Λίγο αργότερα, μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, με πρωτοβουλία του υπηρεσιακού υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Σ. Σιμόπουλου, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της «Αττικό Μετρό ΑΕ», Χρήστος Τσίτουρας, δεσμεύθηκε ότι μέχρι το τέλος Ιούνη οι εργαζόμενοι θα πληρωθούν τα δεδουλευμένα Απρίλη και Μάη. Οι εργαζόμενοι θα αποφασίσουν σήμερα το πρωί αν θα συνεχίσουν την επίσχεση εργασίας ή θα επιστρέψουν στη δουλειά.

Ο Χ. Τσίτουρας διαβεβαίωσε ότι ο βασικός κορμός του μετρό Θεσσαλονίκης θα ολοκληρωθεί εντός του αναθεωρημένου χρονοδιαγράμματος, δηλαδή το Νοέμβρη του 2016, υπό την προϋπόθεση ότι η ανάδοχος εταιρεία ΑΕΓΕΚ θα τηρήσει της δεσμεύσεις της. Σε διαφορετική περίπτωση η «Αττικό Μετρό» θα κινήσει τη νόμιμη διαδικασία που απαιτείται.

Σημείωσε ότι η επιβράδυνση των εργασιών στο έργο το τελευταίο διάστημα είναι αποτέλεσμα της οικονομικής δυσπραγίας του αναδόχου ΑΕΓΕΚ.

Τέλος, ανέφερε ότι οι αρχαιολογικές εργασίες κατά μήκος του έργου πρόκειται να ολοκληρωθούν εντός του 2012 και ότι εντός των επόμενων ημερών λύνεται το ζήτημα του Παπαφείου.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε να συσταθεί ένα συντονιστικό συμβούλιο που ανά μήνα θα εξετάζει την πορεία του έργου και θα παρεμβαίνει σε όποια προβλήματα δημιουργούν καθυστερήσεις.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εξορμήσεις του ΚΚΕ σε ιατρεία του ΙΚΑ

Από τις χτεσινές παρεμβάσεις στο ΙΚΑ
Από τις χτεσινές παρεμβάσεις στο ΙΚΑ
Πανεξόρμηση για τα προβλήματα στον ΕΟΠΥΥ και στο Φάρμακο πραγματοποίησαν, χτες το πρωί, οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες της Θεσσαλονίκης. Με εξορμήσεις και περιοδείες στα ιατρεία του ΙΚΑ σε Πύλη Αξιού, Τούμπα, Χαριλάου και Βότση, ενημέρωσαν για τις θέσεις του ΚΚΕ και κάλεσαν το λαό να παλέψει και να διεκδικήσει γενναία χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ από τον κρατικό προϋπολογισμό, να καλυφθούν τα αποθεματικά των Ταμείων που «κουρεύτηκαν», να καλυφθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων στον κλάδο της Υγείας και να καλυφθούν υγειονομικά όσοι έχουν χάσει το δικαίωμα ασφάλισης.

Στις ουρές των γραφείων παροχών περίμεναν εκατοντάδες ασφαλισμένοι για να καταθέσουν τα έγγραφα που απαιτούνται προκειμένου να πάρουν τα χρήματα που κατέβαλαν για εξετάσεις, φάρμακα, κ.λπ. Οργισμένοι οι περισσότεροι καθώς γνωρίζουν ότι στην καλύτερη περίπτωση τα χρήματα αυτά θα τα εισπράξουν «κουρεμένα» μετά από μήνες ή και καθόλου, αν και έχουν χρυσοπληρώσει με τις εισφορές τους γι' αυτές τις παροχές.

Οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες κάλεσαν τους χιλιάδες ασφαλισμένους να μπουν αποφασιστικά στον αγώνα και οργανωμένα, δυναμικά να υπερασπιστούν το δικαίωμα στη δημόσια και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΣΤΟ ΘΡΙΑΣΙΟ
Νέα στάση εργασίας

Με νέα 4ωρη στάση εργασίας (6 π.μ. - 10 π.μ.) απαντούν σήμερα οι καθαρίστριες που δουλεύουν στο Θριάσιο νοσοκομείο μέσω εργολάβου διεκδικώντας δεδουλευμένα και ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς. Η χθεσινή μαζική στάση εργασίας είχε σαν αποτέλεσμα η εργοδοσία να δεσμευτεί πως θα τις πληρώσει ως την Παρασκευή. Στη χθεσινή γενική τους συνέλευση αποφάσισαν να γραφτούν στο σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής και να εκλέξουν σωματειακή επιτροπή. Στο πλευρό τους βρέθηκαν το σωματείο εργαζομένων του νοσοκομείου και η Λαϊκή Επιτροπή Ελευσίνας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ